Ο νέος πρωθυπουργός της Σουηδίας, Ουλφ Κρίστερσον, οριακός νικητής στις γενικές εκλογές της 11ης Σεπτεμβρίου, παρουσίασε σήμερα το σχέδιό του για μια τρικομματική κυβέρνηση με ένα σαφές μήνυμα: «Πρώτα η Σουηδία»
Αυτό σημαίνει: «Ο αριθμός των αιτούντων άσυλο που θα επιτρέπεται να εισέλθουν στη Σουηδία θα μειωθεί, το ποσό της διεθνούς βοήθειας που θα παρέχει η χώρα επίσης θα μειωθεί, ενώ οι φιλοδοξίες της χώρας να είναι πρωτοπόρος στην παγκόσμια στροφή προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα μετριαστούν» είπε ο Κρίστερσον σε δημοσιογράφους στο κοινοβούλιο.
Η νέα κυβέρνηση θα αποτελείται από το κόμμα των «Μετριοπαθών» με το οποίο εξελέγη και δύο άλλα κεντροδεξιά κόμματα, τους Χριστιανοδημοκράτες και τους Φιλελεύθερους.
Οι ακροδεξιοί Σουηδοί Δημοκράτες (SD) αποκλείστηκαν από την κυβέρνηση, αλλά θα του παρέχουν την κοινοβουλευτική υποστήριξη που θα χρειαστεί για να γίνει πρωθυπουργός.
Το ρίσκο του αποκλεισμού του SD, που έχει τις ρίζες του στις νεοναζιστικές ομάδες της δεκαετίας του 1990, είναι υψηλό από πολιτική άποψη.
Το σχέδιο της νέας κυβέρνησης — που ονομάστηκε «Συμφωνία για τη Σουηδία» — επηρεάστηκε σε μεγάλο βαθμό από τις προεκλογικές υποσχέσεις της SD σε τομείς από την πρόνοια έως τον νόμο και την τάξη στην ενέργεια.
Οι ποινές για το οργανωμένο έγκλημα θα γίνουν αυστηρότεροι, θα κατασκευαστούν περισσότεροι πυρηνικοί σταθμοί και δεν θα περικοπούν οι πληρωμές κοινωνικής ασφάλισης σε όσους απολύονται.
Αλλά αναμφισβήτητα, όταν πρόκειται για τον ρόλο της Σουηδίας στη διεθνή σκηνή, οι απόψεις του ακροδεξιού κόμματος μπορούν να γίνουν πιο έντονες: Ο αριθμός των αιτούντων άσυλο που θα δεχτεί η σκανδιναβική χώρα πρέπει να μειωθεί στο ελάχιστο της ΕΕ ενώ ο προηγούμενος στόχος της παροχής του 1%1 του ακαθάριστου εθνικού εισοδήματος για διεθνή βοήθεια πρόκειται να καταργηθεί.
Ουσιαστικά, οι μέρες της Σουηδίας που φιλοδοξούσε να γίνει μια «ανθρωπιστική υπερδύναμη» έχουν τελειώσει, αναφέρει χαρακτηριστικά το Politico.
Ο Κρίστερσον είπε ότι ο συμβιβασμός με το SD και τους άλλους συμμάχους του ήταν απαραίτητος προκειμένου να δημιουργηθεί η νέα κυβέρνηση που πίστευε ότι χρειαζόταν η Σουηδία.
Στη διεθνή σκηνή, η Σουηδία αναλαμβάνει την προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ τον Ιανουάριο από την Τσεχική Δημοκρατία και η κυβέρνηση θα πρέπει να συμβιβάσει τις αντιευρωπαϊκές τάσεις των ακροδεξιών με τις φιλοευρωπαϊκές τάσεις της ευρύτερης κυβέρνησης μέχρι τότε.
Η Σουηδία βρίσκεται επίσης στα τελευταία στάδια των διαπραγματεύσεων για την ένταξή της στο ΝΑΤΟ μαζί με τη Φινλανδία. Ο Κρίστερσον άφησε στην θέση του τον βασικό διαπραγματευτή της απερχόμενης σοσιαλδημοκρατικής κυβέρνησης για να φέρει εις πέρας την διαδικασία.
naftemporiki.gr