Το 1973 η βασίλισσα Ελισάβετ έστειλε τον δικηγόρο της στην τότε κυβέρνηση για να ασκήσει πιέσεις ώστε να αλλάξει προωθούμενος νόμος που θα δημοσιοποιούσε στοιχεία για το ποιος από την βασιλική οικογένεια κατείχε μετοχές εταιρειών. Ο δικηγόρος υποστήριξε ότι η αποκάλυψη αυτών των στοιχείων θα ήταν «ντροπιαστική».
Αποτέλεσμα των πιέσεων ήταν να δημιουργηθεί, το 1977, κρατική «εταιρεία κέλυφος», η Bank of England Nominees, η οποία κρατούσε μυστικές τις μετοχές και τις επενδύσεις της βασίλισσας για περισσότερες από τρεις δεκαετίες.
Σύμφωνα με έγγραφα που περιείλθαν στον Guardian, και άλλα μέλη της βασιλικής οικογένειας εκτός από την Ελισάβετ, χρησιμοποίησαν το ευνοϊκό καθεστώς για να κρατήσουν μυστικές τις επενδύσεις τους.
Τα διευθυντικά στελέχη της Bank of England Nominees έπρεπε να στέλνουν ετήσιες εκθέσεις στην κυβέρνηση με «την ταυτότητα όλων όσων κατείχαν ιδιωτικούς τίτλους, και την συνολική αξία τους».
Το 2020 ο Guardian υπέβαλε αίτημα προς το Υπουργείο Επιχειρήσεων, Ενέργειας και Βιομηχανικής Στρατηγικής (BEIS) για πρόσβαση στα αντίγραφα αυτών των ετήσιων εκθέσεων.
Το αίτημα απορρίφθηκε, παρόλο που οι δημόσιοι φορείς υποχρεούνται να απαντούν σε αιτήματα βάσει του νόμου περί ελευθερίας της πληροφόρησης εντός 20 εργάσιμων ημερών.
Η βρετανική υπηρεσία επιτήρησης της διαφάνειας, τώρα απειλεί να κινηθεί νομικά κατά του Υπουργείου το οποίο απέκρουε το αίτημα επί δύο χρόνια.
Οι υπουργοί κινδυνεύουν να κατηγορηθούν για περιφρόνηση των δικαστικών διαδικασιών, εκτός εάν ανταποκριθούν στο αίτημα να δώσουν στην δημοσιότητα τα εγγραφα
Η προθεσμία για να το κάνουν λήγει στα τέλη Οκτωβρίου. Διαφορετικά θα κινηθούν δικαστικές διασικασίες.
Να σημειωθεί.ότι από το 2011 είχαν λήξει οι διατάξεις που κρατούσαν κρυφές τις βασιλικές επενδύσεις ενώ η εταιρεία-κέλυφος διαλύθηκε πριν από πέντε χρόνια .
Δεν είναι σαφές αν προέκυψαν νέες ρυθμίσεις ώστε να διατηρηθεί η μυστικότητα
naftemporiki.gr