Τα αίτια του «όχι»

Σάββατο, 14 Ιουνίου 2008 11:48
UPD:15/06/2008 16:29

A- A A+

Η νικηφόρα εκστρατεία υπέρ του «όχι» στο ιρλανδικό δημοψήφισμα για τη μεταρρυθμιστική συνθήκη της Ε.Ε. άντλησε υποστήριξη από την αυξανόμενη δυσαρέσκεια των ψηφοφόρων της εργατικής τάξης, οι οποίοι αισθάνονται αποξενωμένοι από τις πολιτικές ελίτ στο Δουβλίνο και τις Βρυξέλλες.

Ακριβώς όπως και το 2005, όταν οι Γάλλοι και οι Ολλανδοί ψηφοφόροι απέρριψαν την ευρωπαϊκή συνταγματική συνθήκη, ο σκεπτικισμός που εκφράστηκε σε περιοχές της εργατικής τάξης έπαιξε κρίσιμο ρόλο, όπως έδειξαν τα αποτελέσματα των εκλογών.

«Στο Δουβλίνο οι περισσότερες περιοχές του Νόρθσάιντ όπου ζει η εργατική τάξη φαίνεται πως ψήφισαν 'Όχι'», δήλωσε καθώς παρακολουθούσε την καταμέτρηση η Τζόαν Μπέρτον, αναπληρώτρια πρόεδρος του Εργατικού Κόμματος, το οποίο είχε ταχθεί υπέρ της συνθήκης.

Η περιφέρεια του Νότιου Δουβλίνου, που περιλαμβάνει μερικές από τις πιο πλούσιες γειτονιές της ιρλανδικής πρωτεύουσας, ψήφισε με μεγάλη πλειοψηφία υπέρ της συνθήκης, ωστόσο πολλές φτωχότερες περιοχές της βόρειας και δυτικής πλευράς της πόλης έδειξαν υψηλά επίπεδα αντίθεσης.

Η Μέρι, μία 45άχρονη νοικοκυρά από το Μπάλιφέρμοτ του δυτικού Δουβλίνου, είπε πως αισθάνεται ότι η εκστρατεία της κυβέρνησης υπέρ του «ναι» ήταν παραπλανητική. «Στις περιοχές της εργατικής τάξης ο κόσμος ήδη αισθάνεται να ποδοπατείται από τους ανθρώπους στην εξουσία», δήλωσε έξω από το κέντρο των αποτελεσμάτων του δημοψηφίσματος. «Το τελευταίο που θα ήθελε είναι άλλη μια εξουσία πάνω από αυτή».

Το μεγαλύτερο μέρος του πολιτικού κατεστημένου στην Ιρλανδία είχε ταχθεί υπέρ της συνθήκης, η οποία είχε σχεδιαστεί έτσι ώστε να δίνει περισσότερη διεθνή επιρροή στην Ένωση και να απλοποιήσει τη λειτουργία της έπειτα από την επέκτασή της σε 27 κράτη μέλη. Ωστόσο, η συνθήκη, που θα πρέπει να εγκριθεί από όλες τις χώρες, απορρίφθηκε στην Ιρλανδία με ψήφους 53,4% κατά έναντι 46,6% υπέρ.

«Είναι μια τεράστια απόρριψη του ιρλανδικού πολιτικού κατεστημένου», δήλωσε ο Τζο Χίγκινς, μέλος του ιρλανδικού Σοσιαλιστικού Κόμματος. Ο Χίγκινς, το κόμμα του οποίου δεν εκπροσωπείται στο κοινοβούλιο αλλά συμμετείχε σε ένα χαλαρό συνασπισμό οργανώσεων που ήταν αντίθετες στη συνθήκη, είπε πως οι άνθρωποι σε ολόκληρο τον κόσμο ανησυχούν εξαιτίας "μίας κούρσας προς τον πάτο" η οποία υπονομεύει τους μισθούς και τις συνθήκες εργασίας.

«Αυτή η ψήφος αντιστοιχεί σε αυτό που έκαναν εκατομμύρια Γάλλοι εργάτες, εκατομμύρια Ολλανδοί το 2005», είπε ο Χίγκινς. «Πιστεύω πως σε ολόκληρη την Ευρώπη πολλοί εργαζόμενοι και ακτιβιστές του εργατικού κινήματος θα το δουν ως μία ευκαιρία να αντεπιτεθούν στο νεοφιλελεύθερο οικονομικό τέρας που αναγκάζονται να καταπιούν».

Και οι δύο πλευρές συμφώνησαν πως οι Ιρλανδοί αισθάνθηκαν ότι απομακρύνονται όλο και περισσότερο από μία Ευρωπαϊκή Ένωση που κάποτε έκανε πάρα πολλά προκειμένου να υποστηρίξει την οικονομική επιτυχία της χώρας.

«Θα πρέπει προφανώς να αναλύσουμε την προεκλογική εκστρατεία και τα βασικά θέματα σε σχέση με τη δέσμευση του κόσμου με την Ευρώπη και τη δέσμευση της Ευρώπης με τον κόσμο», δήλωσε ο Ιρλανδός υπουργός Εξωτερικών Μάικλ Μάρτιν. «Αυτό είναι το θεμελιώδες, βασικό ζήτημα που θα αποσπούσα από αυτή την προεκλογική εκστρατεία», είπε ο Μάρτιν.

Ο Ντέκλαν Γκάνλι της οργάνωσης Libertas, η οποία ήταν κατά της συνθήκης, δήλωσε πως το «Όχι» ήταν ένα ηχηρό μήνυμα και μία μεγάλη μέρα για τη δημοκρατία. «Ο ιρλανδικός λαός επέδειξε τεράστια δύναμη και σοφία στην ανάλυση αυτής της διαμάχης και των γεγονότων που παρουσιάστηκαν ενώπιόν του και παίρνοντας την απόφαση που πήρε», δήλωσε ο Γκάνλι.

Ο Ρίτσαρντ Μπρούτον, αναπληρωτής ηγέτης του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης Φάιν Γκάελ, που ήταν υπέρ της συνθήκης, δήλωσε πως οι ψηφοφόροι αποφάσισαν χωρίς απαραίτητα να αντιλαμβάνονται τα διακυβεύματα. «Τα οφέλη από τη συνθήκη είναι πολύ εγκεφαλικά και δεν 'πουλάνε' εύκολα», είπε ο Μπρούτον. «Ίσως υπήρξε μία αλλαγή με τις μεσαίες τάξεις που διάβασαν τις εφημερίδες και παρακολούθησαν προσεκτικά τη διαμάχη».

ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή