«Λύση αμοιβαία αποδεκτή, λύση χωρίς νικητές και ηττημένους»

Ομιλία Κ. Καραμανλή στο συνέδριο του Economist
Τρίτη, 08 Απριλίου 2008 21:13
UPD:21:24
A- A A+

«Αντιμετωπίσαμε -και αντιμετωπίζουμε- το ζήτημα της ονομασίας της γειτονικής χώρας με υπευθυνότητα, νηφαλιότητα, ειλικρίνεια. Επιδιώξαμε -και επιδιώκουμε- μια ξεκάθαρη, μια πρακτική, μια αμοιβαία αποδεκτή λύση. Λύση στη βάση μιας ουσιαστικά σύνθετης ονομασίας, που να ισχύει έναντι όλων. Λύση που δεν θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως φορέας για ανιστόρητες, εθνικιστικές και αλυτρωτικές λογικές. Καλύψαμε με το παραπάνω την απόσταση, που οδηγεί στο σημείο σύγκλισης».

Τα παραπάνω τόνισε πριν από λίγο ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής από το βήμα του συνεδρίου του Economist με θέμα: «Διαμορφώνοντας τη διεθνή ατζέντα έως το 2020».

«Είπαμε ξεκάθαρα και προς κάθε κατεύθυνση ότι “εάν δεν υπάρξει λύση, δεν μπορεί να υπάρξει πρόσκληση”. Η θέση μας είναι, σήμερα, απόφαση του ΝΑΤΟ. Είναι μία σημαντική εξέλιξη, που μπορεί να συμβάλει, ώστε να υπάρξει οριστική λύση. Λύση αμοιβαία αποδεκτή προς όφελος όλων και, κυρίως, της σταθερότητας. Λύση χωρίς νικητές και ηττημένους», πρόσθεσε ο Πρωθυπουργός.

«Απηύθυνα, ήδη, δημόσια πρόσκληση στην πολιτική ηγεσία των Σκοπίων να συνεχίσουμε, το ταχύτερο δυνατό, τη συζήτηση στο πλαίσιο του ΟΗΕ. Αναμένουμε την ανταπόκρισή τους, με το βλέμμα στο ευρωπαϊκό μέλλον και όχι στο βαλκανικό παρελθόν. Θέλουμε να είμαστε σύμμαχοι και εταίροι. Θέλουμε σχέσεις φιλίας και στενής συνεργασίας», υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός.

Ο κ. Καραμανλής πρόσθεσε ότι η πορεία καθενός από τους γείτονες της χώρας μας εξαρτάται, πρωτίστως, από τους ίδιους. «Για μας, η πλήρης συμμόρφωσή τους στις αρχές, τις αξίες, τα προαπαιτούμενα της Ε.Ε. σημαίνει και την πλήρη ένταξή τους. Θέλουμε να έχουμε σύμμαχους και εταίρους, τους γείτονές μας. Είναι, όμως, αυτονόητο και ξεκάθαρο ότι δεν χτίζονται, ούτε συμμαχικές, ούτε εταιρικές σχέσεις, πάνω σε σοβαρές εκκρεμότητες».

Γι’ αυτό, συνέχισε ο Πρωθυπουργός, «η στάση μας, σ’ ό,τι αφορά την ένταξη της FYROM στο ΝΑΤΟ, είναι πράξη ευθύνης και αξιοπιστίας. Είναι πράξη συνέπειας της Ελλάδας στις αρχές της καλής γειτονίας».

Εντεκα συμφωνίες με τους πολίτες

Ο πρωθυπουργός στην ομιλία του έκανε επίσης λόγο για 11 συμφωνίες με τους πολίτες:

- Πρώτη συμφωνία: Υπαγορεύει στρατηγική με επίκεντρο τον άνθρωπο

- Δεύτερη συμφωνία: Κοινό σύμφωνο ευθύνης για αλλαγές και μεταρρυθμίσεις, που παράγουν όφελος για όλους

- Τρίτη συμφωνία: Η νέα εποχή απαιτεί ισχυρή και ανταγωνιστική Οικονομία

- Τέταρτη συμφωνία: Εξωτερική Πολιτική Ανοιχτών Οριζόντων

- Πέμπτη συμφωνία: Μια Ελλάδα εξωστρεφής και ελκυστική

- Εκτη συμφωνία: Δυναμική συνέχεια στη νέα ενεργειακή πολιτική, με έμφαση στην προώθηση διεθνών ενεργειακών αγωγών, τη διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας, την προστασία του περιβάλλοντος

- Εβδομη συμφωνία: η προστασία του Περιβάλλοντος. Είναι παγκόσμια προτεραιότητα και εθνικής σημασίας υπόθεση

- Ογδοη συμφωνία: Επένδυση στην Παιδεία και τον Πολιτισμό. Επένδυση στην Ψηφιακή Ελλάδα και τη νέα γενιά της Πατρίδας μας

- Ενατη συμφωνία: Στρατηγική για την Αγροτική Ανάπτυξη στο νέο περιβάλλον. Είναι η στρατηγική που θέλει τον αγρότη σύγχρονο επιχειρηματία στη γη του, ικανό να ανταποκρίνεται, τόσο στις νέες περιβαλλοντικές συνθήκες, όσο και στις αυξημένες καταναλωτικές απαιτήσεις

- Δέκατη συμφωνία: η επιμονή στη στρατηγική της ευελιξίας και των παράλληλων στόχων.

- Ενδέκατη συμφωνία: Συμφωνία που εγγυάται ασφάλεια για όλους όσοι ζουν και εργάζονται στον Τόπο μας, αισιοδοξία στη νέα γενιά, αλληλεγγύη στην Κοινωνία.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή