«Αν μπορούσαν τα φυσικά φαινόμενα, είτε να προβλεφθούν, είτε να μας προειδοποιήσουν, δεν θα ήμασταν εμείς εδώ τώρα», παρατήρησε ο υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Δημήτρης Αβραμόπουλος, ερωτηθείς για τον πόλεμο που έχει ξεσπάσει μεταξύ των σεισμολόγων σχετικά με την πρόβλεψη του ισχυρού σεισμού που έπληξε την νοτια Πελοπόννησο.
Ο κ. Αβραμόπουλος μετέβη χθες το βράδυ στις περιοχές της Ηλεία που επλήγησαν από το σεισμό των 6,5 Ρίχτερ.
Ο υπουργός επισκέφθηκε πρώτα τους τέσσερις τραυματίες, οι οποίοι νοσηλεύονται στο νοσοκομείο της Αμαλιάδας και στη συνέχεια προήδρευσε σε ευρεία σύσκεψη στη Νομαρχία Ηλείας, με τη συμμετοχή όλων των τοπικών φορέων, όπου εξετάστηκε συνολικά η κατάσταση στο Νομό και τα προβλήματα που προκάλεσε ο καταστροφικός σεισμός.
Το πρωί σήμερα ο υπουργός Υγείας επισκέφθηκε την περιοχή της Κάτω Αχαγιάς.
«Η κατάσταση, αυτή τη στιγμή που μιλάμε, είναι υπό έλεγχο. Η συντονισμένη δράση όλων των συντεταγμένων οργάνων της Πολιτείας, από την πρώτη κιόλας στιγμή - δηλαδή πέντε λεπτά μετά την εκδήλωση του φαινομένου - έδωσε αποτελέσματα», ανέφερε ο κ. Αβραμόπουλος στις δηλώσεις του μετά την επίσκεψη στην Ηλεία.
«Οι πολίτες αισθάνονται την παρουσία της Πολιτείας και εξελίσσεται μια εξαιρετική συνεργασία ανάμεσα σε όλους τους φορείς, Τοπική και Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, περιφερειακές υπηρεσίες και κεντρικό κράτος.
Η Ελλάδα απέδειξε, ότι έχει ένα κράτος πρόνοιας, πρόβλεψης, πρόγνωσης και έγκαιρης αντιμετώπισης. Εκείνο, που μας ενδιαφέρει αυτή τη στιγμή, είναι να αισθανθεί τη στήριξη και ο τελευταίος Έλληνας πολίτης, που είναι στην περιοχή και υποφέρει. Και κυρίως, οι πιο ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, οι γέροντες δηλαδή και τα παιδιά», τόνισε ο υπουργός.
Όπως εξήγησε, «παράλληλα με τα μέτρα που λαμβάνονται με την ενίσχυση των πληγέντων, στη βάση των χρηματοπιστωτικών οικονομικών πρωτοκόλλων και της βοήθειας προς τις παραγωγικές τάξεις, ομάδες ψυχολόγων και κοινωνικών λειτουργών βρίσκονται εδώ, για να σταθούν κοντά στους συμπολίτες μας, που το έχουν ανάγκη».
Όπως επίσης διευκρίνισε ο κ. Αβραμόπουλος, «τα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας, από την ώρα που τέθηκε σε εφαρμογή το σχέδιο "Περσέας", πήραν άριστα, προσφέροντας τις ανθρώπινες και επιστημονικές υπηρεσίες τους σε 216 συνανθρώπους μας - έως αυτή την ώρα - από τους οποίους, αξιολογώντας τα περιστατικά, 22 χρειάστηκαν εισαγωγή και 4 χειρουργική επέμβαση».
Εν τω μεταξύ σε εξέλιξη είναι το πρόγραμμα άμεσης υποστήριξης των αστέγων και όπως έκανε γνωστό ο υπουργός Υγείας έχουν ήδη αρχίσει να καταφθάνουν τα πρώτα κοντέινερς για τους πληγέντες.
Ο επίσημος απολογισμός έως και ώρα 13:00 αναφέρει ότι κατεγράφησαν 216 προσελεύσεις σε νοσοκομεία της Ηλείας και της Αχαΐας, από τις οποίες 22 κρίθηκαν ότι έχρηζαν εισαγωγής.
Επίσης πραγματοποιήθηκε αυτοψία στο Γ.Ν.Π. «¶γιος Ανδρέας» κατά την οποία διαπιστώθηκαν απλές υλικές ζημιές, χωρίς βλάβες στον φέροντα οργανισμό του κτηρίου και χωρίς -όπως διευκρινίζεται- ανάγκη εκκένωσης αυτού. Τα υπόλοιπα νοσοκομεία δεν παρουσιάζουν αξιοσημείωτες βλάβες στις υποδομές τους.