Το Πατριαρχείο εξακολουθεί να αντιμετωπίζει προβλήματα, παρά τη βελτίωση που έχει σημειωθεί υπό την παρούσα κυβέρνηση, τόνισε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μετά την ομιλία του στην Ολομέλεια του ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες.
Παράλληλα κάλεσε την Αγκυρα να σεβαστεί τις επιταγές της ΕΕ σε ό,τι αφορά τα δικαιώματα των μειονοτήτων.
Ο κ. Βαρθολομαίος, αφού σημείωσε πως τάσσεται υπέρ της πλήρους ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ, υπό τον όρο ότι θα εκπληρώσει τα απαιτούμενα κριτήρια, πρόσθεσε: «Επιθυμεί να εισέλθει στην ΕΕ μετά τις μεταρρυθμίσεις που έχει κάνει έως τα τώρα. Πρέπει να πω ότι παρά τα βήματα που έχει κάνει μέχρι τώρα, υπολείπονται ακόμα πολλά για τον πλήρη εκδημοκρατισμό, το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ιδιαίτερα των θρησκευτικών ελευθεριών».
Ανέφερε ακόμη πως το γεγονός ότι ο πληθυσμός της Τουρκίας είναι κατ' εξοχήν μουσουλμανικός δεν θα πρέπει να θεωρείται ως κώλυμα. Η συνύπαρξη ανθρώπων, διαφόρων θρησκευτικών πεποιθήσεων και πολιτισμικών καταβολών, είναι αμοιβαίος εμπλουτισμός, πρόσθεσε.
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης αναφέρθηκε ακόμη στο θέμα του Οικοτροφείου στην Πριγκηπόννησο, για το οποίο το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Στρασβούργο ομόφωνα το δικαίωσε.
Εξήγησε οτι υπάρχει ακόμα εκκρεμότητα και για 24 άλλα ιδρύματα και εφ' όσον εξαντληθούν ολες οι νόμιμες προσφυγές στη χώρα, θα καταφύγουν και πάλι στο ΕΔΑΔ.
Για τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης υπογράμμισε πως για την Τουρκία που επιθυμεί να ενταχθεί στην ΕΕ θα ήταν «μεγάλο πλεονέκτημα και τιμή το να έχει στο έδαφός της το Κέντρο της Ορθοδοξίας».
«Το Πατριαρχείο για να ζήσει» πρόσθεσε «χρειάζεται στελέχη και όταν δεν έχει τη δυνατότητα να τα μορφώσει και να τα προετοιμάσει, δημιουργεί κινδύνους και γιά το παρών και το μέλλον του Πατριαρχείου» συμπλήρωσε.
Kυπριακό
Σε ερώτηση σχετικά με τις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, τόσο προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη όσο και προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Χανς Γκερντ Πέτεριγνκ, ο κ. Βαρθολομαίος εξέφρασε την ευχή να στεφθούν με επιτυχία «ώστε να λυθεί το πολιτικό πρόβλημα της Κύπρου που, δυστυχώς, έχει αφάνταστα ζημιώσει και το Πατριαρχείο και την ελληνική ορθόδοξη μειονότητα στην Κωσταντινούπολη».
Ο κ. Πέτερινγκ δήλωσε ότι από νομικής πλευράς το σύνολο της νήσου Κύπρου είναι μέλος της ΕΕ, παρ' όλο που γνωρίζουμε ότι στην ουσία είναι μόνο το ελληνοκυπριακό τμήμα.
Παράλληλα εξέφρασε την ελπίδα «να υπάρξει λύση και να αναγκαστεί κάποια μέρα η Τουρκία να ανοίξει τα λιμάνια και τα αεροδρόμιά της για την Κύπρο. Αυτό δεν έχει ακόμα υλοποιηθεί και παραμένει εμπόδιο στις σχέσεις ΕΕ και Τουρκίας».
Πηγές: Reuters, AΠΕ-ΜΠΕ