Υπέρ μιας διευθέτησης του Κυπριακού που θα δώσει τέλος στην τουρκική κατοχή της βόρειας Κύπρου, αμοιβαία αποδεκτής λύσης για την ονομασία της ΠΓΔΜ και του σεβασμού των θρησκευτικών ελευθεριών του Οικουμενικού Πατριαρχείου τάσσονται με γραπτή δήλωσή τους προς την ελληνοαμερικανική κοινότητα οι υποψήφιοι του Δημοκρατικού κόμματος για την προεδρία και την αντιπροεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών, Μπαράκ Ομπάμα και Τζο Μπάιντεν. Παράλληλα ζητούν την ψήφο των ομογενών στις εκλογές της 4ης Νοεμβρίου.
Τη δήλωση των Δημοκρατικών υποψηφίων αποκαλύπτει στην ιστοσελίδα της η ομογενειακή εφημερίδα «Greek News».
Για το Κυπριακό, στη δήλωση τονίζονται τ’ ακόλουθα:
«Ο Μπαράκ Ομπάμα ως Πρόεδρος θα επιδείξει τον ηγετικό ρόλο των ΗΠΑ, αναζητώντας τη διαπραγμάτευση μίας πολιτικής διευθέτησης στην Κύπρο. Πιστεύει έντονα ότι η Κύπρος πρέπει να παραμείνει μία ενιαία κυρίαρχη χώρα, στην οποία η κάθε μία από τις δύο κοινότητες του νησιού θα μπορεί να ασκεί ουσιαστική πολιτική αρχή εντός μίας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας».
Στη συνέχεια, επισημαίνεται ότι «πρέπει να υπάρξει μία δίκαιη και αμοιβαία αποδεκτή διευθέτηση των δύσκολων θεμάτων, όπως του περιουσιακού, των προσφύγων, τους εδαφικού και της ασφάλειας. Μία διευθέτηση του Κυπριακού, μέσω διαπραγματεύσεων, θα δώσει τέλος στην τουρκική κατοχή της βόρειας Κύπρου και θα επιδιορθώσει την τραγική διαίρεση του νησιού, ενώ παράλληλα θα ανοίξει το δρόμο για την ευημερία και την ειρήνη σ’ ολόκληρη την περιοχή. Θα δώσει ακόμη στους Κύπριους ένα σταθερό θεμέλιο πάνω στο οποίο θα οικοδομήσουν το μέλλον τους, έπειτα από πολλά χρόνια διαίρεσης και αβεβαιότητας. Θα βοηθήσει στη δημιουργία καλύτερων ελληνοτουρκικών θέσεων, δυναμώνοντας τη δημοκρατία στην Τουρκία, μειώνοντας το ρίσκο στρατιωτικής σύγκρουσης και απομακρύνοντας ένα μεγάλο εμπόδιο στην ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε.».
Για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, αφού υπενθυμίζει ότι «ο γερουσιαστής Ομπάμα ήταν ένας από τους τρεις εισηγητές του νομοσχεδίου 300, που προέτρεπε Ελλάδα και ΠΓΔΜ να εργαστούν στο πλαίσιο της διαδικασίας του ΟΗΕ για να βρουν αμοιβαία αποδεκτή λύση στη διαφορά τους για το όνομα», επαναλαμβάνει την πρόσκληση προς τις δύο χώρες να εργαστούν μέσω του ΟΗΕ για «αμοιβαία αποδεκτή συμφωνία, που θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη σταθερότητα στα Βαλκάνια».
Τέλος για το Οικουμενικό Πατριαρχείο, υπενθυμίζει ότι «ο γερουσιαστής Ομπάμα ήταν ένας από τους 73 γερουσιαστές που έστειλαν το 2006 επιστολή στον πρόεδρο Μπους ζητώντας να ασκήσει πίεση στην Τουρκία ώστε να αποκαταστήσει τα δικαιώματα του οικουμενικού θρόνου», σημειώνοντας και τα εξής: «Η Tουρκία θα πρέπει να επιτρέψει την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης και να της εγγυηθεί το δικαίωμα να εκπαιδεύει κληρικούς από κάθε εθνικότητα, όχι μόνο Τούρκους υπηκόους».
Η εφημερίδα «Greek News» φιλοξενεί επίσης δηλώσεις του προέδρου της Ελληνοαμερικανικής Επιτροπής για την εκλογή Ομπάμα, Αλέξη Γιαννούλια. Ο ομογενής πολιτειακός υπουργός Οικονομικών του Ιλινόι δηλώνει ότι «οι γερουσιαστές Ομπάμα και Μπάιντεν απέδειξαν για μια ακόμη φορά ότι αντιλαμβάνονται τις σημαντικές θέσεις της κοινότητάς μας και τη δέσμευσή τους στους κανόνες του διεθνούς δικαίου. Αυτή η ανακοίνωση, ενώ αποτελεί μόνο την αρχή, παρέχει μία σταθερή βάση από την οποία η κοινότητά μας μπορεί να συνεργαστεί με την κυβέρνηση Ομπάμα. Επιδεικνύει επίσης ότι μπορούμε να έχουμε ξανά φίλους στο Λευκό Οίκο».
AΠΕ-ΜΠΕ