«Η ελληνική κυβέρνηση πιστεύει στην απελευθέρωση του μη κρατικού πανεπιστημίου και θεωρεί ότι ο πιο σοβαρός και υπεύθυνος τρόπος για να γίνει είναι η αναθεώρηση του άρθρου 16», τόνισε ο υπουργός Παιδείας Ευριπίδης Στυλιανίδης μετά τη συνεργασία που είχε το πρωί, στο Μέγαρο Μαξίμου, με τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή.
«Η συνύπαρξη του μη κρατικού με το δημόσιο πανεπιστήμιο απελευθερώνει τις δημιουργικές δυνάμεις στα δημόσια πανεπιστήμια, ανοίγει τις πόρτες εισόδου στη χώρα ενός διακεκριμένου επιστημονικού δυναμικού Ελλήνων που βρίσκονται στο εξωτερικό και παράλληλα επιτρέπει στους Έλληνες χορηγούς να επενδύσουν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση χωρίς να γίνονται υπεργολάβοι ή υπάλληλοι ξένων συμφερόντων», πρόσθεσε ο κ. Στυλιανίδης.
Πρόσθεσε ακόμη ότι η διασταλτική ερμηνεία του άρθρου 16 επιτρέπει τη δημιουργία νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου αλλά αυτό είναι ένα ζήτημα που ακόμη δεν συζητείται αλλά πάντοτε μελετάται και πάντοτε υπάρχει ως δυνατότητα.
Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το εάν «η δημιουργία των ιδιωτικών ΑΕΙ θα αναβαθμίσει την ποιότητα εκπαίδευσης και στα δημόσια ΑΕΙ» ο υπουργός απάντησε: «Κατ’ αρχάς δεν μιλήσαμε για ιδιωτικά, μιλήσαμε για μη κρατικά πανεπιστήμια και πιστεύω ότι μέσα από την άμιλλα βεβαίως θα βοηθηθεί κυρίως το δημόσιο πανεπιστήμιο».
Ο κ. Στυλιανίδης τόνισε ότι η κυβέρνηση συνεχίζει τις μεταρρυθμίσεις σε όλα τα επίπεδα επενδύοντας με εμπιστοσύνη στο ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο και φροντίζοντας σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης να παρέχονται υψηλού επιπέδου εκπαιδευτικές υπηρεσίες.
Αποδέσμευση του Λυκείου από την εισαγωγή σε AEI και TEI
Σε ό,τι αφορά τις εισαγωγικές εξετάσεις για την τριτοβάθμια εκπαίδευση ο κ.Στυλιανίδης ανέφερε ότι ανοίγει η συζήτηση για την αποδέσμευση του Λυκείου από την εισαγωγή σε ΑΕΙ και ΤΕΙ σημειώνοντας ότι η πανευρωπαϊκή τάση είναι η διευκόλυνση της πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και σημείωσε ότι ο τρόπος με τον οποίο θα γίνει θα πρέπει να είναι προϊόν εξαντλητικής συζήτησης στην οποία θα συμμετέχουν όλοι οι παράγοντες της εκπαιδευτικής κοινότητας.
Εμείς, είπε ο κ.Στυλιανίδης, θα διαμορφώσουμε νομοθετική πρωτοβουλία στην επόμενη κυβερνητική περίοδο με βάση τα συμπεράσματα που θα προκύψουν από τον δημόσιο διάλογο που θα ξεκινήσει εντός του έτους.
Σε άλλη ερώτηση σχετικά με τις καταλήψεις και τις πρυτανικές εκλογές, ο υπουργός Παιδείας τόνισε ότι έχει ήδη δοθεί η αυτονομία στα ΑΕΙ και τώρα θα πρέπει όλοι, ακαδημαϊκή κοινότητα, πρυτανικές αρχές, φοιτητικό κίνημα και κόμματα να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Η εύρυθμη λειτουργία της δημοκρατίας μέσα στο πανεπιστήμιο, τόνισε, καθώς και η βελτίωση της ποιότητας των παρεχόμενων εκπαιδευτικών υπηρεσιών αποτελούν τη σοβαρότερη επένδυση στο ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο.
Τέλος, ο υπουργός ευχήθηκε καλή επιτυχία στους μαθητές εν όψει των Πανελλαδικών εξετάσεων http://www.naftemporiki.gr/news/static/08/05/19/1513450.htm .
Κρίσιμη εβδομάδα για το νέο νόμο-πλαίσιο
Bαρόμετρο για τις πρυτανικές εκλογές και για την εφαρμογή του νέου νόμου-πλαισίου είναι η εβδομάδα που αρχίζει από σήμερα στα πανεπιστήμια. Για αύριο Τρίτη έχουν προγραμματισθεί πρυτανικές εκλογές στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και στο Πολυτεχνείο Κρήτης αλλά οι φοιτητικοί σύλλογοι των περισσοτέρων σχολών των συγκεκριμένων ιδρυμάτων έχουν αποφασίσει να προχωρήσουν σε καταλήψεις http://www.naftemporiki.gr/news/static/08/05/19/1513444.htm .