Για ύπαρξη "μακεδονικής" γλώσσας και "μακεδονικού" λαού έκανε λόγο ο Αμερικανός βοηθός υπουργός Εξωτερικών Ντάνιελ Φριντ, τονίζοντας παράλληλα πως οι ΗΠΑ υποστηρίζουν τις συνεχιζόμενες προσπάθειες για επίλυση του προβλήματος με το όνομα της γειτονικής χώρας.
Σε ενημέρωση ξένων δημοσιογράφων στο Κέντρο Ανταποκριτών Ξένου Τύπου της Ουάσιγκτον, η οποία αφορούσε τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ, ο κ. Φριντ, χαρακτήρισε ένα από τα «δύσκολα» θέματα αυτό της ΠΓΔΜ, προσθέτοντας όμως ότι και ως προς αυτό υπάρχει τρόπος να προχωρήσουμε προς λύση.
Απαντώντας σε ερώτηση Έλληνα ανταποκριτή για «επονομαζόμενη γλώσσα και εθνότητα», ο κ. Φριντ είπε ότι «η "μακεδονική" γλώσσα και ο "μακεδονικός" λαός υπάρχουν, δεν είναι επονομαζόμενοι». Στο πλαίσιο αυτό, πρόσθεσε ότι η γλώσσα διδάσκεται στη Σχολή των Διπλωματών του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και ως παράδειγμα ανέφερε ότι τώρα έχει προστεθεί και βοσνιακή γλώσσα, ενώ ίσως προστεθεί και γλώσσα Μαυροβουνίου.
Μιλώντας ως πρώην ιστορικός, είπε ο κ. Φριντ, αυτά κωδικοποιούνται μέσα από ιστορικές διαδικασίες. «Αυτό, όμως, δεν έχει σχέση με την ιστορική επαρχία της Μακεδονίας που είναι διαφορετική από τη σημερινή χώρα της "Μακεδονίας". Η κυβέρνηση των Σκοπίων, όπως την αποκαλεί η Ελλάδα, ή της Μακεδονίας, όπως την αποκαλούμε οι Αμερικανοί, δεν εγείρει διεκδικήσεις». Σημείωσε ότι εντέλει οι λαοί προσδιορίζουν τον εαυτό τους και συμπλήρωσε ότι ο ίδιος δεν είναι διαπραγματευτής, ούτε ανθρωπολόγος, για να μιλήσει για θέματα εθνοτήτων.
Παράλληλα, τόνισε πως και οι δύο πλευρές (σ.σ. Αθήνα και Σκόπια) θέλουν να προχωρήσουν μπροστά, κάτι που, όπως είπε, κατέστη σαφές «στη διάρκεια των συζητήσεων που είχαμε και είχε και ο πρόεδρος Μπους με τους "Μακεδόνες" ηγέτες» αλλά και στις συζητήσεις της Κοντολίζα Ράις με την Ελληνίδα υπουργό Εξωτερικών.
«Είναι σαφές ότι και οι δυο κυβερνήσεις δεν επιθυμούν να εισέλθουν σε ένα κύκλο εκατέρωθεν επίρριψης ευθυνών» συνέχισε και χαιρέτισε την «εποικοδομητική προσέγγιση των "Μακεδόνων"» εκφράζοντας παράλληλα την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση δείχνει έτοιμη να εμπλακεί εντατικά.
«Πρόθεσή μας είναι να προσπαθήσουμε. Δεν πρόκειται να παραιτηθούμε. Υποστηρίζουμε τη διαδικασία Νίμιτς. Ο κ. Νίμιτς - δεν μπορώ να μιλήσω για αυτόν - αλλά νομίζω ότι είναι έτοιμος να εμπλακεί, και σίγουρα δεν προτίθεται να αποχωρήσει. Θέλουμε να προχωρήσουμε» κατέληξε ο κ. Φριντ.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ