Τραυματίστηκε σήμερα τις πρώτες πρωϊνές ώρες έξω από το σπίτι του στην Ιερουσαλήμ, ο Ισραληνικός ιστορικός και ακαδημαϊκός, Ζεέβ Στέρνχελ, γνωστός για τις θέσεις του κατά του εποικισμού στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη, ανακοίνωσαν σήμερα αστυνομικές πηγές.
Ο 73χρονος διανοούμενος τραυματίστηκε ελαφρά στο δεξί πόδι από θραύσματα, όταν εξερράγη ο μηχανισμός την ώρα που έκλεινε την εξώπορτα του σπιτιού του. Νοσηλεύεται στην Ιερουσαλήμ.
«Μετά από προκαταρκτική έρευνα η αστυνομία εκτιμά ότι ο Στέρνχελ αποτέλεσε στόχο λόγω της ιδεολογίας του», είπε ο εκπρόσωπος της αστυνομίας Μίκι Ρόζενφελντ.
Το ισραηλινό ραδιόφωνο μετέδωσε ότι προκηρύξεις βρέθηκαν σκορπισμένες στο σημείο της επίθεσης οι οποίες πρόσφεραν ένα εκατομμύριο σεκέλ (294.000 δολάρια ΗΠΑ) σε οποιονδήποτε σκοτώσει ένα μέλος του ισραηλινού κινήματος κατά του εποικισμού Ειρήνη Τώρα.
Ο Στέρνχελ που έχει αναρτήσει ένα δοκίμιο κατά του εποικισμού στην ιστοσελίδα του, έχει καταδικάσει από παλιά τους εβραϊκούς οικισμούς στα Παλαιστινιακά Εδάφη.
Οι Παλαιστίνιοι υποστηρίζουν ότι οι εβραϊκοί οικισμοί τους απαγορεύουν τη σύσταση ενός βιώσιμου κράτους στη Δυτική Όχθη. Πολλοί έποικοι πιστεύουν ότι έχουν δικαίωμα από τη Βίβλο να ζουν στην περιοχή που ονομάζεται Ιουδαία και Σαμάρεια.
Ο Στέρνχελ, που γεννήθηκε στην Πολωνία και επέζησε του Ολοκαυτώματος, αρθρογραφεί τακτικά στην εφημερίδα Χααρέτζ. Πήρε θέσεις τα τελευταία χρόνια κατά του υπερεθνικιστικού στρατοπέδου στο Ισραήλ και του εποικισμού και τάσσεται υπέρ ενός συμβιβασμού για σύναψη ειρήνης με τους Παλαιστίνιους. Είναι καθηγητής πολιτικών επιστημών στο εβραϊκό Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ, με ειδίκευση στο φασισμό, κυρίως στις ιδεολογικές του ρίζες στη Γαλλία, όπου τα έργα του έχουν μεγάλη απήχηση.
Σε άρθρό του που είχε προκαλέσει έντονη πολεμική, είχε γράψει ότι «εάν οι Παλαιστίνιοι επιδείκνυαν περισσότερη οξυδέρκεια, θα επικέντρωναν τις ενέργειές τους κατά των οικισμών αντί να τα βάζουν με τις γυναίκες και τα παιδιά» στο ισραηλινό έδαφος.
Πρόσφατα τάχθηκε κατά του αποκλεισμού που επέβαλε το Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας κρίνοντας το μέτρο αυτό "ανήθικο και αναποτελεσματικό".
Το βραβείο του Ισραήλ, η ανώτερη τιμητική διάκριση της χώρας, του απονεμήθηκε το 2008, κάτι που προκάλεσε αντιδράσεις σε μερίδα της δεξιάς και της άκρας δεξιάς.
Η Σουλαμίτ Αλόνι, πρώην υπουργός Παιδείας και ηγέτης του κόμματος Μερέτζ, αριστερό κόμμα της αντιπολίτευσης καταδίκασε, την επίθεση. "Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι πρόκειται για επίθεση που διαπράχθηκε από εξτρεμιστές μεταξύ των εποίκων, οι ενέργειες των οποίων έχουν τη στήριξη των υπουργών και τη βοήθεια του στρατού", επισήμανε μιλώντας στο ισραηλινό ραδιόφωνο.
Η Γκέουλα Κοέν, πρώην υφυπουργός Επιστημών και Τεχνολογίας, βουλευτής των υπερεθνικιστών, καταδίκασε την επίθεση κατά του Στέρνχελ καταγγέλλοντας ταυτόχρονα τις θέσεις του καθηγητή. "Καταδικάζω βεβαίως την ενέργεια αυτή. Ωστόσο δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο Ζεέβ Στέρνχελ ζήτησε στο παρελθόν να σταλούν άρματα μάχης για να καταστραφούν οι οικισμοί και είχε επιδοθεί σε εκκλήσεις για δολοφονίες, συστήνοντας στις τρομοκρατικές (παλαιστινιακές) οργανώσεις να σκοτώσουν εποίκους", δήλωσε στο ραδιόφωνο.