Ένας ταχέως αναπτυσσόμενος κλάδος στον κόσμο της τεχνολογίας τεχνητής νοημοσύνης είναι αυτός της ανάπτυξης προγραμμάτων δημιουργίας βίντεο που προβάλουν εικόνες ανθρώπων, ζώων, τοπίων κ.α. που μοιάζουν αληθινές αλλά είναι προϊόν τεχνικής επεξεργασίας. Κάποια από αυτά τα προγράμματα εμφανίζουν κάποιον άνθρωπο είτε να μιλάει είτε να κάνει κάτι χωρίς να υπάρχει οποιοδήποτε ίχνος ότι αυτό που βλέπει ο θεατής είναι αποτέλεσμα τεχνικής επεξεργασίας και ο άνθρωπος αυτός ουδέποτε είπε ή έκανε αυτά που προβάλλονται.
Ο κόσμος των επωνύμων από καλλιτέχνες και αθλητές μέχρι πολιτικούς αισθάνεται μεγάλη απειλή από αυτά τα προγράμματα αφού μπορούν να τους εμφανίσουν να λένε ή να κάνουν πράγματα που ουδέποτε είπαν ή έκαναν και ακόμη και αν εκείνοι το αντιληφθούν και αντιδράσουν η ζημιά θα έχει γίνει στην εποχή που ένα βίντεο που θα αποκτήσει τον χαρακτήρα του… viral θα κυκλοφορήσει με ταχύτητα φωτός στον κυβερνοχώρο και θα το δουν αμέτρητοι χρήστες.
Η Metα, η μητρική εταιρεία των Facebook, Instagram και WhatsApp, αποφάσισε ότι θέλει να έχει παρουσία και σε αυτόν τον τομέα και έτσι έκανε γνωστό ότι αναπτύσσει το δικό της σχετικό πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης δημιουργίας βίντεο. Το πρόγραμμα ονομάζεται Make-A-Video και όπως λέει και το όνομα του δίνει την δυνατότητα στους χρήστες να φτιάξουν ένα βίντεο σύμφωνα με τις επιθυμίες τους.
Το πρόγραμμα βρίσκεται ακόμη υπό ανάπτυξη και δεν θα είναι για το προσεχές χρονικό διάστημα διαθέσιμο στην αγορά αλλά η εταιρεία έδωσε στη δημοσιότητα κάποια στοιχεία για τις δυνατότητες του. Όπως αναφέρει η εταιρεία ο χρήστης μπορεί να συνθέτει ρεαλιστικά βίντεο με διάφορες κατά βάση στατικές εικόνες που έχει επιλέξει οι οποίες μέσω του προγράμματος αποκτούν κίνηση.
Έτσι για παράδειγμα, ένα αρκουδάκι φαίνεται να ζωγραφίζει και μια φωτογραφία θαλάσσιας χελώνας μετατρέπεται σε ένα βίντεο όπου η χελώνα φαίνεται να κολυμπάει. Σε μια άλλη περίπτωση ένα βίντεο απεικονίζει ένα UFO να προσγειώνεται στον Άρη. Υπάρχουν και ολίγον… σουρεαλιστικά ή ακόμη και κακόγουστα βίντεο όπου μπλέκονται πρόσωπα ή αντικείμενα σε διαφόρων ειδών περιβάλλοντα και φόντα.
Η Metα έκανε επίσης γνωστό ότι για να αποφευχθούν παρανοήσεις έχει προβλέψει τα βίντεο που δημιουργούνται από το πρόγραμμα της να διαθέτουν ένα εμφανές ψηφιακό υδατογράφημα η παρουσία του οποίου θα δηλώνει ότι αυτό που βλέπει ο θεατής είναι ένα βίντεο προϊόν επεξεργασίας εικόνων και όχι κάτι αληθινό.
Παρόλα αυτά θα πρέπει να θωρείται δεδομένο ότι το πρόγραμμα αυτό καθώς θα αναβαθμίζεται προοδευτικά θα πάψει να αποτελεί ένα εργαλείο μόνο για «αθώες» πειραματικού ή ψυχαγωγικού χαρακτήρα δημιουργίες αλλά θα μπει σε μεγαλύτερου ενδιαφέροντος αλλά και πιο… επικίνδυνα μονοπάτια. Naftemporiki.gr