Ντ. Μπακογιάννη: «Δεν φειδόμαστε προσπαθειών για την απρόσκοπτη λειτουργία του Πατριαρχείου»

Παρασκευή, 16 Μαΐου 2008 16:12
A- A A+

«Ο σεπτός χώρος του Φαναρίου αποτελεί την πιο ισχυρή ευρωπαϊκή φωνή της Τουρκίας και παράλληλα, τον πιο σταθερό υποστηρικτή του ευρωπαϊκού της οράματος», τόνισε η υπουργός, Εξωτερικών Μπακογιάννη, στο γεύμα προς τιμήν του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, παρουσία του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου και εκπροσώπων του κλήρου.

Κατά την ομιλία της η υπουργός Εξωτερικών έκανε λόγο για «νέους δημιουργικούς δρόμους» στις σχέσεις της Εκκλησίας της Ελλάδας με το Οικουμενικό Πατριαρχείο, αναφερόμενη επίσης στις «σημαντικές διεθνείς πρωτοβουλίες» του Οικουμενικού Πατριάρχη.

Παράλληλα, η κ. Μπακογιάννη υπογράμμισε την αποφασιστικότητα της ελληνικής κυβέρνησης να στηρίζει «χωρίς να φείδεται προσπαθειών» την απρόσκοπτη λειτουργία του Πατριαρχείου και την επαναλειτουργία της Σχολής της Χάλκης.

Απευθυνόμενη στον Αρχιεπίσκοπο, τον οποίο δέχθηκε για πρώτη φορά στο υπουργείο Εξωτερικών μετά την εκλογή του, η κ. Μπακογιάννη ανέφερε ότι «υπό την εμπνευσμένη καθοδήγηση και τη στενή συνεργασία σας με τον Παναγιώτατο στην Κωνσταντινούπολη, η Εκκλησία της Ελλάδας και το Οικουμενικό Πατριαρχείο θα ανοίξουν νέους δημιουργικούς δρόμους στις σχέσεις τους».

Προσφωνώντας τον Οικουμενικό Πατριάρχη, ως «τον πρώτο, μεταξύ ίσων, στο στερέωμα των ορθόδοξων εκκλησιών», εξήρε τις σημαντικές πρωτοβουλίες, που έχει αναλάβει, για την προώθηση του διαθρησκευτικού διαλόγου και για το διάλογο με τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία.

Η υπουργός Εξωτερικών έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη διεθνή του δραστηριότητα για την διάσωση του περιβάλλοντος, τονίζοντας : «Αναδεικνύετε έναν ακόμη σύγχρονο ρόλο του Πατριαρχικού Θρόνου, έναν ρόλο που βρίσκεται σε απόλυτη συμφωνία με τη θεολογική σας αποστολή, ο οποίος υπογραμμίζει με τον πιο έντονο τρόπο την οικουμενικότητα του Θεσμού, ενισχύοντας τη διεθνή παρουσία του και απήχηση».

Στην αναφορά της στα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Πατριαρχείο, η κ. Μπακογιάννη επεσήμανε ότι «είναι απότοκα απαρχαιωμένων νοοτροπιών», τα οποία η ελληνική πολιτική «έχει καταφέρει να εντάξει σε ένα ευρωπαϊκό πλαίσιο, καθιστώντας την επίλυσή τους τεκμήριο προόδου της ευρωπαϊκής προσαρμογής της γειτονικής μας χώρας».

Στο σημείο αυτό η κ. Μπακογιάννη έστειλε μήνυμα προς την τουρκική πλευρά, υπογραμμίζοντας: «Δεν φειδόμαστε και δεν πρόκειται να φεισθούμε προσπαθειών προκειμένου να καταστήσουμε κατανοητό στους Τούρκους συνομιλητές μας, πόσο σημαντικό επιχείρημα υπέρ τους μπορεί να αποτελέσει η παρουσία του Οικουμενικού Πατριαρχείου στο έδαφος της χώρας τους».

«Δεν σταματάμε -πρόσθεσε- να επαναλαμβάνουμε ότι η αναγνώριση της Οικουμενικότητας του Θεσμού, η απρόσκοπτη λειτουργία του, η δυνατότητά του να ανανεώνει, χωρίς προβλήματα, τον κλήρο του με την επαναλειτουργία της Σχολής της Χάλκης, η αναγνώριση της νομικής του προσωπικότητας και η εξασφάλιση των περιουσιακών του δικαιωμάτων, μπορούν να αποτελέσουν ισχυρότατα πλεονεκτήματα για τη φίλη και γείτονα χώρα στη μακρά και δύσκολη πορεία της προς την Ευρώπη».

Ο κ. Βαρθολομαίος ευχαριστώντας διά της υπουργού Εξωτερικών, την Ελληνική Πολιτεία, την κυβέρνηση και το υπουργείο Εξωτερικών «για τον σεβασμό, την αγάπη και την συναντίληψη των», εξέφρασε την ελπίδα ότι και στο μέλλον η ελληνική πολιτεία θα εξακολουθήσει να εκφράζει τα ευλαβή αισθήματα του λαού, να στηρίζει τη μητέρα των εκκλησιών, στην Κωνσταντινούπολη, με περισσή φροντίδα και μέριμνα, ώστε το Φανάρι της Αλήθειας και της Ελπίδας να εξακολουθήσει να μεταδίδει το φως του Χριστού στην Οικουμένη.

Κλείνοντας την πρόποσή του, ο Οικουμενικός Πατριάρχης εξέφρασε τις προσωπικές του ευχαριστίες προς την υπουργό με μαντινάδα: «Υγεία, πλούσιο φωτισμό, χαρά κι ουράνια δώρα, να δίδη ο καλός Θεός, στην υπουργό τη Ντόρα».

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή