Επισκόπηση κυπριακού Τύπου

Τετάρτη, 09 Ιουλίου 2008 11:03
A- A A+

Η χθεσινή δημοσιογραφική διάσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 120 ημερών διακυβέρνησης, η υπόθεση με το νερό που έφθασε στην Κύπρο από την Ελλάδα αλλά δεν διοχετεύθηκε ακόμα στο σύστημα υδροδότησης, και η πολιτική της Κυβέρνησης για τα γήπεδα γκολφ, είναι τα θέματα που κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων σήμερα.

Η ''Αλήθεια'', υπό τον τίτλο ''Μπόνους αντί προστίμου'', γράφει ότι ο Υπουργός Γεωργίας δεν γνώριζε τους όρους του συμβολαίου που υπογράφηκε με την Ocean Tankers και ζητούσε την καταβολή προστίμου, ενώ αντίθετα θα πληρωθούν 20.000 ευρώ την ημέρα ως μπόνους. Γράφει, επίσης, ότι ο Πρόεδρος Χριστόφιας, σε δημοσιογραφική διάσκεψη χθες, προσπέρασε τα φλέγοντα ζητήματα, υπερτόνισε τις παροχές και έριξε το φταίξιμο την ΕΕ και την παγκόσμια κρίση αξιών και θεσμών, ενώ στα θέματα που τον ενόχλησαν, όπως το υδατικό, εκνευρίστηκε.

Η ''Μάχη'', υπό τον τίτλο ''Νερό σε χρόνο ρεκόρ μας είπε ότι έφερε ο Χριστόφιας'', γράφει ότι προσπάθεια κάλυψης της ανικανότητας και των αδυναμιών της Κυβέρνησης και των αρμόδιων Υπουργών επιχείρησε να δώσει ο Πρόεδρος Χριστόφιας στη χθεσινή δημοσιογραφική διάσκεψη, δικαιολογώντας τις καθυστερήσεις. Γράφει, επίσης, ότι νεαρός Τ/κ, ο οποίος διαμένει στις ελεύθερες περιοχές, προσπάθησε χθες να κατοικήσει σε σπίτι το οποίο, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του, ανήκει στον παππού και τη γιαγιά του, λέγοντας ότι τις τελευταίες δέκα ημέρες είναι άστεγος.

Ο ''Πολίτης'', υπό τον τίτλο ''Κλείνουν τις τρύπες των γηπέδων γκολφ'', γράφει ότι μεγάλες ανατροπές στην πολιτική για τα γήπεδα γκολφ φαίνεται να προωθεί η παρούσα Κυβέρνηση και ότι, από τα όσα είπε χθες στη Βουλή ο Υπουργός Εμπορίου, προκύπτει με σαφήνεια ότι το κράτος προσανατολίζεται στη συρρίκνωση των γενναιόδωρων κινήτρων που παραχώρησε η προηγούμενη Κυβέρνηση. Γράφει, επίσης, ότι τα μηνύματα που έστειλε χθες ο Πρόεδρος Χριστόφιας προς όσους αντιδρούν στην προοπτική έναρξης ουσιαστικού διαλόγου στο Κυπριακό ήταν διακριτικά αλλά σαφή.

Η ''Σημερινή'', υπό τον τίτλο ''Δεν θυσιάζω αρχές για να διευκολύνω τον Ταλάτ'', γράφει ότι ο Πρόεδρος Χριστόφιας, στη δημοσιογραφική του διάσκεψη, έδωσε τη διαβεβαίωση ότι δεν θα απεμπολήσει αρχές για να διευκολύνει τον Τ/κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, και ότι μετά την τελευταία τους συνάντηση ξεκαθάρισε η διαπραγματευτική βάση στην οποία θα διεξαχθούν οι απευθείας συνομιλίες. Γράφει, επίσης, ότι το γάλα θα είναι από την ερχόμενη Τρίτη κατά τρία σεντ πιο ακριβό, και ότι την απόφαση πήραν δύο εταιρείες, ενώ η τρίτη δεν έχει κάνει ακόμα σκέψη.

Ο ''Φιλελεύθερος'', υπό τον τίτλο ''Παράθυρο για συνομιλίες'', γράφει ότι ο Πρόεδρος Χριστόφιας προετοίμασε το έδαφος για την έναρξη των απευθείας διαπραγματεύσεων και, χωρίς να αποκρύβει τις δυσκολίες και τα προβλήματα, θεωρεί πως το επόμενο βήμα δεν μπορεί παρά να είναι η έναρξη συνομιλιών. Γράφει, επίσης, ότι ενώ η εκφόρτωση του νερού από το πλοίο που έφθασε από την Ελλάδα τείνει να εξελιχθεί σε σίριαλ, οι χθεσινές δηλώσεις του Υπουργού Γεωργίας και του Εκτελεστικού Προέδρου της Ocean Tankers περιπλέκουν ακόμη περισσότερο το όλο θέμα.

Η ''Χαραυγή'', υπό τον τίτλο ''Αγωνίζομαι'', γράφει ότι ο Πρόεδρος Χριστόφιας διατράνωσε χθες το μήνυμα και την αγωνιστική του διάθεση να παλέψει μέχρι τέλους μαζί με τον κ. Ταλάτ για την αναζήτηση δίκαιης λύσης στο Κυπριακό, όπως είχε προεκλογικά δεσμευθεί. Γράφει, επίσης, ότι ο Πρόεδρος Χριστόφιας εξήγγειλε τη διάθεση από τα διαρθρωτικά ταμεία της ΕΕ ποσού ύψους 18 εκατομμυρίων ευρώ για τη δημιουργία πρότυπης θερμοηλιακής μονάδας παραγωγής ενέργειας για τη λειτουργία μονάδας αφαλάτωσης.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα ''Financial Mirror'', υπό τον τίτλο ''Οι πρώτες 120 ημέρες του Δημήτρη Χριστόφια'', γράφει ότι η προσπάθεια της Κυβέρνησης να διασφαλίσει ψηλούς ρυθμούς οικονομικής αύξησης και να καταπολεμήσει την ακρίβεια, οι προσπάθειες επίλυσης του υδατικού προβλήματος και κάλυψης των ενεργειακών αναγκών, καθώς και η περαιτέρω ανάπτυξη κοινωνικού κράτους ήταν τα κύρια σημεία στα οποία επικεντρώθηκε ο Πρόεδρος Χριστόφιας στη χθεσινή δημοσιογραφική διάσκεψη. Γράφει, επίσης, ότι έντονα πτωτικά κινήθηκαν χθες οι μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή