Κίνα: Παγκόσμιες διαστάσεις παίρνει το σκάνδαλο με το επιμολυσμένο γάλα

Δευτέρα, 22 Σεπτεμβρίου 2008 11:59
UPD:12:01

A- A A+

Ο τρόμος του μολυσμένου με μελαμίνη κινεζικού γάλακτος εξαπλώνεται και σε άλλες χώρες, τη στιγμή που στην Κίνα ο αριθμός των θυμάτων φθάνει τις δεκάδες χιλιάδες.

Συνολικά, περί τα 53.000 παιδιά χρειάσθηκαν ιατρική φροντίδα στην Κίνα, 13.000 από αυτά εξακολουθούν να νοσηλεύονται - τα 104 σε σοβαρή κατάσταση - αφού κατανάλωσαν νοθευμένο με μελαμίνη γάλα, ανακοίνωσε σήμερα το κινεζικό υπουργείο Υγείας. Τα οκτώ από τα 10 θύματα είναι κάτω των δύο ετών.

Στο εξωτερικό, μια σειρά, ασιατικών και αφρικανικών κυρίως χωρών διέκοψαν τις εισαγωγές κινεζικού γάλακτος, γαλακτοκομικών προϊόντων και προϊόντων που είναι πιθανόν να περιέχουν γάλα: το Μπανγκλαντές, η Βιρμανία, το Μπρουνέϊ, το Μπουρούντι, η Γκαμπόν, η Ιαπωνία, η Ταϊβάν και η Τανζανία.

Παράλληλα, ξένες εταιρείες έχουν αρχίσει την ανάκληση προϊόντων τους, όπως η ιαπωνική Marudai Food, η οποία απέσυρε από την αγορά χιλιάδες ψωμάκια στην παραγωγή των οποίων χρησιμοποιήθηκε γάλα της κινεζικής εταιρείας Yili, μιας από τις γαλακτοκομικές εταιρείες που βρίσκονται στο επίκεντρο του σκανδάλου.

Η μελαμίνη, χημικό προϊόν που χρησιμοποιείται στην βιομηχανία πλαστικών, κόλλας και ρητίνης, έχει εντοπισθεί σε ευρύ φάσμα προϊόντων.

Το βράδυ της Κυριακής, οι αρχές της Σιγκαπούρης ανακοίνωσαν ότι το δηλητήριο εντοπίσθηκε σε απλές καραμέλες της γνωστής κινεζικής μάρκας "Lapin Blanc".

Η Σιγκαπούρη έχει διακόψει από την Παρασκευή και την πώληση κινεζικών γαλακτοκομικών προϊόντων έπειτα από την ανίχνευση μελαμίνης στο γάλα, στο γιαούρτι, στα παγωτά, στα μπισκότα και στη σοκολάτα.

Λαμβάνοντας πλανητικές διαστάσεις το σκάνδαλο έφερε στην επιφάνεια μια δόλια πρακτική η οποία είχε αποκαλυφθεί πριν από μερικούς μήνες: την προσθήκη μελαμίνης σε τρόφιμα για να εμφανίζεται πλασματικά μεγαλύτερη η περιεκτικότητά τους σε πρωτεΐνες.

Το 2007 χιλιάδες γάτες και σκύλοι στη βόρεια Αμερική έπεσαν θύματα αυτής της πρακτικής. Γλουτένη, η οποία χρησιμοποιήθηκε για ζωοτροφές, και η οποία είχε εισαχθεί από την Κίνα, είχε μολυνθεί με μελαμίνη. Δεκάδες χιλιάδες ζώα εκτροφής στη βόρεια Αμερική είχαν επίσης τραφεί με πρωτεϊνούχα συμπληρώματα διατροφής από την Κίνα, μολυσμένα με μελαμίνη.

Η Κίνα κατηγορείται συστηματικά για την κακή ποιότητα και την τοξικότητα των προϊόντων της. Τα τελευταία χρόνια μεγάλες εταιρείες αναγκάσθηκαν να ανακαλέσουν παιγνίδια που είχαν υποστεί επεξεργασία με χρώματα που περιείχαν μόλυβδο. Στις αρχές του έτους δεκάδες άνθρωποι πέθαναν από μολυσμένη ηπαρίνη κινεζικής παρασκευής. Το αντιθρομβωτικό είχε μολυνθεί από υπερθειωμένη χονδροϊτίνη, μια χημική ουσία που παρασκευάζεται με βάση την βλέννα των εντοσθίων του χοίρου, η οποία μιμείται την ηπαρίνη, αλλά είναι φθηνότερη.

Χθες, ο Κινέζος πρωθυπουργός Γουέν Τζιαμπάο δεσμεύθηκε ότι θα αναλάβει δράση: "Θέλουμε να εμποδίσουμε την επανάληψη τέτοιων σκανδάλων, όχι μόνον ως προς τα γαλακτοκομικά προϊόντα, αλλά ως προς όλα τα προϊόντα διατροφής". Ωστόσο οι κεντρικές αρχές της χώρας καλούνται να αντιμετωπίσουν αλυσίδες παραγωγής που είναι δύσκολο να διαλυθούν.

Στην περίπτωση του βρεφικού γάλακτος, ο συναγερμός σήμανε από τον Αύγουστο από την εταιρεία της Νέας Ζηλανδίας Fonterra, εταίρο της κινεζικής Sanlu, τα μολυσμένα με μελαμίνη γαλακτοκομικά προϊόντα της οποίας ήταν τα πρώτα που εντοπίσθηκαν.

AΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς


NAFTEMPORIKI TV

Δημοφιλή