Mε βασικά θέματα της ημερήσιας διάταξης των εργασιών της την ενίσχυση της παρουσίας της στο Αφγανιστάν, τη διεύρυνσή της, και τις εξελίξεις στο Κόσοβο, η Ατλαντική Συμμαχία πραγματοποιεί από τις 2 ως τις 4 Απριλίου -ακριβώς 59 χρόνια από την ίδρυσή της- στο Βουκουρέστι την ετήσια σύνοδο κορυφής της, με τη συμμετοχή των ηγετών των 26 κρατών - μελών της, αλλά και των ηγετών των άνω των 30 κρατών, που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο έχουν τα τελευταία χρόνια συνδράμει το ΝΑΤΟ.
Σε ό,τι αφορά το Αφγανιστάν πολλά κράτη - μέλη του ΝΑΤΟ αναμένεται να ανταποκριθούν θετικά στις εκκλήσεις Μπους για ενίσχυση της παρουσίας τους στη χώρα αυτή.
Η σημαντικότερη ανταπόκριση αναμένεται να έλθει από την πλευρά της Γαλλίας. Ο Πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί προανήγγειλε την αποστολή περίπου 1.000 στρατιωτών στο Αφγανιστάν.
Η απόφαση Σαρκοζί ερμηνεύεται από τα διπλωματικά επιτελεία ως κίνηση καλής θέλησης προς την πλευρά της Ουάσιγκτον, με απώτερο στόχο την προετοιμασία του εδάφους για την επιστροφή, στο εγγύς μέλλον -και μετά από απουσία τεσσάρων δεκαετιών- της Γαλλίας στο στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ. Επιστροφή η οποία θα μπορούσε να λάβει πανηγυρικό χαρακτήρα στο πλαίσιο της Συνόδου κορυφής του 2009, την οποία η Γερμανία αποφάσισε συμβολικά να συνδιοργανώσει με τη Γαλλία στην περιοχή της Αλσατίας.
Σε ό,τι αφορά τη διεύρυνση, τα προβλήματα παραμένουν. Πέραν του ζητήματος της ΠΓΔΜ, η αμερικανική διπλωματία διαπιστώνει ισχυρότατες αντιστάσεις στην πρόθεσή της να προωθήσει αποφασιστικά την υπόθεση της ένταξης στο ΝΑΤΟ της Ουκρανίας και τη Γεωργίας, και ειδικότερα του χαρακτηρισμού τους ως υποψηφίων προς ένταξη χωρών.
Ενας σημαντικός αριθμός χωρών, με επικεφαλής τη Γερμανία, θεωρούν ότι το ζήτημα αυτό μπορεί να εξελιχθεί σε αγκάθι στις σχέσεις με τη Ρωσία. Το μόνο βέβαιο είναι ότι οι χώρες που θα λάβουν πρόσκληση από τη Σύνοδο του Βουκουρεστίου θα είναι σε, περίπου, ένα χρόνο πλήρη μέλη του ΝΑΤΟ, ενώ σε ό,τι αφορά την Ουκρανία και τη Γεωργία, ό,τι και αν συμβεί, δύσκολα θα ενταχθούν στο ΝΑΤΟ πριν περάσουν ίσως και δέκα χρόνια.
Τέλος σε ό,τι αφορά το Κόσοβο, το ΝΑΤΟ αναμένεται να επιβεβαιώσει την παρουσία του στην περιοχή για ένατη χρονιά και να επαναλάβει τη στήριξή του στις διαδικασίες παράδοσης της πολιτικής διοίκησης της περιοχής από τον ΟΗΕ στην Ευρωπαϊκή Ενωση.
ΑΠΕ-ΜΠΕ