Πεκίνο - Συνάντηση Κ. Παπούλια με τον Κινέζο ομόλογό του Χου Ζιντάο

Δευτέρα, 23 Ιουνίου 2008 14:42
A- A A+

Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας Χου Ζιντάο (Hu Jintao) είχε σήμερα στο Πεκίνο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, αρχίζοντας τον κύκλο επίσημων συνομιλιών που θα έχει στην κινεζική πρωτεύουσα.

Τόσο η ελληνική, όσο και η κινεζική πλευρά, θεωρούν την επίσκεψη του Κάρολου Παπούλια στο Πεκίνο (και την Τετάρτη στη Σαγκάη), ως συνέχεια των επισκέψεων που έχουν πραγματοποιήσει τα τελευταία δύο χρόνια ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής και η υπουργός εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη στην Κίνα.

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν στην περαιτέρω προώθηση των διμερών σχέσεων στον οικονομικό και τον επενδυτικό τομέα, ώστε να μειωθεί το εις βάρος της Ελλάδος, έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο. Μάλιστα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατά τη συνάντηση που είχε με τον Κινέζο ομόλογό του, σημείωσε το γεγονός ότι το 60% του δια θαλάσσης εισαγωγικού εμπορίου της Κίνας διακινείται με ελληνικής πλοιοκτησίας πλοία, ενώ υπάρχουν μεγάλες παραγγελίες από Έλληνες πλοιοκτήτες σε κινεζικά ναυπηγεία.

Στην αρχή των επισήμων συνομιλιών στο "Μέγαρο του Λαού" στο Πεκίνο, έγινε συζήτηση και για τους σεισμούς στην Ελλάδα και την Κίνα, καθώς και για τους επικείμενους Ολυμπιακούς Αγώνες, για την οργάνωση των οποίων υπήρξε ελληνοκινεζική συνεργασία.

Εξάλλου, υπογραμμίστηκε η σημασία που έχει για την περαιτέρω συνεργασία Ελλάδος και Κίνας η από τον περασμένο Νοέμβριο, αεροπορική σύνδεση μεταξύ των δύο χωρών.

Οι κύριοι Παπούλιας και Ζιντάο συζήτησαν, πέραν των διμερών θεμάτων, και όλα τα μείζονα διεθνή ζητήματα.

Ο Έλληνας Πρόεδρος ενημέρωσε τον κ. Ζιντάο για την κατάσταση στα Βαλκάνια (με ιδιαίτερη αναφορά στο Κόσσοβο, αλλά και την εκκρεμότητα για το όνομα της ΠΓΔΜ και ζήτησε από το Πεκίνο να συμφωνήσει με τυχόν σχετική απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας για την ονομασία της γείτονος), καθώς επίσης για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, το Κυπριακό και φυσικά για τις εξελίξεις στην Ευρώπη μετά και το αποτέλεσμα του ιρλανδικού δημοψηφίσματος. Η ατζέντα των συνομιλιών περιελάμβανε επίσης ενεργειακά θέματα.

Μετά την ολοκλήρωση των επισήμων συνομιλιών στο "Μέγαρο του Λαού", στην Πλατεία της "Ουράνιας Γαλήνης" (Τιέν Αν Μέν) απέναντι από την "Απαγορευμένη Πόλη" (την κεντρική πύλη της οποίας κοσμεί ακόμη το πορτρέτο του Προέδρου Μάο τσε Τουνγκ) υπεγράφησαν συμφωνία ανταλλαγών και συνεργασίας μεταξύ των υπουργείων Δικαιοσύνης των δύο χωρών και συμφωνία μεταξύ του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και του Ινστιτούτου Κομφούκιος, καθώς και μνημόνιο κατανόησης διμερούς συμφωνίας αναπτυξιακής συνεργασίας.

Στις συνομιλίες μετείχαν οι, συνοδεύοντες τον Πρόεδρο, Υπουργοί, Απασχόλησης Φάνη Πάλη - Πετραλιά, Δικαιοσύνης Σωτήρης Χατζηγάκης, καθώς και οι υφυπουργοί των Εξωτερικών Γιάννης Βαληνάκης και Πέτρος Δούκας.

Αργότερα, ο Κινέζος Πρόεδρος παρέθεσε επίσημο δείπνο προς τιμήν του Προέδρου Παπούλια, ο οποίος στη συνέχεια παρακολούθησε μουσική εκδήλωση για τα 2.500 χρόνια ελληνικής μουσικής, με τίτλο "Η Αθήνα και η Ολυμπία χαιρετούν το Πεκίνο", στο θέατρο Century.

Αύριο, ο Πρόεδρος Παπούλιας θα έχει διαδοχικές συναντήσεις με τον πρωθυπουργό της Κίνας Γουέν Τζιαμπάο (Wen Jiabao) και τον Πρόεδρο του Εθνικού Λαϊκού Κογκρέσου Γου Μπανγκουό (Wu Bangguo), θα παραστεί σε επιχειρηματικό συνέδριο Ελλήνων και Κινέζων επιχειρηματιών και θα εγκαινιάσει έκθεση ζωγραφικής της Μίνας Βαλυράκη με τίτλο "Το Πνεύμα και το Σώμα", στο πλαίσιο του Πολιτιστικού έτους της Ελλάδος στην Κίνα.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή