Στις 26 Σεπτεμβρίου το σκάφος της αποστολής DART της NASA έπεσε με ταχύτητα 24 χιλιάδων χλμ./ώρα πάνω στον αστεροειδή Δίμορφο. Το σκάφος ξεκίνησε πριν από έντεκα μήνες το ταξίδι του από την Γη και έφθασε στον αστεροειδή Δίδυμο που έχει διάμετρο 800 μέτρων και βρίσκεται σε απόσταση περίπου 11 εκατ. χλμ. από τη Γη. Ενας διαστημικός βράχος διαμέτρου 160 μέτρων, ο Δίμορφος, βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τον Δίδυμο λειτουργώντας έτσι ως δορυφόρος του.
Στόχος της αποστολής ήταν το σκάφος να πέσει πάνω στον Δίμορφο για να τον εκτρέψει ελαφρά από την πορεία του. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς των επιστημόνων της NASA η σύγκρουση θα μεταβάλει την τροχιακή κίνηση του Δίμορφου και θα περιφέρεται πέριξ του Δίδυμου τουλάχιστον 73 δευτερόλεπτα πιο γρήγορα.
Η αποστολή οργανώθηκε ως μια δοκιμή «πλανητικής άμυνας» όπως ονομάστηκε η οποία έγινε για να διαπιστώσουν οι επιστήμονες αν μπορούμε με αυτή την μέθοδο να αντιμετωπίσουμε απειλητικούς για τη Γη και την ανθρωπότητα διαστημικούς βράχους.
Η χρήση πυραύλων, εκρηκτικών ακόμη και πυρηνικών όπλων για να καταστρέψουν ένα αστεροειδή που πλησιάζει απειλητικά τη Γη έχουν μεν πέσει στο τραπέζι αλλά προς το παρόν δεν θεωρούνται ασφαλείς και αποτελεσματικές λύσεις. Η εκτροπή της τροχιάς ενός αστεροειδή με τρόπο όπως αυτός της αποστολής DART λύνει διαφόρων ειδών προβλήματα που μπορεί να προκύψουν από ένα χτύπημα με πύραυλο ή άλλους είδους εξοπλισμό καταστροφής.
Το σκάφος της αποστολής κατέγραφε συνεχώς εικόνες κατά την διαδικασία της πτώσης του στο Δίμορφο και η NASA έδωσε στη δημοσιότητα την τελευταία που τράβηξε το σκάφος πριν πέσει πάνω στην επιφάνεια του διαστημικού βράχου. Στην εικόνα διακρίνεται καθαρά η βραχώδης επιφάνεια του Δίμορφου και το σημείο που πιθανότατα έπεσε το σκάφος.
Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος σχεδιάζει να εκτοξεύσει το 2024 μια αποστολή που θα ταξιδέψει στον Δίδυμο και τον Δίμορφο για να καταγράψει από κοντά τις επιπτώσεις της σημερινής σύγκρουσης, τον κρατήρα που θα δημιουργηθεί στον διαστημικό βράχο και τη νέα του τροχιά.
Naftemporiki.gr