Επισκόπηση Τύπου

Τετάρτη, 27 Αυγούστου 2008 09:11
A- A A+

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Δημοσιεύθηκαν οι βάσεις. 18.000 κενές θέσεις σε ΑΕΙ-ΤΕΙ".

Η εφημερίδα γράφει ότι "δύο είναι τα συμπεράσματα που προκύπτουν από τη χθεσινή ανακοίνωση των βάσεων από το υπουργείο Παιδείας. Αρχικά καταγράφεται η αγωνία των υποψηφίων για επαγγελματική αποκατάσταση, καθώς παρατηρείται εκτίναξη των βάσεων στα τμήματα Παιδαγωγικής και Προσχολικής Εκπαίδευσης που ξεπερνούν τα 500 μόρια, αλλά και η απροθυμία να εντάξουν στο μηχανογραφικό τους κάποια ΤΕΙ, με αποτέλεσμα φέτος να καταγραφεί ρεκόρ κενών θέσεων που ξεπερνά τις 18.000".

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Ποιοι είναι οι 385 νέοι Δήμοι. Ο νέος χάρτης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με τον "Καποδίστρια 2".

Η εφημερίδα αναφέρει ότι "ριζικές ανατροπές στο διοικητικό χάρτη της χώρας επιφέρει το σχέδιο "Καποδίστριας 2", που προβλέπει τη δημιουργία 385 δήμων από 1.034 δήμους και κοινότητες που υπάρχουν σήμερα. Η πρόταση του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης θα συζητηθεί αύριο στο διοικητικό συμβούλιο της ΚΕΔΚΕ και στη συνέχεια θα αποσταλεί για περαιτέρω διαβούλευση στις Τοπικές Ενώσεις Δήμων και Κοινοτήτων".

Η ΑΥΓΗ: "Επικίνδυνη κλιμάκωση ΗΠΑ - Ρωσίας. Ο Μεντβέντεφ αναγνώρισε Αμπχαζία και Νότια Οσετία".

Σύμφωνα με την εφημερίδα, "επικίνδυνα πυκνώνουν τα σύννεφα θερμής κρίσης μεταξύ Μόσχας και Ουάσιγκτον ύστερα από την αναγνώριση από την πρώτη της ανεξαρτησίας της Νοτίου Οσετίας και της Αμπχαζίας, ενώ στη Μαύρη Θάλασσα έχουν συγκεντρωθεί ρωσικά και αμερικανικά πλοία δημιουργώντας πραγματικά εκρηκτική ατμόσφαιρα".

ΑΥΡΙΑΝΗ: "Εκλογές την άνοιξη βλέπει ο Γ. Σουφλιάς. Όλα τα σενάρια για κάλπες και ανασχηματισμό".

Η εφημερίδα τονίζει ότι "τροφή για εκλογικά σενάρια έδωσε χθεσινή τοποθέτηση του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ Γιώργου Σουφλιά λίγες μέρες πριν από την παρουσία του Κώστα Καραμανλή στη ΔΕΘ. Στο εσωτερικό της κυβερνητικής παράταξης ακούγονται εκτιμήσεις σύμφωνα με τις οποίες "οι απρόβλεπτες εξελίξεις στον τομέα της Οικονομίας μπορούν να οδηγήσουν ακόμα και σε πρόωρη προσφυγή στις κάλπες μέσα στην άνοιξη".

ΤΟ ΒΗΜΑ: "Σήμερα οι νέοι φόροι για επαγγελματίες και κεφάλαιο. Πιθανή η ανακοίνωσή τους μετά την Κυβερνητική Επιτροπή".

Η εφημερίδα γράφει ότι "σήμερα, εκτός απροόπτου, η Κυβερνητική Επιτροπή αποφασίζει πακέτο αυστηρών οικονομικών μέτρων με αιχμές την περιστολή των δαπανών και την επιβολή νέων φόρων σε 1 εκατ. επιτηδευματίες και ελεύθερους επαγγελματίες καθώς και επιβαρύνσεις στα εισοδήματα από κεφάλαιο (μερίσματα stock options και αγοραπωλησίες μετοχών)".

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: "Ενιαίο μισθολόγιο και στο βάθος ασφαλιστικό. Οι δεσμεύσεις, οι υποσχέσεις και η ...καυτή πατάτα".

Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "με προσεκτικά βήματα και αμέσως μετά τη ΔΕΘ η κυβέρνηση ανοίγει το διάλογο για το ενιαίο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων, διαβεβαιώνοντας ότι δεν θα υπάρξουν αιφνιδιασμοί και αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να ακολουθήσουν παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό".

ΕΘΝΟΣ: "Εξόριστοι χιλιάδες υποψήφιοι ΑΕΙ-ΤΕΙ. 18.435 κενές θέσεις, αλλά 29.183 έμειναν εκτός".

Η εφημερίδα σημειώνει ότι "το "εκπαιδευτικό παράδοξο" αναδεικνύουν ανάγλυφα τα αποτελέσματα των Πανελλαδικών εξετάσεων, που ανακοινώθηκαν χθες. Κενές θέσεις σε ΑΕΙ- ΤΕΙ, ενώ την ίδια στιγμή χιλιάδες υποψήφιοι βρίσκονται "εκτός των πυλών" της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης".

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Η Ρωσία αναγνώρισε την ανεξαρτησία της Αμπχαζίας και Νοτίου Οσετίας και η ειρήνη κρέμεται σε μία κλωστή".

Σύμφωνα με την εφημερίδα, "η Ρωσία πήρε το αίμα της πίσω για το Κόσοβο όπου είχε αγνοηθεί και αναγνώρισε την ανεξαρτησία, τόσο της Αμπχαζίας όσο και της Νοτίου Οσετίας. Δύσκολη απόφαση , αλλά επιβεβλημένη για τη Ρωσία, όπως είπε ο Πρόεδρος Μεντβέντεφ, γιατί αλλιώς κινδύνευαν οι ζωές των ανθρώπων που κατοικούν τις δύο επαρχίες, από το Γεωργιανό μένος. Η Μόσχα, αδιαφορώντας για τις αντιδράσεις της Δύσης και ειδικά των ΗΠΑ, προχώρησε σ΄αυτή την πράξη, σε ένδειξη αποφασιστικότητας, αλλά και σιγουριάς. Οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεχίζουν να υποστηρίζουν απροκάλυπτα τον Γεωργιανό Πρόεδρο και γι αυτό, την επόμενη εβδομάδα, ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Ντικ Τσένι, θα επισκεφθεί την Τιφλίδα. Μετά κι από αυτή την εξέλιξη, δοκιμάζεται η Ειρήνη, η οποία κρέμεται σε μία κλωστή...".

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Ανοίγει το ασφαλιστικό των δημοσίων υπαλλήλων. Αρχίζει διάλογος μαζί με το ζήτημα του μισθολογίου".

Η εφημερίδα σημειώνει ότι "αποφασισμένη να ανοίξει το ασφαλιστικό των δημοσίων υπαλλήλων φέρεται η κυβέρνηση, μαζί με το μισθολόγιό τους, σκοπεύοντας να ξεκινήσει τον σχετικό διάλογο με τους κοινωνικούς εταίρους μέχρι την κατάθεση του νέου προϋπολογισμού στη Βουλή".

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Ποιους χωρίζει, ποιους ενώνει ο "Καποδίστριας 2". Νέες έριδες και πολλά "βραχάσια" αναμένεται να δημιουργήσει το τελικό σχέδιο που προβλέπει να μείνουν μόλις 390 δήμοι από τους 914".

Η εφημερίδα γράφει ότι "ημέρα της κρίσεως η αυριανή σχετικά με το μέλλον της διοικητικής μεταρρύθμισης αλλά και για τις αντιδράσεις τις οποίες θα προκαλέσει στις τοπικές κοινωνίες. Η Κεντρική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδος θα αποφασίσει για το αν θα καθίσει στο τραπέζι του διαλόγου με την κυβέρνηση για να προχωρήσουν από κοινού στη συνένωση των 914 δήμων και 120 κοινοτήτων της χώρας".

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Ρεκόρ κενών θέσεων. 60.000 πελάτες για τα κολλέγια... Βάσεις: ¶νοδος στις θεωρητικές σχολές- πτώση στις θετικές".

Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα επισημαίνει ότι "εξήντα χιλιάδες απόφοιτοι Λυκείου θα αναζητήσουν από Σεπτέμβριο τρίτο δρόμο, αφού το εξεταστικό τους έβγαλε εκτός πορείας Ανώτατης Εκπαίδευσης, τη στιγμή που ΑΕΙ και ΤΕΙ θα λειτουργήσουν φέτος με 18.435 κενές θέσεις".

ΕΣΤΙΑ: "Ο λαϊκισμός απειλεί την οικονομία. Όλοι ζητούν παροχές χωρίς αντίκρυσμα".

Η εφημερίδα τονίζει ότι "εν αναμονή των εξαγγελιών του Πρωθυπουργού στα εγκαίνια της Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης, ο λαϊκισμός οργιάζει. Και απειλεί πλέον ευθέως την οικονομία, η οποία χάνει διαρκώς έδαφος σε σχέση με τις λοιπές οικονομίες της Ευρωπαϊκής Ενώσεως. Διότι παρά το γεγονός ότι ολόκληρη η Ευρώπη διέρχεται οικονομική κρίση, στην Ελλάδα τα προβλήματα είναι πολύ σοβαρώτερα. Αφ΄ενός διότι είναι χρόνια και διαρθρωτικά και αφ΄ετέρου διότι δεν υπάρχει η βούλησις ριζικής αντιμετωπίσεώς τους".

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Ολοταχώς σε Ψυχρό Πόλεμο ΗΠΑ και Ρωσία μετά την αναγνώριση Αμπχαζίας και Ν. Οσετίας- Σκληρός ο Μπους".

Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "ραγδαίες εξελίξεις σημειώθηκαν αργά χθες το βράδυ μεταξύ Μόσχας και Δύσης, καθώς ο πρόεδρος της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο στρατιωτικής αντίδρασης του Κρεμλίνου στην ανάπτυξη της αμερικανικής αντιπυραυλικής ασπίδας. "Θα υποχρεωθούμε, φυσικά , να αντιδράσουμε με στρατιωτικό τρόπο" δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος στο ειδησεογραφικό πρακτορείο RIA-Novosti. Νωρίτερα, ο κ. Μεντβέντεφ είχε προσχωρήσει στην αιφνιδιαστική αναγνώριση της Αμπχαζίας και της Νότιας Οσετίας, διακηρύσσοντας ότι κάθε άλλο παρά τον φοβίζει η προοπτική ενός νέου Ψυχρού Πολέμου".

Ο ΛΟΓΟΣ: "Ρεκόρ κενών θέσεων σε ΑΕΙ- ΤΕΙ. Στο 70,04% το ποσοστό επιτυχίας σε ΑΕΙ και ΤΕΙ".

Σύμφωνα με την εφημερίδα, "ανακοινώθηκαν χθες οι βάσεις εισαγωγής στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας, δίνοντας τέλος στην αγωνία 90.508 υποψηφίων που έλαβαν μέρος στις Πανελλήνιες εξετάσεις εισαγωγής".

ΤΑ ΝΕΑ: "Σοκ: 18.500 κενές θέσεις σε ΑΕΙ- ΤΕΙ. Λουκέτα και συγχωνεύσεις Σχολών".

Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα σημειώνει ότι "ρεκόρ κενών θέσεων στα ΤΕΙ της περιφέρειας, που αντιμετωπίζουν πλέον λουκέτο ή συγχωνεύσεις, έφερε η φετινή ανακοίνωση των βάσεων. Τα τελευταία τρία χρόνια περίπου 46.000 θέσεις έμειναν κενές λόγω της βάσης του δέκα".

Η ΝΙΚΗ: "Απομονωμένη η κυβέρνηση. Πυρά βιομηχάνων για διαχειριστική ανικανότητα. Με άδεια χέρια έφυγε και η ΑΔΕΔΥ από το Μαξίμου, ακυβέρνητη η χώρα, λέει το ΠΑΣΟΚ".

Η εφημερίδα γράφει ότι "βαθαίνει το ρήγμα μεταξύ της κυβέρνησης Καραμανλή και της κοινωνίας. Χωρίς να κερδίσουν τίποτα αποχώρησαν από το Μέγαρο Μαξίμου το προεδρείο της ΑΔΕΔΥ. Αίσθηση προκάλεσε ο πρόεδρος των βιομηχάνων της βόρειας Ελλάδας Γ. Μυλωνάς, όταν στη συνάντησή του με τον Γ. Παπανδρέου έκανε λόγο για διαχειριστική ανικανότητα της κυβέρνησης".

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Με συνευθύνη ΝΔ-ΠΑΣΟΚ απρόσιτη η εκπαίδευση για τα παιδιά των λαϊκών στρωμάτων".

Η εφημερίδα αναφέρει ότι "είτε με την άνοδο είτε με την κάθοδο των βάσεων εισαγωγής, το κόστος της εκπαίδευσης γίνεται κάθε χρόνο μεγαλύτερο για τη λαϊκή οικογένεια, ενώ η μόρφωση και τα άλλα δικαιώματα της νέας γενιάς υπονομεύονται ολοένα και βαθύτερα, ως αποτέλεσμα της αντιλαϊκής - αντιεκπαιδευτικής πολιτικής των κυβερνήσεων της ΝΔ σήμερα, του ΠΑΣΟΚ χτες".

Η ΧΩΡΑ: "Φουντώνει η φωτιά στον Καύκασο. Κλίμα ανασφάλειας στην παγκόσμια σκηνή".

Η εφημερίδα σημειώνει ότι "ανησυχία και ανασφάλεια στην παγκόσμια σκηνή προκαλεί η κρίση στις σχέσεις Ρωσίας - Δύσης, μετά την αναγνώριση της Αμπχαζίας και της Νοτίου Οσετίας. Είκοσι πέντε πολεμικά πλοία του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας έχουν συγκεντρωθεί στη Μαύρη Θάλασσα. Ο Μεντβέντεφ δηλώνει ότι η Ρωσία δεν φοβάται έναν νέο Ψυχρό Πόλεμο. Ουδέτερη στάση κρατά η Αθήνα".

Metro: "Ασανσέρ" οι βάσεις. Κενές μένουν 18.441 θέσεις σε ΑΕΙ και ΤΕΙ, κυρίως της επαρχίας. Έντονη κριτική από την αντιπολίτευση".

Η εφημερίδα τονίζει ότι "«ασανσέρ» θύμιζαν φέτος οι βάσεις εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση για τους υποψηφίους των πανελλαδικών εξετάσεων, καθώς παρατηρήθηκαν αυξήσεις που ξεπέρασαν τα 4.000 μόρια αλλά και μειώσεις πάνω από 3.000 μόρια".

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: " Εκτός ΑΕΙ-ΤΕΙ 29.183 υποψήφιοι αλλά...18.435 θέσεις κενές σε σχολές."

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ:"Απειλούνται με λουκέτο ΑΕΙ-ΤΕΙ της περιφέρειας μετά την ανακοίνωση των βάσεων που άφησαν 18.441 κενές θέσεις".

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: "Ο ΥΜΑ-Θ Μ. Τζίμας δηλώνει: "Εργοτάξιο όλη η Βόρεια Ελλάδα".

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή