Ανθρωποκτονία εξ αμελείας ο θάνατος της Νταϊάνας και του συντρόφου της

Δευτέρα, 07 Απριλίου 2008 20:02
UPD:20:05
A- A A+

Στο συμπέρασμα πως ο θάνατος της πριγκίπισσας Νταϊάνα και του συντρόφου της Ντόνι αλ Φάγεντ ήταν ανθρωποκτονία που προκλήθηκε από την αμέλεια που επέδειξαν τόσο ο οδηγός της Μερσεντές στην οποία επέβαιναν όσο και οι φωτορεπόρτερ που προσπαθούσαν να τους ακολουθήσουν στους δρόμους του Παρισιού κατέληξε το δικαστήριο που εξέταζε την υπόθεση.

Οι ένορκοι στην απόφασή τους έκριναν ότι ένας από τους παράγοντες που οδήγησαν στο δυστύχημα στη γέφυρα ντ' Αλμά, στις 31 Αυγούστου 1997, ήταν το γεγονός ότι η κρίση του οδηγού του αυτοκινήτου, Ανρί Πολ, είχε επηρεαστεί από το υψηλό επίπεδο αλκοόλ στο αίμα του. Παράλληλα, η πριγκίπισσα της Ουαλίας και ο φίλος της δεν φορούσαν τις ζώνες ασφαλείας.

Οι έντεκα ένορκοι είχαν αποσυρθεί την περασμένη Τετάρτη προκειμένου να συσκεφθούν και να εκδώσουν την ετυμηγορία τους, μετά από έξι μήνες ακροάσεων στο Ανώτατο Δικαστήριο του Λονδίνου.

Ο δικαστής Σκοτ Μπέικερ, ο οποίος είχε αναλάβει την εξέταση της υπόθεσης, τους είχε αφήσει να επιλέξουν εάν θα χαρακτήριζαν το θάνατο απλό ατύχημα ή ανθρωποκτονία εξ αμελείας που προκλήθηκε είτε από αμέλεια του οδηγού της Μερσεντές, είτε από τα οχήματα που ακολουθούσαν, είτε από συνδυασμό και των δύο. Οι ένορκοι είχαν επίσης τη δυνατότητα να μην καταλήξουν σε καμία απόφαση εάν έκριναν ότι τα στοιχεία που είχαν στη διάθεσή τους δεν επαρκούσαν. Να σημειωθεί ότι ο Μπέικερ είχε απορρίψει τη θεωρία της συνωμοσίας που υποστήριζε ο πατέρας του Ντόντι, Μοχάμεντ αλ-Φάγεντ.

Η δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης, που υπολογίζεται ότι κόστισε γύρω στα 20 εκατομμύρια δολάρια, επεκτάθηκε σε όλο τον κόσμο καθώς κλήθηκαν να καταθέσουν, μέσω τηλεδιάσκεψης, μάρτυρες από τη Γαλλία, τις ΗΠΑ, τη Νιγηρία, την Κένυα, ακόμη και την Αυστραλία. Καθυστέρησε μία δεκαετία επειδή η Βρετανία έπρεπε να περιμένει να ολοκληρωθεί η νομική διαδικασία στη Γαλλία και κατόπιν να τελειώσει και η έρευνα της βρετανικής αστυνομίας. Υπενθυμίζεται ότι οι αστυνομικές αρχές και των δύο χωρών είχαν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι το τροχαίο δυστύχημα προκλήθηκε επειδή ο οδηγός της λιμουζίνας ήταν μεθυσμένος και είχε αναπτύξει υπερβολική ταχύτητα.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό πρακτορείο, Ρόιτερς, Γερμανικό πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή