Υπέρ ενός κυβερνητικού ανασχηματισμού αλλά κατά των πρόωρων εκλογών τάσσεται η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, σε σημερινή συνένετυξή της στο Βήμα της Κυριακής, εκτιμώντας ότι η κρίση που ταρακούνησε τη ΝΔ έχει πλέον ξεπεραστεί.
«Περάσαμε αναμφισβήτητα μια κρίση. Αλλά νομίζω ότι την ξεπεράσαμε. Και την ξεπεράσαμε χάρη στο αίσθημα ευθύνης όλης της παράταξης, αρχής γενομένης από τον Πρωθυπουργό και το σύνολο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και των στελεχών», αναφέρει χαρακτηριστικά η κ. Μπακογιάννη.
Προειδοποιεί, παρ’ όλα αυτά, πως τα πράγματα είναι δύσκολα και «αυτή την ώρα προέχει να θωρακίσουμε τη χώρα και την κοινωνία μας από τη διεθνή χρηματοπιστωτική κρίση».
Όσον αφορά στο ζήτημα των ανασχηματισμών, η υπουργός Εξωτερικών υποστηρίζει ότι πάντοτε «λειτουργούν με τη λογική της ανανέωσης», ενώ επαναλαμβάνει ότι «δεν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης οι πρόωρες εκλογές».
Σχολιάζοντας τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, ζητά να μη σπεύσει κανείς να μιλήσει ακόμη για ανατροπή. «Υπήρξε ένα καμπανάκι, αλλά το ακούσαμε και έχουμε ήδη αντιδράσει», αναφέρει χαρακτηριστικά η κ. Μπακογιάννη.
Για τη νέα πρόταση Νίμιτς
Όσον αφορά στη νέα δέσμη ιδεών του διαμεσολαβητή για το σκοπιανό Μάθιου Νίμιτς, η υπουργός Εξωτερικών επαναλαμβάνει τη βούληση της ελληνικής κυβέρνησης να καταλήξει σε μια «έντιμη και αξιοπρεπή συμφωνία».
«Εχουμε πει πολλές φορές ότι η Ελλάδα επιθυμεί ειλικρινά την οριστική επίλυση του προβλήματος με τρόπο αμοιβαία αποδεκτό, χωρίς νικητές και ηττημένους. Αυτή τη στιγμή μελετάμε και αξιολογούμε με τη δέουσα προσοχή τις ιδέες που κατέθεσε ο κ. Νίμιτς», υπογραμμίζει η κ. Μπακογιάννη.
«Διαπραγματευόμαστε με σοβαρότητα, καλή θέληση και εποικοδομητική διάθεση. Από εκεί και πέρα βεβαίως το τανγκό θέλει δύο», τονίζει, ενώ όσον αφορά στη μη ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα θεωρήσεων των ΗΠΑ, η υπουργός Εξωτερικών χαρακτηρίζει «εσφαλμένη» την απόφαση της αμερικανικής διοίκησης.
«Η Ελλάδα ακολουθεί εξωτερική πολιτική υπερασπιζόμενη τα εθνικά της συμφέροντα, στο πλαίσιο πάντα των διεθνών υποχρεώσεών της, όπως καθορίζονται από τους εταιρικούς δεσμούς της, τις συμμαχίες της και το διεθνές δίκαιο», τονίζει η υπουργός Εξωτερικών στη συνέντευξή της.
Αρνητική η κοινή γνώμη στη νέα πρόταση
Στο μεταξύ, αρνητική, σε ποσοστό 53%, απέναντι στη νέα ονομασία που προτείνει ο Μάθιου Νίμιτς για την ΠΓΔΜ εμφανίζεται η κοινή γνώμη, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Public Issue για την Καθημερινή της Κυριακής. Στη συντριπτική πλειοψηφία τους (77%) οι ερωτηθέντες τάσσονται υπέρ μιας ονομασίας για κάθε χρήση.