Υπεγράφη η Διακήρυξη των Αθηνών

Κ. Παπούλιας: Παράγοντας ειρήνης και προόδου ο πολιτισμός
Παρασκευή, 13 Ιουνίου 2008 20:28
UPD:20:30
A- A A+

Με την υπογραφή της Διακήρυξης των Αθηνών ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της Συνόδου Αρχηγών Κρατών ΝΑ Ευρώπης με τίτλο «Διαπολιτισμικές Συναντήσεις σε Θαλάσσιες, Ποτάμιες και Λιμναίες Διαδρομές στη Ν.Α. Ευρώπη».

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας σε δηλώσεις του τόνισε

πως ο πολιτισμός λειτουργεί ως ισχυρός συνεκτικός δεσμός και εύφορο πεδίο για την καλλιέργεια σχέσεων αμοιβαιότητας και αλληλεγγύης μεταξύ των λαών της περιοχής και ως παράγοντας σταθερότητας, συνοχής και ειρήνης και προόδου.

Παράλληλα, τόνισε την ανάγκη για συνέχιση και εντατικοποίηση του διαλόγου, υπογραμμίζοντας το βαθύτερο αίτημα για ενίσχυση της συνεργασίας, της αλληλοκατανόησης και την καλλιέργεια σχέσεων αμοιβαιότητας και αλληλεγγύης.

Παρουσιάζοντας τη Διακήρυξη, ο υπουργός Πολιτισμού Μιχάλης Λιάπης τόνισε πως αποτελεί την κατακλείδα μιας εξαιρετικά πλούσιας ημέρας και εξέφρασε την ελπίδα να αποτελέσει εφαλτήριο στενότερης συνεργασίας και αποτελεσματικής προώθησης των πολιτιστικών ζητημάτων.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο κ. Λιάπης, η Διακήρυξη είναι οργανωμένη σε τέσσερις θεματικές ενότητες:

-Στην πρώτη ενότητα τονίζονται οι δεσμεύσεις των Αρχηγών Κρατών Νοτιοανατολικής Ευρώπης προς τις θεμελιώδεις αρχές και αξίες των Ηνωμένων Εθνών, της UNESCO, του Συμβουλίου της Ευρώπης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

-Στη δεύτερη ενότητα δίνεται έμφαση στην ιδιαίτερη γεωγραφική θέση της περιοχής της Ν.Α. Ευρώπης, ως γέφυρας μεταξύ Ανατολής και Δύσης και στην καθοριστική συμβολή της στην ανάπτυξη του Πολιτισμού.

Επιπλέον, πραγματοποιείται μνεία της πρωταρχικής σημασίας του υδάτινου στοιχείου στη δημιουργία και ανάπτυξη του Πολιτισμού.

-Στην τρίτη ενότητα αναφέρονται οι πρωτοβουλίες και δράσεις που έχουν αναληφθεί και πραγματοποιηθεί τα τελευταία έτη, από την UNESCO και το Συμβούλιο της Ευρώπης με σκοπό την προστασία, ανάδειξη και προβολή της πολιτιστικής κληρονομιάς.

-Στο τέταρτο τμήμα, σε συνέχεια της Στρατηγικής και του Σχεδίου Δράσης της Διακήρυξης της Οπάτια, πραγματοποιείται ένα ουσιαστικό βήμα προς την κατεύθυνση της υλοποίησης των Πολιτιστικών Διαδρόμων, ως μέσων δημιουργικής συνεργασίας μεταξύ των χωρών της περιοχής μας.

Επίσης, όπως σημείωσε ο κ. Λιάπης, προτείνεται η δημιουργία ενός ταμιευτηρίου ιδεών και συντονισμένων δράσεων και προγραμμάτων στην περιοχή, με στόχο την προώθηση του διαλόγου και την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των κρατών της περιοχής.

Επιπλέον, δίνοντας έμφαση στον ουσιαστικό ρόλο του υδάτινου στοιχείου, όχι μόνο για τον πολιτισμό αλλά για τη ζωή στον πλανήτη εν γένει, τονίζεται η σημασία των υδάτινων πολιτιστικών διαδρομών, που θα επικεντρωθούν, κυρίως, στην:

• Προστασία, πολιτιστικών τοπίων, αρχαιολογικών θέσεων και μνημείων, ιστορικών πόλεων και ευρύτερα του πολιτιστικού και φυσικού περιβάλλοντος που σχετίζεται με το υγρό στοιχείο.

• Προώθηση προγραμμάτων υποβρύχιας αρχαιολογίας.

• Προστασία του θαλάσσιου, ποτάμιου και λιμναίου πλούτου της περιοχής της Ν.Α. Ευρώπης.

• Δημιουργία ειδικών εκπαιδευτικών προγραμμάτων.

• Δημιουργία ενός ετήσιου θεσμού «Υδάτινων Πολιτιστικών Διαδρομών» στην περιοχή μας με σκοπό την προώθηση πολιτιστικών και καλλιτεχνικών εκδηλώσεων.

• Προστασία της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς που σχετίζεται με το υδάτινο στοιχείο.

Επιπλέον, η πρόταση συνεργασίας που κατατίθεται από την Ελλάδα, με τη δημιουργία Πιλοτικού Προγράμματος Υδάτινων Διαδρομών έχει ως σκοπό:

• Τον προσδιορισμό των κριτηρίων που πρέπει να διέπουν τις πολιτιστικές διαδρομές

• Την προώθηση του Πολιτιστικού Τουρισμού και της αειφόρου ανάπτυξης.

• Τη δημιουργία διαδυκτιακής πολιτιστικής πύλης, που θα σχετίζεται με το νερό, σε συνεργασία με τους Διεθνείς Οργανισμούς με την καθοδήγηση ειδικής επιτροπής εμπειρογνωμόνων.

• Την υποστήριξη της συντήρησης και προστασίας των μνημείων.

• Τη σήμανση των μνημείων που αποτελούν τους σταθμούς μιας υδάτινης διαδρομής.

Κηρήυσσοντας τη λήξη της Συνόδου ο κ. Λιάπης γνωστοποίησε πως η επόμενη Σύνοδος θα γίνει στο Μαυροβούνιο με θέμα «Διαχείριση της πολιτιστικής ποικιλότητας- Διάλογος για το μέλλον».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή