Η ιταλίδα Luisa Corrado είναι μία από τους ερευνητές που τιμήθηκαν σήμερα, κατά την τελετή απονομής των ευρωπαϊκών βραβείων επιστημονικής έρευνας, για τις εργασίες της όσον αφορά τη σχέση μεταξύ πλούτου και ευτυχίας.
Στην κ. Corrado απονεμήθηκε ένα από τα πέντε βραβεία αριστείας «Mαρί Κιουρί» που απονέμονται σε εξαίρετους επιστήμονες που έχουν συμμετάσχει στο πρόγραμμα ανταλλαγής ερευνητών της ΕΕ. Βραβεία απονεμήθηκαν επίσης σε διεθνείς ομάδες ερευνητών και για εργασίες στον τομέα της διάδοσης της επιστημονικής γνώσης. Οι βραβευθέντες, οι οποίοι μοιράστηκαν και το χρηματικό έπαθλο συνολικού ύψους περίπου 2 εκατ. ευρώ, επιλέχθηκαν από τρεις διαφορετικές κριτικές επιτροπές, μία για κάθε κατηγορία, αποτελούμενες από εξέχουσες προσωπικότητες του ευρωπαϊκού και του διεθνούς επιστημονικού χώρου.
Ο αρμόδιος για την επιστήμη και την έρευνα Ευρωπαίος Επίτροπος κ. Janez Potočnik, ο οποίος και απένειμε τα βραβεία, δήλωσε: «Τα βραβεία αυτά αντιπροσωπεύουν ό,τι καλύτερο έχει να προσφέρει η Ευρώπη και απονέμονται ως αναγνώριση της αριστείας, διαφάνειας και δημιουργικότητας, αξιών με μεγάλη σημασία για όλους τους επιστήμονες, ερευνητές, εφευρέτες και όλους όσους συμβάλλουν στη διάδοση της επιστημονικής γνώσης».
Μεταξύ των άλλων έργων που τιμήθηκαν στο πλαίσιο της εκδήλωσης είναι το πρόγραμμα EPICA, το οποίο συνέβαλε σε μεγάλο βαθμό στην κατανόηση του κλίματος της γης κατά τη διάρκεια των τελευταίων 800.000 ετών, το VIRLIS, που προήγαγε τις γνώσεις μας όσον αφορά τον τρόπο καταπολέμησης της λιστερίασης και το SynNanoMotors, που αφορά την ανάπτυξη κινητήρων μεγέθους μορίου, τεχνολογία που θα μπορούσε να βρει χιλιάδες εφαρμογές στο μέλλον. Σε όλα αυτά τα έργα απονεμήθηκε το διεθνούς κύρους βραβείο διεθνικής συνεργατικής έρευνας Descartes.
Ένα από τα τρία βραβεία για τη διάδοση της επιστημονικής γνώσης απονεμήθηκε σε ένα ντοκιμαντέρ για το “ελλείπον” 96% του σύμπαντος, ενώ τα υπόλοιπα απονεμήθηκαν στον ειδικό σε θέματα διάδοσης της επιστημονικής γνώσης Jean-Pierre Luminet και στη συγγραφέα Delphine Grinberg.
Εκτός από το έργο της Luisa Corrado, τα υπόλοιπα έργα που βραβεύθηκαν με το βραβείο αριστείας Mαρί Κιουρί αφορούσαν διάφορα θέματα όπως για παράδειγμα τον ρόλο των γονιδίων στην ανάπτυξη διαφόρων μορφών καρκίνου, τα υπέρλεπτα υμένια άνθρακα για χρήση στα ηλεκτρονικά είδη ευρείας κατανάλωσης, τη σκοτεινή ενέργεια και τον ρόλο των μικρών μορίων στην ανοσοαπόκριση του οργανισμού.
Για περισσότερες πληροφορίες σε ό,τι αφορά τα ευρωπαϊκά βραβεία έρευνας, βλ.: http://ec.europa.eu/research/science-awards/index_en.htm
Για περισσότερες λεπτομέρειες όσον αφορά τις δράσεις Mαρί Κιουρί βλ.: http://ec.europa.eu/research/mariecurieactions/index.htm