Επισκόπηση κυπριακού Τύπου

Τετάρτη, 03 Σεπτεμβρίου 2008 10:01
A- A A+

Η έναρξη των απευθείας διαπραγματεύσεων μεταξύ του Προέδρου Χριστόφια και του Τ/κ ηγέτη Ταλάτ και όλα τα επιμέρους ζητήματα που σχετίζονται με τις διαπραγματεύσεις είναι φυσιολογικά το θέμα που κυριαρχεί στα πρωτοσέλιδα των σημερινών εφημερίδων. Αλλα θέματα που απασχολούν τον Τύπο είναι οι αντιδράσεις εκπαιδευτικών σε εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας που προωθεί τη συνεργασία Ε/κ και Τ/κ και οι εξαγγελίες της ΑΗΚ για μείωση στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος από 1η Οκτωβρίου.

Η Αλήθεια υπό τον τίτλο «Ελπίζουμε ξανά» αναφέρει ότι μετά από τέσσερα χρόνια ξηρασίας, αρχίζουν σήμερα οι απευθείας διαπραγματεύσεις. Παράλληλα σημειώνει ότι το θέμα του Λιμνίτη δεν ήταν ικανό να στρέψει την πορεία των πραγμάτων καθώς και οι δυο διαπραγματευτές προβάλλουν βούληση και αποφασιστικότητα. Σε δεύτερο της θέμα η Αλήθεια γράφει ότι γονείς μαθητών απειλούνται με σύλληψη στην Κυπερούντα καθώς αρνούνται να εγγράψουν τα παιδιά τους στο σχολείο του χωριού, διαμαρτυρόμενοι για τη μετατροπή του σε ολοήμερο.

Η εφημερίδα Μάχη φιλοξενεί στο πρωτοσέλιδο της τον τίτλο «Νέα αρχή με μικρές προσδοκίες» σημειώνει ότι «με βαριές σκιές αρχίζουν οι απευθείας συνομιλίες για το Κυπριακό» και πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος τυγχάνει της καθολικής στήριξης, προσέρχεται στις συνομιλίες με συγκρατημένη αισιοδοξία. Σε άλλο της θέμα η Μάχη αναφέρεται στις εξελίξεις που αφορούν το θέμα της διαγραφής των αποφοίτων ΤΕΙ από τον κατάλογο των διοριστέων γράφοντας ότι «άστραψαν και βρόντηξαν» στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας κατά του Υπουργείου.

«Μήνυμα από Μουν» είναι ο τίτλος στο κύριο θέμα του Πολίτη στο οποίο γίνεται λόγος για προτροπή του ΓΓ του ΟΗΕ προς του ηγέτες να επιδείξουν αποφασιστικότητα. Γίνεται παράλληλα αναφορά σε τηλεφωνική επικοινωνία του Τζορτζ Μπους και του Αμπντουλλάχ Γκιούλ για τις συνομιλίες. Στο δεύτερο του θέμα ο Πολίτης φιλοξενεί φωτογραφία από χτεσινοβραδινή εκδήλωση ε/κ και τ/κ οργανώσεων, τα μέλη των οποίων διαδήλωσαν για μόνιμη ειρήνη στην Κύπρο.

Η εφημερίδα Σημερινή με τίτλο «Αναστάτωση μεταξύ εκπαιδευτικών» κάνει λόγο για σοβαρές αντιδράσεις και αντεγκλήσεις που προκαλεί εγκύκλιος του Υπουργείου Παιδείας με την οποία ζητείται «η καλλιέργεια ειρηνικής συμβίωσης, αμοιβαίου σεβασμού και συνεργασίας Ε/κ και Τ/κ με στόχο την απαλλαγή από την κατοχή και την επανένωση της πατρίδας και του λαού μας». Σε άλλο της θέμα η Σημερινή γράφει ότι πέντε τρόφιμοι του ψυχιατρείου Λευκωσίας οι οποίοι φιλοξενούνται στον ίδιο θάλαμο προσβλήθηκαν από σταφυλόκοκκο.

Ο Φιλελεύθερος υπό τον τίτλο «Τεστ για γερά νεύρα» σημειώνει ότι η νέα διαδικασία που αρχίζει σήμερα για το Κυπριακό θεωρείται «πτήση χαμηλών προσδοκιών». Γράφει ακόμη ότι ο Πρόεδρος Χριστόφιας ρίχνει γέφυρες ενώ ο Τ/κ ηγέτης Ταλάτ είναι αιχμάλωτος του κακού κλίματος που διαμορφώθηκε. Στο δεύτερο της θέμα η εφημερίδα σημειώνει πως το σύστημα φωτοεπισήμανσης (κάμερες) βρίσκεται πάλι στον αέρα καθώς νέο πρόβλημα, που σχετίζεται με την πρόσληψη ειδικών χειριστών του συστήματος, απειλεί τη λειτουργία του.

Η Χαραυγή στο κύριο της θέμα με τίτλο «10 εκ. ευρώ σε ευάλωτες ομάδες» σημειώνει πως Κυβέρνηση και ΑΗΚ αποφάσισαν τη μη καταβολή μερίσματος και την αξιοποίηση του ποσού για μείωση των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος για λήπτες δημοσίου βοηθήματος και πολύτεκνους. Σε δεύτερο της θέμα η Χαραυγή γράφει ότι η θέση της Μόσχας στο Κυπριακό είναι σταθερή και διαχρονική και φιλοξενεί δήλωση του εκπροσώπου τύπου της Ρωσικής Πρεσβείας, Βλαντιμίρ Μαϊστρένκο, ο οποίος επισημαίνει ότι η Ρωσία δεν αλλάζει τη στάση της στο Κυπριακό από τη μια μέρα στην άλλη.

Τέλος η αγγλόφωνη εβδομαδιαία οικονομική εφημερίδα Financial Mirror με τίτλο «Μείωση κέρδη των εταιρειών του ΧΑΚ κατά 50%» αναφέρεται στη μείωση των κερδών που κατέγραψαν οι εισηγμένες στο ΧΑΚ εταιρείες για το πρώτο εξάμηνο του 2008, με την Τράπεζα Κύπρου ωστόσο να παραμένει ως η πιο κερδοφόρα. Σε δεύτερο της θέμα η εφημερίδα κάνει αναφορά στις απευθείας συνομιλίες που ξεκινούν σήμερα για το Κυπριακό αναφέροντας πως «ιστορικές διαπραγματεύσεις ξεκινούν σήμερα στην Κύπρο με στόχο τη συμφωνία που θα φέρει την ειρήνη».

ΠΗΓΗ: Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΚΥΠΕ)

Προτεινόμενα για εσάς


NAFTEMPORIKI TV

Δημοφιλή