Λέκτορας του ΑΠΘ δίνει το όνομά του σε αστεροειδή

Τρίτη, 07 Οκτωβρίου 2008 10:30
A- A A+

Η Επιτροπή της Διεθνούς Αστρονομικής Ένωσης (IAU) που δίνει ονόματα στους αστεροειδείς τίμησε έναν Έλληνα αστρονόμο του Α.Π.Θ., τον Κλεομένη Τσιγάνη, δίνοντας το όνομά του στον αστεροειδή που μέχρι πριν λίγο καιρό ήταν γνωστός με τα στοιχεία 1999 RC221.

Από τώρα και στο εξής ο αστεροειδής αυτός θα ονομάζεται 21775 Tsiganis, όπου ο αριθμός 21775 δηλώνει τη θέση του αστεροειδούς στον κατάλογο εκείνων των οποίων η τροχιά έχει υπολογισθεί με ακρίβεια.

Σύμφωνα με την επίσημη αιτιολόγηση της επιλογής του ονόματος από την Επιτροπή, που αναφέρεται στη σχετική ιστοσελίδα του Jet Propulsion Laboratory (JPL) της NASA (http://ssd.jpl.nasa.gov), "Ο Κλεομένης Τσιγάνης από το Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης εργάζεται στη χαοτική διάχυση των αστεροειδών και στην επίδραση του Όψιμου Σφοδρού Βομβαρδισμού (Late Heavy Bombardemnt) στη δομή των αστεροειδών που ανήκουν στα Τρωικά Σμήνη και στην Κύρια Ζώνη".

Ο αστεροειδής 1999 RC221 ανακαλύφθηκε στις 5 Σεπτεμβρίου 1999 με το τηλεσκόπιο LONEOS του αστεροσκοπείου Lowell. Έχει διάμετρο περίπου 3 χιλιόμετρα και η τροχιά του έχει μεγάλο ημιάξονα 2,23 Αστρονομικές Μονάδες, εκκεντρότητα 0.14, κλίση 5 μοιρών ως προς το επίπεδο της τροχιάς της Γης και περίοδο 3,33 έτη.

Όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση του ΑΠΘ, παρόλο που η ερευνητική δουλειά του Κλεομένη Τσιγάνη σχετίζεται με τη χαοτική κίνηση των αστεροειδών, η τροχιά του αστεροειδούς 21775 Tsiganis δεν παρουσιάζει την παραμικρή ένδειξη Χάους.

Ο μοναδικός άλλος Έλληνας, το όνομα του οποίου έχει δοθεί σε αστεροειδή, είναι ο ακαδημαϊκός Σταμάτης Κριμιζής, υπεύθυνος πολλών διαπλανητικών αποστολών της NASA.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή