Εντονη πολιτική αντιπαράθεση για τον ΟΤΕ

Τρίτη, 15 Απριλίου 2008 17:21
UPD:17:48

A- A A+

ΑΝΕΒΗΚΕ σήμερα το πολιτικό θερμόμετρο με αφορμή τις εξελίξεις στο θέμα του ΟΤΕ. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου εμφανίστηκε έντονα επικριτικός έναντι της κυβέρνησης κατά την επίσκεψή του στο Μέγαρο του Οργανισμού, κάνοντας λόγο για σκάνδαλο και σύγχρονη τραγωδία όσον αφορά τον τρόπο που χειρίζεται η κυβέρνηση τον δημόσιο πλούτο.

«Βρισκόμαστε εδώ για να σταματήσουμε την εξέλιξη μιας σύγχρονης τραγωδίας», σημείωσε ο κ. Παπανδρέου, μιλώντας στους εργαζόμενους του ΟΤΕ, επισημαίνοντας ότι «τραγωδία είναι ο τρόπος που χειρίζεται η κυβέρνηση το δημόσιο πλούτο και τον ΟΤΕ».

«Μόνο μια τριτοκοσμική χώρα θα πουλούσε δημόσιο πλούτο και αντί να κερδίζει το κράτος, να κερδίζει ένας ιδιώτης», υπογράμμισε και πρόσθεσε: «Η παρουσία μου εδώ, είναι παρουσία συμπαράστασης και κοινού αγώνα. Κάνουμε μαζί αυτό τον αγώνα και θα τον κερδίσουμε».

Σύμφωνα με τον κ. Παπανδρέου, τρεις είναι οι βασικοί λόγοι για τους οποίους δεν πρέπει να προχωρήσει η πώληση του ΟΤΕ:

Πρώτος λόγος, όπως είπε, είναι ότι αποτελεί βασικό εργαλείο εθνικού σχεδιασμού, επισημαίνοντας ότι με την πώληση του ΟΤΕ η Ελλάδα χάνει το δικαίωμα να μπορεί να σχεδιάζει για την οικονομία και το λαό στον τομέα των τηλεπικοινωνιών.

Δεύτερος λόγος είναι ότι ο ΟΤΕ δεν έχει μόνο παρουσία στην Ελλάδα, αλλά στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και τρίτος λόγος είναι ότι ο ΟΤΕ έχει αναπτύξει ουσιαστική τεχνογνωσία που, όπως επεσήμανε, δεν πρέπει να χάσει η χώρα μας.

Οι δηλώσεις του κ. Παπανδρέου προκάλεσαν την αντίδραση του κυβερνητικού εκπροσώπου. Συγκεκριμένα ο κ. Θεόδωρος Ρουσόπουλος κατηγόρησε τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ για ανακρίβειες, τονίζοντας ότι ο πωλητής δεν είναι το κράτος «αλλά ιδιώτης, ο οποίος είχε συγκεντρώσει αυτό το ποσοστό (20%) από την ελεύθερη αγορά».

Παράλληλα, επέκρινε το ΠΑΣΟΚ για αναντιστοιχία λόγων και έργων σημειώνοντας: «Θέλω να θυμηθούμε όλοι γιατί δεν ξεχνάμε τα πάντα σ'αυτόν τον τόπο, ότι πάλι το ΠΑΣΟΚ ήταν εκείνο που το '92 - '93 έλεγε ότι στον ΟΤΕ θα υπάρχει μόνο μία μετοχή, χρυσή την είχε χαρακτηρίσει ο τότε πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Παπανδρέου, και είχε πει ότι δεν πρόκειται να μοιραστεί να πουληθεί. Στην πορεία των ετών, το ΠΑΣΟΚ είναι εκείνο το οποίο έδωσε στην ελεύθερη αγορά το 62% του ΟΤΕ».

Από την πλευρά του ο υπουργός Μεταφορών Κωστής Χατζηδάκης συνέστησε στον κ. Παπανδρέου να είναι πιο προσεκτικός και να μη βιάζεται, αλλά να περιμένει να δει την τελική συμφωνία με την Deutsche Telekom.

KKE: Προκλητική η στάση του ΠΑΣΟΚ

Στο θέμα παρανέβη και το ΚΚΕ το οποίο τόνισε πως «αποτελεί πρόκληση να παρουσιάζεται η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ ως υπερασπιστής του λαϊκού πλούτου και του δημοσίου ΟΤΕ όταν υποστηρίζει την ιδιωτικοποίηση του κατά 70% και την απελευθέρωση στο πλαίσιο της Ε.Ε.».

«Η απάντηση στην πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ είναι μόνο μια: Ούτε στο ξένο ούτε στο ελληνικό κεφαλαίο ο ΟΤΕ και οι τηλεπικοινωνίες. Καμιά μορφή ιδιωτικοποίησης και απελευθέρωσης δεν υπηρετεί το λαό και τους εργαζόμενους. Ενιαίος αποκλειστικά δημόσιος φορέας τηλεπικοινωνιών» κατέληξε.

Επίκαιρη ερώτηση ΣΥΝ στον Γ. Αλογοσκούφη

Επίκαιρη ερώτηση προς τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών, Γιώργο Αλογοσκούφη για την πώληση του ΟΤΕ κατέθεσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Λαφαζάνης.

Στην ερώτησή του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο για παράδοση του ΟΤΕ, με όχημα την Marfin, στην Deutsche Telekom. Όπως υποστηρίζει ο κ. Λαφαζάνης, «η στρατηγική "συμμαχία" του ΟΤΕ με την Deutsche Telekom, την οποία επικαλείται η κυβέρνηση για να "χρυσώσει το χάπι" της εκχώρησης του ΟΤΕ, είναι απολύτως προσχηματική, αφού ο συσχετισμός ανάμεσα στις δύο εταιρείες είναι πέρα για πέρα άνισος, ενώ η Deutsche Telecom παίρνει ουσιαστικά και το management του ΟΤΕ».

Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο υπουργός Οικονομίας:

«1. Για ποια «στρατηγική συμμαχία» ΟΤΕ-Deutsche Telecom μιλάει η κυβέρνηση, από τη στιγμή που η Deutsche Telecom παίρνει ουσιαστικά και το management του ΟΤΕ;

2. Προτίθεται η κυβέρνηση να αναθεωρήσει, έστω και την ύστατη στιγμή, την πολιτική της και, αντί της μετατροπής του ΟΤΕ και των Βαλκανικών επενδύσεών του σε παράρτημα των φιλοδοξιών της Deutsche Telecom, να διατηρήσει και να ενισχύσει μέχρι το 51% το ποσοστό του δημοσίου στον ΟΤΕ;»

Στην τελική ευθεία οι διαπραγματεύσεις για ΟΤΕ

Την ίδια ώρα, κορυφαία στελέχη του υπουργείου Οικονομίας εξέφραζαν χθες την πεποίθησή τους ότι οι διαπραγματεύσεις για τη συμφωνία μεταξύ του ελληνικού δημοσίου και της Deutsche Telekom για τη σύναψη στρατηγικής συμμαχίας με τον ΟΤΕ βαίνουν προς ολοκλήρωση.

Ωστόσο κανείς δεν δεσμεύονταν για τον ακριβή χρόνο ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων που διεξάγονται στους επιμέρους τομείς της συμφωνίας μετοχών.

Συγκεκριμένα στέλεχος του υπουργείου Οικονομίας ερωτώμενο σχετικά, εκτίμησε ότι η επίτευξη τελικής συμφωνίας μέσα στις επόμενες ημέρες δεν είναι πολύ πιθανή αφήνοντας ανοιχτή την πιθανότητα η τελική συμφωνία μετόχων να υπογραφεί μετά τις εορτές του Πάσχα.

Η ΟΜΕ-ΟΤΕ

Νέες 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργιακές κινητοποιήσεις αποφάσισε η ΟΜΕ -ΟΤΕ με άμεση ενεργοποίησή τους την ημέρα εισαγωγής του θέματος της εισόδου της Deutsche Telecom στον ΟΤΕ στη Διυπουργική Επιτροπή Αποκρατικοποιήσεων.

Στην απόφαση αυτή και πάλι διαφώνησε η ΔΑΚΕ η οποία πρότεινε εκτός από κινητοποιήσεις και άμεση έναρξη διαπραγματεύσεων με τη διοίκηση του Οργανισμού για τη διευθέτηση των εργασιών θεμάτων που απασχολούν την Ομοσπονδία.

Προτεινόμενα για εσάς