Το θέμα επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα έθεσε χθες κατά το Συμβούλιο των υπουργών Πολιτισμού της Ε.Ε., ο υπουργός Πολιτισμού, Μιχάλης Λιάπης.
Όπως επεσήμανε ο κ. Λιάπης «ορισμένες κατηγορίες πολιτιστικών αγαθών είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με το γενεσιουργό πολιτιστικό τους περιβάλλον. Και μόνο ενταγμένες μέσα σε αυτό διατηρούν την αυθεντικότητά τους, αλλά και λειτουργούν ως θεματοφύλακες παγκόσμιων αρχών και αξιών».
«Δεν είναι δυνατόν η ίδια η UNESCO να έχει έμβλημα της τον Παρθενώνα και αυτό το μνημείο να έχει διάσπαρτα κομμάτια σε άλλες χώρες. Δεν αποτελεί εθνική, αλλά μια οικουμενική απαίτηση η επανένωση του Μνημείου της Δημοκρατίας», υπογράμμισε ο Ελληνας υπουργός.
Όπως διευκρίνισε, «το γεγονός ότι τα μεγαλύτερα μουσεία του κόσμου φιλοξενούν Αρχαιοελληνικές και Ρωμαϊκές αρχαιότητες δε σημαίνει ότι Ελλάδα και Ιταλία ζητούν να αδειάσουν αυτά τα μουσεία, αλλά σύμφωνα και με τις κατευθύνσεις της UNESCO να επιστραφούν εκθέματα που διαιρούν την ενότητα εμβληματικών πολιτιστικών αγαθών».
Την ελληνική θέση στήριξε θερμά ο Ιταλός υπουργός Πολιτισμού.
Εξάλλου, ο κ. Λιάπης εξέφρασε την πλήρη στήριξη της Ελλάδας στην πρωτοβουλία της Γαλλικής Προεδρίας της Ε.Ε. για τη δημιουργία ενός Καταλόγου Μνημείων Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Κληρονομιάς, με δεδομένο, όπως είπε, ότι «ο πολιτισμός αποτελεί τον πυρήνα της ευρωπαϊκής ταυτότητας». «Η δημιουργία του καταλόγου θα βοηθήσει στην προώθηση των κοινών Ευρωπαϊκών αρχών και την ενίσχυση της συνεργασίας σε θέματα πολιτιστικής κληρονομιάς. Θα ενισχύσει την κοινή αντιμετώπιση ζητημάτων που αφορούν στα μνημεία, στη συντήρηση και την ανάδειξη τους ενώ θα διευκολυνθεί η μετάδοση των διαχρονικών τους μηνυμάτων στις νεότερες γενιές», προσθεσε.