Με μηνύματα για την επικαιρότητα του «Όχι στον φασισμό», αλλά και ποιήματα και τραγούδια στα ελληνικά και τα ουκρανικά, ελληνικής καταγωγής πρόσφυγες από την Ουκρανία τίμησαν την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου. Την εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης διοργάνωσαν η Ένωση Ελλήνων της Ουκρανίας στην Ελλάδα και το Σωματείο Ουκρανοελληνική Πρωτοβουλία Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με την Πρωτοβουλία Πολιτών Θεσσαλονίκης ενάντια στην εισβολή στην Ουκρανία.
«Θυμόμαστε σήμερα το “Όχι” στη φασιστική εισβολή το 1940, λέμε σήμερα “Όχι” και στην εισβολή του Πούτιν στη χώρα μας, την Ουκρανία» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Αλεξάνδρα Προτσένκο – Πιτσατζή, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συλλόγων της Ουκρανίας και της Ένωσης Ελλήνων της Ουκρανίας στην Ελλάδα.
«Το κέντρο του ελληνισμού της Ουκρανίας και οι δεκάδες ελληνικές κοινότητες - χωριά στην Μαριούπολη αφανίζονται. Κάθε χρόνο την 25η Μαρτίου και την 28η Οκτωβρίου, Έλληνες της Ουκρανίας με περηφάνια γιόρταζαν και τιμούσαν τις εθνικές επετείους, τιμούσαν τους εθνικούς μας αγώνες. Φέτος ζούμε την απόλυτη τραγωδία και την καταστροφή» είπε η κα Προτσένκο στον χαιρετισμό της.
«Είμαστε περήφανοι για εσάς, όλοι μαζί μία οικογένεια είμαστε- Έλληνες και Ουκρανοί», είπε στον χαιρετισμό του ο πρόεδρος του Σωματείου Ουκρανοελληνικής Πρωτοβουλίας Θεσσαλονίκης, Παρασκευάς Παρασκευόπουλος.
Στην εκδήλωση παρευρέθηκε ο Γενικός Πρόξενος της Ουκρανίας στη Θεσσαλονίκη Βαντίμ Σαμπλούκ. «Το “Όχι” στον φασισμό και στους εισβολείς γίνεται και πάλι επίκαιρο. Υποδειγματικό για μας είναι το “Όχι” των Ελλήνων στις 28 Οκτωβρίου το 1940. Το δικό μας “Όχι” φωνάξαμε στις 24 Φεβρουαρίου του 2022, όταν ο ουκρανικός λαός αρνήθηκε να υποκύψει στην εισβολή της Ρωσίας και αποφάσισε να υπερασπιστεί την πατρίδα του πάση θυσία».
«Οι Έλληνες με το “Όχι” του 1940 απέδειξαν ότι ένα ενωμένο έθνος αποφασισμένο να παλέψει για την ελευθεριά του μπορεί να νικήσει μια ισχυρότερη επεκτατική δύναμη. Το ίδιο αποδεικνύει και η μεγαλειώδης αντίσταση των Ουκρανών ενάντια στους Ρώσους κατακτητές», είπε ο δημοτικός σύμβουλος Θεσσαλονίκης Γιώργος Ρακκάς.
«Φέτος δεν μπορούμε να παρελάσουμε στη γενέτειρα μας, τη Μαριούπολη, να γιορτάσουμε εκεί, στην ελληνική πλατεία μας, να τραγουδήσουμε τραγούδια για το έπος του 40, να απαγγείλουμε πατριωτικά ποιήματα. Αλλά ελπίζουμε στην νίκη της Ουκρανίας και του χρόνου να επιστρέψουμε στις εστίες μας», είπε κλείνοντας την εκδήλωση η Αλεξάνδρα Προτσένκο.