Την εκτίμηση ότι η έκδοση του πρώην ηγέτη των Σερβοβοσνίων, Ράντοβαν Κάρατζιτς, στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) για την πρώην Γιουγκοσλαβία αντιπροσωπεύει τη θέση της Σερβίας απέναντι στα πλέον σοβαρά εγκλήματα πολέμου, διατύπωσε σήμερα η Νατάσα Κάντιτς, επικεφαλής του Κέντρου Ανθρωπιστικού Δικαίου.
Μιλώντας στον ραδιοτηλεοπτικό σταθμό Β92 του Βελιγραδίου, σημείωσε ότι δεν έγινε εκτενή δημόσια συζήτηση για τα αίτια της δίωξης του Ράντοβαν Κάρατζιτς.
"Θα έπρεπε να συζητηθούν οι λόγοι σύλληψης του Κάρατζιτς και να γίνει δημόσια γνωστή κάθε πτυχή του κατηγορητηρίου, προκειμένου αυτοί οι νέοι που δεν είναι ενημερωμένοι επ' αυτού να μην ενώνουν τις δυνάμεις με εξτρεμιστικές ομάδες όπως αυτές που ήταν στους δρόμους χθες το βράδυ" είπε χαρακτηριστικά η κ. Κάντιτς.
Σημείωσε δε πως είναι απαραίτητο να δημιουργηθεί ένα θετικό κοινωνικό περιβάλλον, προκειμένου η σύλληψη του Ράντοβαν Κάρατζιτς να μην ερμηνεύεται με την "υποσημείωση" πως πρόκειται για κάποια πράξη προδοσίας.
"Η κοινωνία θα πρέπει να το κατανοήσει και να το αποδεχθεί ως υποχρέωση απέναντι στα θύματα, το εγχώριο δίκαιο, αλλά και ως υποχρέωση για την εκπλήρωση των κριτηρίων που έχει θέσει η διεθνής κοινότητα, στα οποία αναφέρεται ότι ένα άτομο που έχει διαπράξει εγκλήματα πολέμου θα πρέπει να αθωωθεί από κάθε εγκληματική ευθύνη", τόνισε η κ. Κάντιτς.
Από την πλευρά του, ο διευθυντής του Κέντρου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Βελιγραδίου, Βόγιν Ντιμιτρίεβιτς, χαρακτήρισε καλή την έκδοση του Κάρατζιτς στο ΔΠΔ για την πρώην Γιουγκοσλαβία, καθώς, όπως είπε, φοβούνταν μήπως η σύλληψη του πρώην ηγέτη των Σερβοβοσνίων μετατραπεί τελικά σε ένα εσωτερικό πολιτικό γεγονός.
Αναμενόμενη χαρακτήρισε την έκδοση Κάρατζιτς στη Χάγη ο δημοσιογράφος Μίσα Μπρκιτς, σημειώνοντας πως έγινε την τελευταία κυριολεκτικά στιγμή, επειδή οι συνήγοροι υπεράσπισης του Κάρατζιτς, τις τελευταίες ημέρες, "προσπάθησαν να γελειοποιήσουν την κατάσταση".