Σελίδα στο δυσάρεστο παρελθόν τους αποφάσισαν σήμερα να γυρίσουν Ιαπωνία και Κίνα και να οικοδομήσουν ειρηνικές σχέσεις, χωρίς να συνιστούν απειλή η μια για την άλλη, προκειμένου να συνεχίσουν την ανάπτυξή τους.
Στο τέλος των επαφών τους σήμερα στο Τόκιο, ο πρόεδρος της Κίνας Χου Ζιντάο και ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Γιασούο Φουκούντα συμφώνησαν να ανταλλάσσουν επισκέψεις σε επίπεδο ανώτατων αξιωματούχων τουλάχιστον μια φορά ετησίως.
Σε κοινή δήλωσή τους, ο αρχηγός του κινεζικού κράτους επισημαίνει ότι η Ιαπωνία έγινε ειρηνικό κράτος τα τελευταία 60 χρόνια, μετά τη λήξη του πολέμου.
Πρόκειται για τη μόνη αναφορά στην εισβολή του αυτοκρατορικού στρατού της Ιαπωνίας στην Κίνα και την κατάκτηση κινεζικών εδαφών τις δεκαετίες του 1930 και του 1940, που άφησε στο Πεκίνο ένα αίσθημα δυσπιστίας απέναντι στην Ιαπωνία.
«Οι δύο πλευρές επιβεβαιώνουν ότι είναι εταίροι και ότι δεν θα αποτελούν απειλή η μια για την άλλη», πρόσθεσαν οι δύο ηγέτες.
Σε προηγούμενη επίσκεψη στο Τόκιο το 1998 του κινέζου προέδρου Ζιανγκ Ζεμίν, το μιλιταριστικό παρελθόν της Ιαπωνίας είχε επισκιάσει στις επαφές, οδηγώντας σε αποτυχία την πρώτη επίσκεψη ενός αρχηγού του κινεζικού κράτους σε ιαπωνικό έδαφος.
Πιο πρόσφατα η κινεζική κυβέρνηση είχε παγώσει τις συναντήσεις υψηλού επιπέδου με την Ιαπωνία μεταξύ 2001 και 2006, επί πρωθυπουργίας Κοϊζούμι, λόγω των τακτικών επισκέψεων του τότε πρωθυπουργού της Ιαπωνίας στο μνημείο πεσόντων Γιασουκούνι, το οποίο θεωρείται σύμβολο του ιαπωνικού μιλιταρισμού και είναι αφιερωμένο στους νεκρούς του πολέμου, στους οποίους περιλαμβάνονται και εγκληματίες πολέμου.
Ο Χου Ζιντάο, ο δεύτερος πρόεδρος της Κίνας που επισκέπτεται την Ιαπωνία μετά την αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών το 1972, επιθυμεί ειρηνικό περιβάλλον προκειμένου να μπορεί η Κίνα να συνεχίσει την οικονομική της ανάπτυξη. Οι ιάπωνες επιχειρηματίες, από την πλευρά τους, βλέπουν μόνο πλεονεκτήματα από τις ειρηνικές σχέσεις με το κινέζο γίγαντα που έγινε ο πρώτος εμπορικός εταίρος της Ιαπωνίας.
Διαφορές συνεχίζουν ωστόσο να χωρίζουν την Ιαπωνία και την Κίνα, κυρίως στο θέμα της εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων φυσικού αερίου στη θάλασσα της ανατολικής Κίνας και της διατροφικής ασφάλειας.
Σε κοινή συνέντευξη Τύπου ο Φουκούντα δήλωσε ότι η Ιαπωνία και η Κίνα συμφωνούν να επιλύσουν το πρόβλημα του φυσικού αερίου το νωρίτερο δυνατόν. Παρά τις συνομιλίες που άρχισαν το 2004, Τόκιο και Πεκίνο δεν έχουν βρει κοινά αποδεκτή λύση.
Αναφερόμενος στην πρόσφατη δηλητηρίαση αρκετών Ιαπώνων από κινεζικά ραβιόλια που περιείχαν εντομοκτόνο, ο Φουκούντα είπε ότι η Ιαπωνία και η Κίνα θα διενεργήσουν έρευνα σε βάθος.
Όσον αφορά τα πρόσφατα γεγονότα στο Θιβέτ, που αμαύρωσαν την εικόνα της Κίνας στη Δύση, ο Φουκούντα κάλεσε το Πεκίνο να συνεχίσει τον διάλογο με τους Θιβετιανούς για να κατευνάσει τις ανησυχίες της διεθνούς κοινότητας.
Ο πρόεδρος της Κίνας απάντησε στην έκκληση αυτή ζητώντας από τον πνευματικό ηγέτη των Θιβετιανών Δαλάι Λάμα, που ζει εξόριστος στην Ινδία, να σταματήσει να "υπονομεύει τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου" και να συνωμοτεί για την ανεξαρτησία της περιοχής των Ιμαλάϊων. Πρόσθεσε ωστόσο ότι θα συνεχιστούν οι επαφές που άρχισαν την Κυριακή κινέζοι αξιωματούχοι με θιβετιανούς απεσταλμένους του Δαλάι Λάμα.
Σε μια φιλική κίνηση προς τους Ιάπωνες, ο Ζιντάο ανακοίνωσε ότι η χώρα του θα στείλει ένα ζεύγος πάντα στη θέση του Λινγκ Λινγκ που πέθανε από γεράματα την περασμένη εβδομάδα στον ζωολογικό κήπο του Τόκιο.
Ο πρόεδρος της Κίνας που έφθασε χθες για πενθήμερη επίσκεψη στην Ιαπωνία, έγινε δεκτός από τον αυτοκράτορα Ακιχίτο και δείπνησαν μαζί στα ανάκτορα. Μετά το Τόκιο, ο κινέζος πρόεδρος θα μεταβεί στις πόλεις Οζάκα και Νάρα της δυτικής Ιαπωνίας για επίσκεψη σε ιστορικούς τόπους, πριν επιστρέψει το Σάββατο στο Πεκίνο.
AΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο, Reuters