Πρέπει να λάβουν υπόψη τους ότι οι άλλοι ψηφίζουν... Ομπάμα;

Τετάρτη, 17 Σεπτεμβρίου 2008 21:44

A- A A+

Ενα από τα πιο κωμικά επεισόδια των προηγούμενων προεδρικών εκλογών ήταν η προσπάθεια της βρετανικής εφημερίδας «Guardian» να επηρεάσει το αποτέλεσμα. Η εφημερίδα προέβλεψε -ορθώς- ότι το αποτέλεσμα στο Οχάιο θα έπαιζε κρίσιμο ρόλο στην έκβαση της μάχης. Προμήθευσε λοιπόν τους αναγνώστες της με τις διευθύνσεις 14.000 ψηφοφόρων στο Κλαρκ Κάουντι του Οχάιο και τους προέτρεψε να στείλουν επιστολές με τις οποίες να τους ζητούν να καταψηφίσουν τον Τζορτζ Μπους.

«Η χώρα σας καθυβρίζεται σήμερα περισσότερο από ποτέ σε όλες τις ηπείρους», έγραψε στη δική του επιστολή ο σκηνοθέτης Κεν Λόουτς. Αλλά η προσπάθεια επηρεασμού των ψηφοφόρων απέτυχε παταγωδώς. Η κομητεία Κλαρκ ήταν η μόνη από τις 88 κομητείες του Οχάιο που πέρασε το 2004 από τους Δημοκρατικούς στους Ρεπουμπλικανούς. Ο τίτλος μιας εφημερίδας του Οχάιο, της Springfield News-Sun, ήταν χαρακτηριστικός: «Αντε πνιγείτε Βρετανοί, λένε οι ψηφοφόροι».

Ευτυχώς, η «Guardian» αποφάσισε φέτος να μην επαναλάβει το πείραμα. Οι δημοσιογράφοι της όμως εξακολουθούν να παρακολουθούν με ανησυχία την προεκλογική εκστρατεία. Ο αρθρογράφος Τζόναθαν Φρίντλαντ έγραψε ότι αισθάνθηκε ναυτία βλέποντας τις δημοσκοπήσεις να γίνονται αρνητικές για τον Ομπάμα. «Η κρίση του πλανήτη θα είναι αυστηρή, αν οι ΗΠΑ απορρίψουν τον άνθρωπο που προσδοκά».

Είναι αλήθεια ότι οι ξένοι (και όχι μόνο οι αναγνώστες της «Guardian») τάσσονται στη μεγάλη τους πλειοψηφία υπέρ του Ομπάμα. Μια δημοσκόπηση που έκανε πρόσφατα το BBC σε 22 χώρες έδειξε ότι ο υποψήφιος των Δημοκρατικών επικρατεί παντού, από την Ινδία μέχρι τη Γερμανία και, βέβαια, την Κένυα. Μόνο οι Ισραηλινοί φαίνεται να προτιμούν τον Μακέιν.

Πρέπει όμως οι Αμερικανοί να ενδιαφέρονται για τη γνώμη του υπόλοιπου πλανήτη; Στο κάτω-κάτω πρόεδρο της χώρας τους ψηφίζουν, όχι Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ. Οι ξένοι μπορεί να διερωτώνται κατά πόσον αποτελεί προσόν για να γίνεις αντιπρόεδρος το να σκοτώνεις ταράνδους ή να πηγαίνεις τα παιδιά σου σε αγώνες χόκεϊ.

Γεγονός είναι επίσης ότι τα αντιαμερικανικά αισθήματα στον κόσμο είναι τόσο βαθειά, ώστε δεν είναι αρκετή η εκλογή ενός γοητευτικού Δημοκρατικού για να αντιστρέψει την κατάσταση.

Το γεγονός ότι ο υπόλοιπος κόσμος τάσσεται αναφανδόν υπέρ του Ομπάμα αποτελεί έναν παράγοντα -και τίποτα περισσότερο από αυτό- που πρέπει να λάβουν υπόψη τους οι Αμερικανοί τον ερχόμενο Νοέμβριο.

Και η απόδειξη είναι μια άλλη δημοσκόπηση: η ετήσια έρευνα του γερμανικού Ταμείου Μάρσαλ για τις Διατλαντικές τάσεις. Το 2002, ένα χρόνο πριν από την εισβολή στο Ιράκ, το 64% των Ευρωπαίων πίστευαν ότι ο αμερικανικός ηγετικός ρόλος στον πλανήτη είναι επιθυμητός. Σήμερα το πιστεύει μόνο το 36%.

Αυτό αφορά την Αμερική - ή τουλάχιστον θα έπρεπε να την αφορά. Και οι δύο υποψήφιοι για τον Λευκό Οίκο έχουν εκθέσει τις γενικές γραμμές της εξωτερικής τους πολιτικής, που έχει στόχο την εκ νέου οικοδόμηση των αμερικανικών συμμαχιών. Με τη Γουολ Στριτ να διέρχεται μεγάλη κρίση και τον αμερικανικό στρατό να δέχεται πιέσεις, οι ημέρες που ο αμερικανός πρόεδρος υποσχόταν «να πληρώσει οποιοδήποτε τίμημα, να σηκώσει οποιοδήποτε βάρος» έχουν παρέλθει. Ο επόμενος πρόεδρος θα χρειαστεί να μοιραστεί τις ευθύνες. Και πρώτα απ' όλα θα πρέπει να στραφεί στους Ευρωπαίους.

Πηγή: Financial Times, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή