Η τρίτη ανανεωμένη έκδοση της κλαδικής μελέτης «Σπορέλαια-Μαργαρίνες» κυκλοφόρησε από τη διεύθυνση μελετών και συμβούλων διοίκησης της ICAP.
Σύμφωνα με αυτήν, το μεγαλύτερο μέρος της κατανάλωσης σπορελαίων αφορά προϊόντα που προορίζονται για επαγγελματική χρήση και ακολουθούν τα αντίστοιχα τυποποιημένα του λιανεμπορίου, με μερίδιο που κυμάνθηκε από 28% έως 30% το 1999.
Μικρότερο είναι το μερίδιο συμμετοχής που καταλαμβάνουν τα σπορέλαια για τη βιομηχανία τροφίμων. Πτωτική πορεία ακολουθούν τα τυποποιημένα σπορέλαια την τελευταία πενταετία, κυρίως λόγω της αυξημένης εστίασης εκτός σπιτιού.