ΠΕΡΥΣΙ η νότια Ευρώπη αλλά ιδίως η χώρα μου έζησε με τις πυρκαγιές μια τρομακτική οικολογική καταστροφή αλλά και μια ανθρώπινη εκατόμβη. Η αλόγιστη αμέλειά μας απέναντι στη φύση και τις συνέπειες της υπερεκμετάλλευσης των πόρων της που συνέβαλε σ' αυτές τις καταστροφές είναι ένα σοβαρό θέμα.
Αυτό υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας, κηρύσσοντας την έναρξη του συνεδρίου με θέμα «Ενεργειακή Ασφάλεια και Κλιματική Αλλαγή».
Ομως στο σημείο που βρισκόμαστε τώρα αναγκαστικά μεγάλη είναι η ευθύνη των μηχανισμών πρόληψης για να μην βρεθούμε ξανά μπροστά στην ίδια καταστροφή, τόνισε ο κ. Παπούλιας. Δεν υπάρχουν πια δικαιολογίες, δεν υπάρχει πια άγνοια.
Οφείλουμε να είμαστε έτοιμοι, τουλάχιστον στον τομέα της αντιμετώπισης της όποιας καταστροφής μας φέρουν τα ακραία καιρικά φαινόμενα. Χρωστάμε στα θύματα και σε όσους υφίστανται τις συνέπειες της οικολογικής καταστροφής που συντελέστηκε να καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια, ώστε το περσινό καλοκαίρι να μην επαναληφθεί, ώστε εκείνα τα θύματα να είναι τα τελευταία.
Πολιτικές προς τη σωστή κατεύθυνση θα είναι ασφαλώς, η προστασία και η ενίσχυση του πρασίνου, ο σεβασμός των θαλασσών και όλων των υδάτων, η αύξηση του ποσοστού των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, και η μείωση της εξάρτησης από τους υδρογονάνθρακες, η ενεργειακή πολιτική με κρατικές και υπερεθνικές παρεμβάσεις, αφού μέχρι σήμερα οι αγορές δεν προστάτεψαν το περιβάλλον, η ενίσχυση της έρευνας για μη ρυπογόνο ενέργεια, ο ενεργότερος ρόλος των ΜΜΕ.
Ο πρωθυπουργός
Στο χαιρετισμό του, στο ίδιο συνέδριο, ο πρωθυπουργός, κ.Κώστας Καραμανλής, μεταξύ άλλων, τόνισε: «Για την ενεργειακή ασφάλεια η στρατηγική της Ελλάδας είναι ξεκάθαρη, συνεπής, ειλικρινής: Είναι η ενεργειακή διπλωματία ανοιχτών οριζόντων, που αναδεικνύει τη χώρα σε διεθνή ενεργειακό κόμβο. Μια στρατηγική που υπαγορεύεται από τις ανάγκες και τα συμφέροντα της Ελλάδας, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και της ευρύτερης περιοχής.
Στο πλαίσιο αυτό, αναφέρω τις συμφωνίες για την κατασκευή
* του αγωγού πετρελαίου Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη,
* του αγωγού φυσικού αερίου Τουρκίας-Ελλάδας-Ιταλίας (ITGI),
* την πρόσφατη συμφωνία για τον αγωγό φυσικού αερίου South Stream,
* την υπογραφή για την ίδρυση της Ενεργειακής Κοινότητας Νοτιοανατολικής Ευρώπης, που πραγματοποιήθηκε στην Ελλάδα,
* τον πρωταγωνιστικό ρόλο της ελληνικής και ελληνικών συμφερόντων ναυτιλίας στην παγκόσμια αγορά υδρογονανθράκων.
Με τις δράσεις αυτές, η Ελλάδα πετυχαίνει την ουσιαστική γεωπολιτική της αναβάθμιση, ως σταυροδρόμι ανάμεσα στις χώρες παραγωγούς στη Ανατολή και το Νότο και τις χώρες- καταναλωτές της Ευρώπης. Τη διασφάλιση επαρκούς ενέργειας για τα χρόνια που έρχονται και την ασφάλεια του ενεργειακού της εφοδιασμού. Την εμπέδωση του ρόλου της ως αξιόπιστου διαμετακομιστικού κέντρου ενεργειακών αγαθών.
Την προώθηση της παραγωγικότητας, της ανταγωνιστικότητας, της πολύπλευρης ανάπτυξης, μέσα από νέους δρόμους ενέργειας, σταθερότητας, ασφάλειας και ειρήνης για την ευρύτερη περιοχή. Την ουσιαστική συμβολή στο διακηρυγμένο στόχο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για ενεργειακή ασφάλεια και διαφοροποίηση των πηγών, μέσω της οργάνωσης αμοιβαίας επωφελούς συνεργασίας προμηθευτών, μεταφορέων και καταναλωτών ενέργειας.
Ο κ. Γ. Παπανδρέου
Τονίζοντας πως η κλιματική αλλαγή είναι ίσως η μεγαλύτερη πρόκληση σε πλανητικό επίπεδο, καθώς οι επιπτώσεις της αφορούν ολόκληρο τον κόσμο και δεν είναι μόνον οικολογικές, αλλά οικονομικές, βαθύτατα κοινωνικές και σίγουρα πολιτικές, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Α.Παπανδρέου τάχθηκε υπέρ μιας συνολικής αλλαγής του μοντέλου ανάπτυξης.
Στο μήνυμα του, που διαβάσθηκε στο συνέδριο, ο κ. Παπανδρέου επισήμανε τους κινδύνους που προκύπτουν από την κλιματική αλλαγή-«νέες ανισότητες μεταξύ χωρών και κοινωνικών ομάδων, σοβαρές επιπτώσεις ακόμα και για τη διεθνή ασφάλεια και σταθερότητα, πιθανότατα πολύ μεγαλύτερες από εκείνες που μπορεί να παράξει η δράση της οργανωμένης τρομοκρατίας»-προειδοποίησε ότι το κόστος για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής «στην οικονομία και στην κοινωνία, θα είναι πολύ μεγαλύτερο από το κόστος της πρόληψης αυτών των επιπτώσεων -και τελικά θα αποδειχτεί δυσβάστακτο τόσο για την ανάπτυξη, όσο και για την κοινωνική συνοχή».
Επισήμανε δε, ότι ο συνδυασμός της κλιματικής αλλαγής και της καλπάζουσας διατροφικής κρίσης «προσθέτει έναν ισχυρό παράγοντα αποσταθεροποίησης στη δύσκολη εξίσωση της παγκόσμιας ασφάλειας. Η εξωτερική πολιτική μας, τόσο η ευρωπαϊκή όσο και η εθνική, οφείλει πλέον να περιλαμβάνει σταθερά στις αναλύσεις της αυτήν την παράμετρο».
Ο κ. Γ. Σουφλιάς
Η Ελλάδα δεν έχει αποβληθεί από το Πρωτόκολλο του Κιότο επανέλαβε χθες ο ΥΠΕΧΩΔΕ Γιώργος Σουφλιάς σε ομιλία του στο συνέδριο, απλά πρόσθεσε μας ζήτησε η Επιτροπή του ΟΗΕ να βελτιώσουμε το σύστημα απογραφής των ρύπων που έδινε εσφαλμένα στοιχεία από το 1995 και αυτό κάναμε.
Αναφερόμενος στις υποχρεώσεις μας από το Πρωτόκολλο του Κιότο αφού υποστήριξε ότι είμαστε απολύτως συνεπείς ανέφερε ότι το 78,6% των συνολικών εκπομπών στη χώρα μας προέρχεται από τον τομέα της ενέργειας και μάλιστα περίπου το 50% του συνόλου προκαλείται από τη ΔΕΗ, συνεπώς το θέμα είναι πρωτίστως ενεργειακό και έτσι πρέπει να το αντιμετωπίσουμε.
Βασικός στόχος είναι η αύξηση παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας τόνισε ο υπουργός χαρακτηρίζοντας ορθή την απόφαση της Ε.Ε. να συμπεριλάβει στην κατηγορία της πράσινης ενέργειας και την πυρηνική ενέργεια.