Tη σύσταση Διυπουργικής Επιτροπής για το συντονισμό των υπουργείων Οικονομίας, Υγείας και Απασχόλησης στα θέματα Υγείας, ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομίας, Γ. Αλογοσκούφης, μετά το πέρας σύσκεψης στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό, Κ. Καραμανλή, με τη συμμετοχή των συναρμόδιων υπουργών Δ. Αβραμόπουλου και Φάνης Πάλλη-Πετραλιά.
Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο υπουργός Υγείας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, σημείωσε ότι η κυβέρνηση έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό μια πολιτική νοικοκυρέματος με απώτερο στόχο την οικονομία κλίμακας και την πιο αποτελεσματική λειτουργία του ΕΣΥ.
«Είμαστε αποφασισμένοι -τόνισε- να δώσουμε τέλος σε φαινόμενα αδιαφάνειας που μας έφερε το παρελθόν και να τελειώνουμε με το κατακερματισμένο, αδιάφανο και αντιλειτουργικό σύστημα που μας κληροτοδήθηκε». «Προχωρούμε αποφασιστικά μπροστά και είμαι βέβαιος ότι μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα θα έχουμε διαμορφώσει τις συνθήκες ενός πιο λειτουργικού, πιο αποτελεσματικού συστήματος υγείας», πρόσθεσε ο κ. Αβραμόπουλος. Όπως επεσήμανε, το έργο αυτό θέλει αντοχή σε βάθος χρόνου, σημειώνοντας ότι έχουν γίνει στο παρελθόν πολλά βήματα και από τις προηγούμενες κυβερνήσεις.
«Το έργο για την κοινωνία δεν σταματάει ποτέ», πρόσθεσε ο υπουργός Υγείας, «οι μηχανισμοί εκσυγχρονίζονται, νέα κέντρα υγείας αστικού τύπου προχωρούν σε ολόκληρη τη χώρα και ανανεώνεται ο εξοπλισμός των ελληνικών νοσοκομείων».
Όσον αφορά τις προσλήψεις προσωπικού, ο κ. Αβραμόπουλος ανέφερε ότι προχωρούν με γρήγορους ρυθμούς και ήδη 6.500 νοσηλευτές έχουν περάσει το κατώφλι του ΕΣΥ, ενώ μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου θα προχωρήσει και η πρόσληψη των υπόλοιπων 6.000. «Προχωρούμε -είπε- πάντα σε συνεννόηση και με τον υπουργό Οικονομίας και είμαστε σε καλό δρόμο».
Ερωτηθείς εξάλλου, εάν ο τομέας Υγείας που εντάσσεται στην αρμοδιότητα του υπουργείου Απασχόλησης θα μεταφερθεί στο υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, ο κ. Αβραμόπουλος απήντησε αρνητικά λέγοντας ότι τέτοιο θέμα δεν τίθεται σε αυτή τη φάση».
Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Αλογοσκούφης, ανακοίνωσε την απόφαση για σύσταση Διυπουργικής Επιτροπής που θα συντονίζει τα θέματα μεταξύ υπουργείων Οικονομίας, Κοινωνικών Ασφαλίσεων και Υγείας, καθώς όπως είπε, υπάρχουν πάρα πολλά οικονομικά θέματα που αφορούν τη χρηματοδότηση και την κοινωνική ασφάλιση και την υγεία.
Πρώτη προτεραιότητα, τόνισε ο υπουργός Οικονομίας, είναι η διαφάνεια, η μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα και ο καλύτερος έλεγχος των δαπανών ώστε να μην υπάρχουν σπατάλες σε βάρος του ελληνικού λαού.
Παράλληλα, ο κ. Αλογοσκούφης υπογράμμμισε ότι όλοι οι φορείς, και οι ασφαλιστικοί και της Υγείας, θα υποβάλλουν έγκαιρα στη Διϋπουργική Επιτροπή προϋπολογισμούς και ισολογισμούς, ενώ θα γίνεται τακτική παρακολούθηση των οικονομικών καταστάσεων και των οικονομικών εξελίξεων, δεδομένου, όπως σημείωσε, ότι αυτοί οι τομείς χρηματοδοτούνται από το υστέρημα του ελληνικού λαού.
Η υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας Φάνη Πάλλη-Πετραλιά, που σημειωτέον είχε και κατ'ιδίαν συνεργασία με τον πρωθυπουργό μετά τη σύσκεψη, χαρακτήρισε πολύ σημαντική την απόφαση για τη δημιουργία Διϋπουργικής Επιτροπής, η οποία, όπως είπε θα ασχολείται με τα οικονομικά θέματα και θέματα διαχείρισης που αφορούν στις παροχές του κλάδου Υγείας και ασθένειας.
Η κ. Πετραλιά τόνισε ότι με την ενοποίηση των ταμείων έχουν ενοποιηθεί 28 κλάδοι ασθένειας, οι οποίοι εποπτεύονται από το υπουργείο Απασχόλησης. Στόχος -είπε- είναι ο εξορθολογισμός των ανεξέλεγκτων δαπανών που στερούν από τους πολίτες πολύτιμους πόρους - χρήματα που καταβάλλουν τα ταμεία για την υγεία.
Πηγή ΑΠΕ.