Σε πλήρη εξέλιξη είναι ο πρωτοβάθμιος έλεγχος των κτηρίων στις σεισμόπληκτες περιοχές των νομών Αχαΐας και Ηλείας, ενώ από χθες κλιμάκια μηχανικών του ΥΠΕΧΩΔΕ έχουν επεκτείνει τους ελέγχους τους και σε πληγείσες περιοχές του Νομού Αιτωλοακαρνανίας.
Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου, μέχρι χθες το βράδυ είχαν διενεργηθεί συνολικά 4.412 αυτοψίες.
Αναλυτικά, η εικόνα που προκύπτει από τους ελέγχους μέχρι χθες το βράδυ είναι η εξής:
1. Νομός Αχαΐας
Στο Νομό Αχαϊας από 40 κλιμάκια του ΥΠΕΧΩΔΕ έχουν γίνει μέχρι χθες το βράδυ συνολικά 1892 αυτοψίες στους Δήμους : Πατρέων, Ωλενίας, Μόβρης, Φαρρών, Λαρίσσου, Δύμης, Παραλίας, Καλετζίου, Μεσσάτιδος, Τριταίας και Βραχνέικων
Από αυτές, 1569 αυτοψίες αφορούν κατοικίες και οι υπόλοιπες άλλα κτίρια.
Μη κατοικήσιμα κρίθηκαν 746 σπίτια. Εκτιμάται ότι κατεδαφιστέα είναι λιγότερο από 20%, ωστόσο ο ακριβής αριθμός θα προκύψει μετά την ολοκλήρωση του δευτεροβάθμιου ελέγχου.
2. Νομός Ηλείας
Στο Νομό Ηλείας από 50 κλιμάκια του ΥΠΕΧΩΔΕ έχουν γίνει 2372 αυτοψίες στους Δήμους: Αμαλιάδος, Ανδραβίδας, Αρχαίας Ολυμπίας, Βαρθολομιού, Βουπρασίας, Βώλακος, Γαστούνης, Ιάρδανου, Λεχαινών, Πηνείας, Πύργου, Τραγάνου και Ωλένης.
Μη κατοικήσιμα κρίθηκαν 1042 σπίτια. Εκτιμάται ότι κατεδαφιστέα είναι λιγότερο από 20%, ωστόσο ο ακριβής αριθμός θα προκύψει μετά την ολοκλήρωση του δευτεροβάθμιου ελέγχου.
3. Νομός Αιτωλοακαρνανίας
Στο Νομό Αιτωλοακαρνανίας από 16 κλιμάκια του ΥΠΕΧΩΔΕ έχουν γίνει 148 αυτοψίες στους Δήμους Αγρινίου και Αστακού.
Μη κατοικήσιμα κρίθηκαν 46 σπίτια.
Σημειώνεται ότι ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γιώργος Σουφλιάς υπέγραψε εγκύκλιο με την οποία οι μηχανικοί όλων των ειδικοτήτων τίθενται στη διάθεση της Κεντρικής Διοίκησης του υπουργείου για όσο διάστημα απαιτηθεί για τις ανάγκες αποκατάστασης των συνεπειών από το σεισμό. Για το λόγο αυτό, μάλιστα, ανακαλούνται οι άδειες όλου του προσωπικού που υπηρετεί σε οποιαδήποτε Μονάδα Αποκατάστασης Ζημιών από φυσικές καταστροφές, καθώς και όλου του Προσωπικού που υπηρετεί σε Υπηρεσίες της Γ.Γ.Δ.Ε./ΥΠΕΧΩΔΕ των Νομών Αχαϊας, Αρκαδίας, Αιτωλοακαρνανίας, Φωκίδας και Πρεβέζης.
Παράλληλα, ετοιμάζονται οι αποφάσεις για την οριοθέτηση των πληγεισών περιοχών και την επιδότηση ενοικίου.
Το υπουργείο διευκρινίζει ακόμη πως μετά από κάθε αυτοψία, παραδίδεται στο δικαιούχο από τους μηχανικούς του ΥΠΕΧΩΔΕ αντίγραφο της αυτοψίας (το κίτρινο στέλεχος του σχετικού διπλότυπου εγγράφου), το οποίο βεβαιώνει ότι η κατοικία του δεν είναι κατοικήσιμη και έτσι από την πλευρά του ΥΠΕΧΩΔΕ δεν απαιτείται καμία επιπλέον βεβαίωση, προκειμένου οι σεισμόπληκτοι να λάβουν από αύριο το επίδομα των 3.000 ευρώ.
Στην ανακοίνωση αναφέρεται ακόμη ότι έχουν ήδη σταλεί στους Νομούς Αχαϊας και Ηλείας 50 μεταφερόμενοι οικίσκοι, ενώ το υπουργείο δηλώνει έτοιμο να στείλει περισσότερους, όσους ζητηθούν από τις Νομαρχίες, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες προσωρινής στέγασης των σεισμοπλήκτων.
Σημειώνεται, τέλος, ότι έχουν απαγορευθεί μέχρι την επόμενη Τετάρτη οι εργασίες σκυροδέτησης στις σεισμόπληκτες περιοχές. Η απαγόρευση μπορεί να επεκταθεί και μετά την προσεχή Τετάρτη, ανάλογα με την πορεία της μετασεισμικής δραστηριότητας. Τυχόν σκυροδετηθέντα φέροντα στοιχεία κατασκευών, μετά την 5/6/08 (Πέμπτη και μέχρι σήμερα) θα πρέπει να ελεγχθούν από έμπειρο μηχανικό ως προς τη συμπεριφορά τους (συνάφεια οπλισμού - σκυροδέματος, μικρορηγματώσεις, παραμορφώσεις κτλ.), πριν συνεχιστούν οποιεσδήποτε εργασίες σχετιζόμενες με τα υπόψη σκυροδετηθέντα τμήματα (π.χ. συνέχιση της κατασκευής του σκελετού, τοιχοδομές κλπ) και να μην ξεκαλουπωθούν πριν γίνουν οι ανωτέρω έλεγχοι.