Όλοι γνωρίζουν ότι ο νόμος προβλέπει υποχρεωτική στράτευση στα 19. Απο κει και πέρα υπάρχουν οι προϋποθέσεις και τα έγγραφα που πρέπει να καταθέσει κανείς για να πάρει αναβολή. Την απάντηση αυτή έδωσε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Ευάγγελος Μεϊμαράκης, στα περί στράτευσης στα 18, ερωτηθείς σχετικά μετά τη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής, την οποία και ενημέρωσε για το σχέδιο συνολικής μετεξέλιξης των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας.
«Το θέμα αιχμής για το υπουργείο ¶μυνας», είπε ο κ. Μείμαράκης, «είναι η ποιότητα της θητείας και το χρονικό διάστημά της. Αυτό που μελετάμε είναι πότε είναι καλύτερο να υπάρχει η διακοπή της δυναμικής του νέου ανθρώπου "από το σχολείο στο Πανεπιστήμιο; Μέσα στο πανεπιστήμιο; Από το Πανεπιστήμιο στην αγορά εργασίας;"»
Νέο σύστημα προαγωγών
Ο κ. Μεϊμαράκης έκανε δηλώσεις και για το νομοσχέδιο του υπουργείου Αμυνας για την ιεραρχία και την εξέλιξη των αξιωματικών των Ένοπλων Δυνάμεων. Όπως είπε, με το ισχύον σύστημα προαγωγών και την αυστηρή επετηρίδα πολλά στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων υποχρεώνονταν να αποστρατευθούν χωρίς να το επιθυμούν. Θεωρώ άδικο και ψυχοφθόρο, υπογράμμισε, να χάνουν οι Ενοπλες Δυνάμεις κάποια στελέχη, μόνο και μόνο γιατί προήχθη κάποιος άλλος και δεν προήχθησαν αυτοί.
Με το νέο σύστημα, πρόσθεσε ο υπουργός Αμυνας, αφενός δεν θίγονται τα ασφαλιστικά δικαιώματα των αξιωματικών, ενώ δίνεται και η δυνατότητα σε όσους το επιθυμούν, να παραμείνουν μέχρι τη συμπλήρωση της 35ετίας, με δεύτερη-παράλληλη επετηρίδα. Πρέπει -ανέφερε ο κ. Μεϊμαράκης- να δημιουργηθεί μία παράλληλη επετηρίδα και «αυτή θα δημιουργηθεί μέχρι και του βαθμού του Ταξιάρχου μάξιμουμ, γιατί εκεί γίνεται και το μεγάλο στένεμα της πυραμίδας».
Αποτρεπτικό το νέο δόγμα των Ε.Δ.
Εξάλλου, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας προανήγγειλε την αλλαγή του δόγματος στις Ένοπλες Δυνάμεις από αμιγώς αμυντικό σε αποτρεπτικό, αλλαγή που συνδέεται τόσο με το εξοπλιστικό πρόγραμμα, όσο και τη νέα χωροθέτηση των στρατοπέδων.
Ενδεικτικά ο υπουργός ανέφερε ότι η νέα δομή δυνάμεων του στρατού ξηράς θα αποτελείται από τμήματα που θα μπορούν σε σύντομο χρονικό διάστημα να συγκεντρώνονται σε συγκεκριμένο μέρος. Έτσι, αντί να υπάρχει ένα στρατόπεδο με 1.000 άτομα θα υπάρχουν μικρότερα.
«Αμυντικό δόγμα σημαίνει ότι πρέπει να έχω πολύ καλή άμυνα, όταν δέχομαι μία επίθεση, ενώ αποτρεπτικό ότι έχω κι αποτρεπτικές ένοπλες δυνάμεις, αλλά και ισχυρή διπλωματική θέση ώστε εκείνος που θα σκεφθεί μια επιθετική κίνηση να τον αποτρέπω», παρατήρησε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας. Αυτό λοιπόν σημαίνει, πρόσθεσε, ότι θα πρέπει να προσαρμοστούν οι ένοπλες δυνάμεις και τα οπλικά συστήματα και οι κανόνες που διέπουν τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων προς την κατεύθυνση αυτή.
Όπως σημείωσε ο κ. Μεϊμαράκης, ολοκληρωμένες αποφάσεις για τη μετεξέλιξη των Ενόπλων Δυνάμεων θα ληφθούν από το ΚΥΣΕΑ, ενώ πρόσθεσε ότι στην Κυβερνητική συζητήθηκαν και θέματα εξοπλιστικών προγραμμάτων.
Συνεργασία για το εξοπλιστικό
Το θέμα των εξοπλισμών συζητήθηκε στο Μαξίμου, πριν από τη συνεδρίαση της Κυβερνητικής, κατά τη διάρκεια συνεργασίας του πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή με τους υπουργούς Οικονομίας, Γιώργο Αλογοσκούφη, Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη, και Εθνικής ¶μυνας, Ευάγγελο Μεϊμαράκη.
Όπως εξάλλου ανακοινώθηκε, ο κ. Μεϊμαράκης, θα συναντηθεί αύριο στις 13:30, στο ΥΠΕΘΑ, με την πολιτική εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ για την Εθνική ¶μυνα Βάσω Παπανδρέου.