Ευθύνες στον πρώην υφυπουργό Οικονομίας Πέτρο Δούκα, τον πρώην υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Ευάγγελο Μπασιάκο και τον υπουργό Επικρατείας Θεόδωρο Ρουσόπουλο επιρρίπτει το ΠΑΣΟΚ για την υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου, με την πρόταση για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής που κατέθεσε στη Βουλή.
Συγκεκριμένα, στην πρόταση, η οποία υπογράφεται από 101 βουλευτές του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με πρώτο υπογράφοντα τον κ. Γιώργο Παπανδρέου, οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ κατηγορούν τον κ. Πέτρο Δούκα και τον κ. Ευάγγελο Μπασιάκο «για την τέλεση του αδικήματος της απιστίας σε βάρος του Δημοσίου σε βαθμό κακουργήματος», κάνοντας λόγο για σειρά αξιόποινων πράξεων που προσέλαβαν τη μορφή υπουργικών αποφάσεων ή κοινών υπουργικών αποφάσεων.
Ζητούν επίσης τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής για «ηθική αυτουργία» στην τέλεση των παραπάνω αδικημάτων από τον κ. Θεόδωρο Ρουσόπουλο, καθώς και για «την τυχόν συμμετοχή άλλων προσώπων ως συναυτουργών και συμμετόχων».
Οι υπογράφοντες μεταξύ άλλων αναφέρουν ότι «από το πόρισμα της ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής που προτείνουμε να συγκροτηθεί θα προκύψει [..] η περαιτέρω εξειδίκευση και εξατομίκευση των πράξεων ώστε να αποφασίσει η Ολομέλεια της Βουλής για την άσκηση ή μη δίωξης».
Σημειώνουν ακόμη ότι «η παρούσα Βουλή βρίσκεται ήδη στη δεύτερη τακτική σύνοδο της και είναι σφόδρα πιθανή η διάλυση της» και ότι «επείγει η κίνηση της [..] διαδικασίας, ώστε να μη λήξει η κατά χρόνο αρμοδιότητα της Βουλής και να μη διαφύγουν του δικαστικού ελέγχου πράξεις που τελέστηκαν κατά την προηγούμενη βουλευτική περίοδο».
Σύμφωνα με τον κανονισμό της Βουλής, η πρόταση των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ θα τεθεί, σύμφωνα με τον κανονισμό της Βουλής σε συζήτηση στην ολομέλεια, ώστε να ληφθεί απόφαση συγκρότησης ή όχι ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής για τη διεξαγωγή προκαταρκτικής εξέτασης.
Η ψηφοφορία είναι μυστική και σ' αυτή δεν μετέχει εκείνος κατά του οποίου στρέφεται η πρόταση άσκησης δίωξης.
Η απόφαση για τη συγκρότηση επιτροπής λαμβάνεται με την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών (151+).
Σημειώνεται ότι «αν η Βουλή αποφασίσει να μη συγκροτηθεί η επιτροπή αυτή, δεν μπορεί να υποβληθεί νέα πρόταση άσκησης δίωξης στηριζόμενη στα ίδια πραγματικά περιστατικά».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ