Η ακρίβεια και το ιρλανδικό «όχι» στη Συνθήκη της Λισαβόνας βρίσκονται στο επίκεντρο της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, που ξεκίνησε λίγο μετά τις 19:00 (ώρα Ελλάδος) στις Βρυξέλλες.
Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, σύμφωνα με Σχέδιο Συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, οι χώρες της ΕΕ θα καλούνται να λάβουν μέτρα στήριξης για τις οικονομικά ασθενέστερες κοινωνικές ομάδες, διασφαλίζοντας ότι αυτά «είναι προσωρινά και δεν προκαλούν στρεβλώσεις στην εσωτερική αγορά και τη δημοσιονομική και νομισματική πολιτική της ΕΕ».
Σε γενικές γραμμές, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα αναγνωρίσει ότι η αύξηση των τιμών του πετρελαίου δεν είναι ένα προσωρινό πρόβλημα και θα προτείνει, για την αντιμετώπισή του, μακροχρόνια μέτρα, μεταξύ των οποίων η εξοικονόμηση ενέργειας από τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά, η μείωση της εξάρτησης της ΕΕ από τα ορυκτά καύσιμα και η προώθηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Αναφορικά με τις επιπτώσεις από την εκτίναξη των τιμών του πετρελαίου στη γεωργία, οι «27» αναμένεται τη μεταρρύθμιση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής με στόχο την αύξηση της προσφοράς των γεωργικών προϊόντων. Ειδικότερα, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αναμένεται να ταχθεί υπέρ της ανάπτυξης των επόμενων γενεών βιοκαυσίμων στην Ευρώπη και διεθνώς, καθώς και υπέρ της ενίσχυσης της γεωργικής έρευνας και της διάδοσης των γεωργικών γνώσεων, κυρίως στις αναπτυσσόμενες χώρες.
Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην Ευρώπη μετά την απόρριψη της Ευρωσυνθήκης από τους Ιρλανδούς πολίτες θα τεθεί επί τάπητος στο στο δείπνο εργασίας που ξεκινά στις 21.15. Η σλοβενική προεδρία του έχει ζητήσει από τον πρωθυπουργό της Ιρλανδίας, Μπράιαν Κόουεν να εξηγήσει τους λόγους για τους οποίους η ιρλανδική κοινή γνώμη απέρριψε τη Συνθήκη και να προτείνει λύσεις.
Σήμερα πάντως, ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας ζήτησε πίστωση χρόνου υποστηρίζοντας πως είναι «υπερβολικά νωρίς για να παρουσιασθεί αμέσως λύση στο θεσμικό αδιέξοδο». Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο διαβεβαίωσε ότι θα δοθεί χρόνος στην Ιρλανδία για να επιλύσει το πρόβλημα που δημιουργήθηκε. Πρόσθεσε δε πως «θα είναι πολύ δύσκολο, εξαιρετικά δύσκολο να υπάρξει οποιαδήποτε θεσμική αλλαγή αναφορικά με το κείμενο της συνθήκης της Λισαβόνας όπως αυτό εγκρίθηκε» http://www.naftemporiki.gr/news/static/08/06/19/1527650.htm .
Παράλληλα, οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ θα εξετάσουν την κατάσταση στα δυτικά Βαλκάνια και την ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών της περιοχής.
Την Παρασκευή οι εργασίες της Συνόδου ξεκινούν στις 11:00 και οι 27 θα εξετάσουν θέματα δικαιοσύνης και εσωτερικής πολιτικής της ΕΕ, καθώς επίσης και οικονομικά, κοινωνικά και περιβαλλοντικά ζητήματα.
Στη συνέχεια, αναμένεται να τεθούν επί τάπητος οι εξελίξεις στα Δυτικά Βαλκάνια, και οι 27 αναμένεται να επιβεβαιώσουν τη στήριξή τους στην ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων, υπογραμμίζοντας την ανάγκη καλής γειτονίας και περιφερειακής συνεργασίας.
Τέλος, εν όψει της Συνόδου των Μεσογειακών χωρών στις 13 Ιουλίου στο Παρίσι, οι ηγέτες της ΕΕ θα συζητήσουν θέματα που αφορούν την «Ευρωπαϊκή Πολιτική Γειτονίας» και τη Μεσογειακή Ένωση, στο πλαίσιο της Διαδικασίας της Βαρκελώνης.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ