Τη ρητή και κατηγορηματική διαβεβαίωση ότι η αθλητική πολιτική δεν πορεύεται στο δρόμο του «εμπορευματοποιημένου αθλητισμού», έδωσε από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του κ. Αλαβάνου.
«Ούτε ο πρωταθλητισμός, ούτε οι διεθνείς διοργανώσεις μπορεί να συγχέονται με το ντόπινγκ. Τίποτε απ’ όλα αυτά δεν πρέπει να συγχέεται, με το αν μπορώ να πω την έκφραση, "μεταλλαγμένο" πρωταθλητισμό», υπογράμμισε ο Κώστας Καραμανλής, επισημαίνοντας με αφορμή την πρόσφατη υπόθεση ντόπινγκ στην Αρση Βαρών, ότι δεν πρέπει να παρασυρθούμε σε γενικεύσεις που προσβάλλουν, θίγουν και αδικούν το σύνολο των πρωταθλητών μας.
«Η μετάλλαξη του πρωταθλητισμού σε κυνική μάχη επιβίωσης, όπου το κέρδος είναι σημαντικότερο από τον αθλητισμό, δεν είναι βέβαια ούτε τωρινό, ούτε αποκλειστικά ελληνικό φαινόμενο. Εισήχθη στην Ελλάδα, όπως και σε άλλες χώρες, όπου βρήκε πρόσφορο έδαφος, έτοιμο να δεχθεί μετάλλια, με οποιοδήποτε τίμημα. Όλοι είμαστε μετωπικά αντίθετοι σε τέτοια φαινόμενα. Τόσο η τελευταία υπόθεση, όσο και άλλες που εντοπίστηκαν από το Εθνικό Συμβούλιο Καταπολέμησης Ντόπινγκ, ερευνώνται από τη Δικαιοσύνη και οι υπαίτιοι θα λογοδοτήσουν! Να μην έχει κανένας αμφιβολία γι’ αυτό», τόνισε ο πρωθυπουργός.
Στηρίζουμε -είπε ο κ. Καραμανλής- και τον υγιή πρωταθλητισμό και τον μαζικό αθλητισμό, κάνοντας αναφορά στα περίπου 10.300 προγράμματα «¶θλησης για Όλους», σε 580 δήμους, από τα οποία επωφελούνται περίπου 200.000 άτομα, και κατέληξε λέγοντας:
«Αθλητισμός για όλους. Πρωταθλητισμός μακριά από το ντόπινγκ. Είναι έγκλημα! Και απέναντι στο έγκλημα είμαστε αμείλικτοι».
Aλ. Αλαβάνος: Ο πρωταθλητισμός αγιάζει τα μέσα
«Στην Ελλάδα, ειδικά με τους Ολυμπιακούς Αγώνες και εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων, έχει εγκατασταθεί το δόγμα, ο πρωταθλητισμός αγιάζει τα μέσα. Με όποιο μέσο μπορούμε κάνουμε πρωταθλητισμό. Και δεν μπορώ να πω ότι είναι κάτι το οποίο φύτρωσε μόνο στην Ελλάδα», παρατήρησε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέκος Αλαβάνος.
«Κ. Πρωθυπουργέ διαφωνώ με την τοποθέτησή σας που λέει, εμείς φτιάχνουμε τον μπαξέ και ας μας βγει και μια τσουκνίδα. Δεν πειράζει. Θα την ξεριζώσουμε. Εγώ λέω ότι αυτό που βλέπουμε ως κατάχρηση ουσιών παράνομων αλλά και νόμιμων σε πλατιά κλίμακα των συμπληρωμάτων διατροφής και των βιταμινών κ.λπ. είναι ο καρπός αυτού ακριβώς που καλλιεργείται σήμερα και στη χώρα μας», σημείωσε ο επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.
Επιπρόσθετα, ο κ. Αλαβάνος έκανε λόγο και για τεράστιο οικονομικό παιχνίδι που -όπως είπε- «έχει περάσει σε όλες τις πτυχές του αθλητισμού, των οικονομικών συμφερόντων, των φαρμακευτικών εταιρειών, των μεσαζόντων, των εμπόρων, αυτών που τηλεφωνούν στην Κίνα, των ξένων εταιρειών, των πολυεθνικών».
Ο κ. Αλαβάνος εξέφρασε την ανησυχία του για την προσπάθεια, ο αθλητισμός να χρησιμοποιηθεί ως ένας χώρος επιρροής οικονομικών ή πολιτικών δυνάμεων. «Είναι τιμή για κάθε κόμμα, και για το δικό μας κόμμα, να έχεις ένα πρότυπο ενός ανθρώπου που αναδύθηκε στον αθλητισμό, έδωσε, προσέφερε -βλέπω τον κ. Ιωαννίδη, που τον έχετε στο Υπουργικό Συμβούλιο- υπάρχουν άλλοι συνάδελφοι κ.λπ. Αλλά εδώ βλέπουμε και κάτι άλλο. Βλέπουμε διάφορους γκουρού και διάφορες παράγοντες οι οποίοι δεν διώχθηκαν, ενώ οι αθλητές τους είχαν συλληφθεί να χρησιμοποιούν αυτές τις ουσίες, να παρελαύνουν από τα ευρωψηφοδέλτια, να παρελαύνουν από τα ψηφοδέλτια της Αυτοδιοίκησης, να είναι νομάρχες, να είναι υποψήφιοι βουλευτές. Μια προσπάθεια επιρροής. Την βλέπουμε και σήμερα με ανησυχητικό τρόπο», σημείωσε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.
Τέλος ο Αλέκος Αλβάνος δήλωσε ότι προκαλεί ανησυχία το γεγονός ότι κάθε μεγάλη οικονομική δύναμη στην Ελλάδα πρέπει να έχει μια εφημερίδα ή να ελέγχει μια ομάδα ή μια Ομοσπονδία, φέρνοντας το παράδειγμα της MIG με τον Παναθηναϊκό.
Απαντώντας ο πρωθυπουργός δήλωσε την κατηγορηματική του αντίθεση με το δόγμα -όπως το διατύπωσε ο κ. Αλαβάνος- «ο πρωταθλητισμός αγιάζει τα μέσα». «Με βρίσκει κατηγορηματικά αντίθετο. Και εμένα και την κυβέρνηση. Να ξεκαθαρίσουμε τα πράγματα. Και για να πάω και ένα βήμα πιο εκεί, ούτε πίστεψα, ούτε δέχτηκα ποτέ, ούτε το δέχομαι τώρα, είμαι κατηγορηματικά αντίθετος με τη λογική ότι η συλλογή μεταλλίων είναι εθνική υπόθεση, ή υπόθεση εθνικής συλλογικής περηφάνιας. Δεν το πιστεύω αυτό. Δεν μπορούμε όμως και απ΄ την άλλη πλευρά να γενικεύουμε. Δεν μπορούμε να θεωρούμε ότι όλοι όσοι διακρίνονται στον αθλητισμό, ή κάνουν πρωταθλητισμό, είναι αναμεμειγμένοι με αυτή την υπόθεση της κατάντιας», επεσήμανε ο Κώστας Καραμανλής.