Ο επικεφαλής της Apple Τιμ Κουκ περιοδεύει στην Ευρώπη και στο πλαίσιο αυτής της περιοδείας μίλησε στο ολλανδικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Bright. Ανάμεσα στα άλλα ο Κουκ αναφέρθηκε και στο metaverse, το νέο εικονικό κόσμο που φιλοδοξεί να αντικαταστήσει και μάλιστα πολύ σύντομα τον κυβερνοχώρο.
Ο Κουκ δεν ήταν απλά επιφυλακτικός απέναντι σε αυτή την νέα τεχνολογία που έρχεται να κατακτήσει τον σύγχρονο κόσμο αλλά ήταν ιδιαίτερα επικριτικός δείχνοντας ότι η Apple δεν φαίνεται σε αυτή την φάση τουλάχιστον διατεθειμένη να αποκτήσει ρόλο στο metaverse. Αντίθετα ο Κουκ δήλωσε τον ενθουσιασμό και την στήριξη του στην τεχνολογία Επαυξημένης Πραγματικότητας (Augmented Reality) την οποία θεωρεί πιο χρήσιμη για την ανθρωπότητα από τον εικονικό κόσμο του metaverse έτσι τουλάχιστον όπως αυτός παορυσιάζεται μέχρι στιγμής.
Προφανώς βέβαια αν το metaverse αποκτήσει δημοφιλία παρόμοια με αυτή που έχουν για παράδειγμα σήμερα τα social media τότε η Apple θέλοντας και μη θα υποχρεωθεί να αναδιπλωθεί για να αποκτήσει παρουσία και πάνω από όλα μερίδιο αγοράς σε αυτή την νέα βιομηχανία.
«Δεν νομίζω ότι το metaverse είναι ένα καλός τρόπος επικοινωνίας των ανθρώπων. Πάντα πιστεύω ότι είναι σημαντικό οι άνθρωποι να καταλαβαίνουν τι είναι κάτι. Και πραγματικά δεν είμαι σίγουρος ότι ο μέσος άνθρωπος μπορεί να σας πει τι είναι το metaverse. H εικονική πραγματικότητα μπορεί να είναι καλή, αλλά δεν είναι ένας τρόπος να ζήσεις όλη σου τη ζωή μέσα σε αυτή» ανέφερε ο Κουκ που παράληλα εξήρε το AR. « Νομίζω ότι το AR είναι μια βαθιά τεχνολογία που θα επηρεάσει τα πάντα. Φανταστείτε ξαφνικά να μπορείτε να διδάξετε με AR και να επιδείξετε πράγματα με αυτόν τον τρόπο όπως ιατρικές και άλλες εφαρμογές. Νομίζω ότι θα κοιτάζουμε πίσω και θα σκεφτόμαστε πώς ζούσαμε κάποτε χωρίς AR» λέει ο Κουκ.
Από την άλλη πλευρά ο Μαρκ Ζάκεμπεργκ έχει δηλώσει με κάθε τρόπο ότι το μέλλον του σύγχρονου ανθρώπου βρίσκεται στο metaverse και μάλιστα έχει στρέψει την στρατηγική της εταιρεία του, της Metα (μητρική εταιρεία του Facebook και του Instagram), στην ταχεία μετάβαση της στο metaverse.
Ήδη η Metα αναπτύσσει λογισμικό αλλά και διαφόρων ειδών κάσκες με τις οποίες θα εισέρχονται οι χρήστες στο metaverse. Ο Ζάκεμπεργκ έχει ήδη εγκρίνει ένα αρχικό ποσό ύψους δέκα δισ. δολαρίων για την ανάπτυξη από την Metα κάθε είδους τεχνολογίας και συστημάτων που σχετίζεται με το metaverse.
Μένει τώρα να δούμε ποιός από τους δύο τεχνολογικούς κολοσσούς έχει την σωστή στρατηγική, ποιός θα δει οφέλη από την στρατηγική που έχει επιλέξει απέναντι στο metaverse και ποιός μπορεί να κινδυνέψει να έχει απώλειες που μπορεί να αποδειχθούν κρίσιμες για την ύπαρξη του.
Naftemporiki.gr