Πούτιν: Τι σημαίνει η αλλαγή στάσης Κίνας και Ινδίας;

Δευτέρα, 19 Σεπτεμβρίου 2022 08:02
UPD:08:14
via REUTERS/SPUTNIK
A- A A+

Τις προηγούμενες μέρες η ατζέντα του Βλαντίμιρ Πούτιν ήταν γεμάτη καθώς συναντήθηκε με ηγέτες που συμμετείχαν στην πρόσφατη σύνοδο του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης, στο Ουζμπεκιστάν. Στη διάρκεια των συναντήσεών του, που συνέπεσαν με τις οπισθοχωρήσεις των ρωσικών δυνάμεων λόγω της πίεσης των Ουκρανών στα ανατολικά, είδαμε δύο ηγέτες να αλλάζουν διακριτικά τον τόνο τους απέναντι στον Ρώσο ηγέτη και την «ειδική στρατιωτική» του επιχείρηση στην Ουκρανία. 

Οι δημόσιες νουθεσίες του Πούτιν από την Κίνα και την Ινδία για την εισβολή του στην Ουκρανία σηματοδοτούν μια αλλαγή στην παγκόσμια αντίληψη για τον πόλεμο, σημειώνουν οι Financial Times. 

Τι προηγήθηκε;

Ο Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντα Μόντι είπε στον Πούτιν ότι «η σημερινή εποχή δεν είναι εποχή πολέμου». Ο Ρώσος ηγέτης απάντησε στον ομόλογό του: «Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να το σταματήσουμε αυτό το συντομότερο δυνατό», επικαλούμενος «ανησυχίες που εκφράζετε συνεχώς». Νωρίτερα ο Πούτιν, στη συνάντησή του με τον Κινέζο πρόεδρο, είχε αναγνωρίσει τις «ανησυχίες» του Σι Τζινπίνγκ για τον πόλεμο. 

Αυτές οι δηλώσεις αποτελούν τη μεγαλύτερη δημόσια αναγνώριση ότι υπάρχουν ανησυχίες από τις δύο μεγαλύτερες οικονομίες που αποφάσισαν να μην επιβάλλουν περιορισμούς στη Μόσχα για την εισβολή της στην Ουκρανία. 

Οι επικρίσεις του Ινδού πρωθυπουργού για τον Πούτιν και η αναγνώριση από τον Ρώσο ηγέτη των ανησυχιών που εξέφρασε ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ την περασμένη εβδομάδα αποτελούν σημάδια δυσφορίας για τις κινήσεις της Μόσχας, δήλωσαν τρεις δυτικοί αξιωματούχοι.  Τα σχόλια είναι «ένα γνήσιο και σαφές μήνυμα» ενόχλησης, σύμφωνα με ανώτερο ευρωπαίο αξιωματούχο, ο οποίος πρόσθεσε ότι η Ινδία και η Κίνα θα μπορούσαν να προσαρμόσουν τις ενέργειές τους τόσο προς τη Ρωσία όσο και προς τη Δύση.

Σε άλλα σχόλια, ανώτερος ευρωπαίος υπουργός είπε στους FT ότι ερμήνευσαν τα σχόλια ως «πραγματική κριτική». «Ειδικά από τον Μόντι. Δεν νομίζω ότι του αρέσει αυτό... Ήταν πολύ καλύτερο να βρίσκεσαι σε μια θέση ασάφειας όπου μπορείς να είσαι φιλικός και με τις δύο πλευρές. Και να επωφεληθείς από το να είσαι φίλος και με τους δύο».

Οι αναλυτές υπογραμμίζουν πάντως ότι ενώ το μήνυμα μπορεί να είναι σαφές, ούτε ο Σι ούτε ο Μόντι αναφέρθηκαν απευθείας στην Ουκρανία ούτε εξέφρασαν την υποστήριξή τους στο Κίεβο. Και οι δύο άλλωστε έχουν αυξήσει τις αγορές ρωσικών εξαγωγών ενέργειας και συνέχισαν τις συναλλαγές με τη Μόσχα από τότε που ξεκίνησε η εισβολή πριν από σχεδόν επτά μήνες. «Η δήλωση του Μόντι πέτυχε αυτό που ήθελε να πετύχει: να στείλει ένα μήνυμα στη Δύση ότι δεν στέκεται στο πλευρό του Πούτιν», δήλωσε ο Σουσάντ Σινγκ, ανώτερος συνεργάτης του Κέντρου Ερευνών Πολιτικής στο Νέο Δελχί.

Ο Σινγκ σημείωσε επίσης ότι οι δηλώσεις του Μόντι δεν εγείρουν κανένα «επίμαχο ζήτημα» σχετικά με την κυριαρχία ή την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, αλλά επικεντρώθηκαν σε ζητήματα σχετικά με τις επιπτώσεις του πολέμου σε τομείς όπως η επισιτιστική ασφάλεια, τα καύσιμα και οι προμήθειες λιπασμάτων.

Από την άλλη, δυτικοί αξιωματούχοι ερμήνευσαν τις ανησυχίες του Μόντι και του Σι ως αμφισβήτηση της αφήγησης του Πούτιν ότι οι δυτικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας ευθύνονται για τις οικονομικές επιπτώσεις από τον πόλεμο.

Τα σχόλια υπογράμμισαν ότι ο Πούτιν «απομονώνεται περαιτέρω από τη διεθνή κοινότητα», δήλωσε την Παρασκευή ο Τζον Κίρμπι, ανώτατος εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ. «Ακόμη και χώρες που ήταν επιεικείς μαζί του αρχίζουν να αμφισβητούν τι κάνει στην Ουκρανία».

Η προφανής αποδοκιμασία της Κίνας και της Ινδίας αποτελεί πιθανό εμπόδιο στον στόχο του Πούτιν να εμβαθύνει τους δεσμούς με μη δυτικές χώρες, σημειώνουν οι FT. Μια εβδομάδα πριν από τη συνάντηση, ο Πούτιν σε ομιλία του είπε ότι χώρες όπως η Κίνα μπόρεσαν να αναπληρώσουν τις χαμένες εμπορικές συναλλαγές της Ρωσίας με την Ευρώπη.

«Πέρα από την αλλαγή συντρόφων ή προσανατολισμού. Οραματίζεται αντίπαλα πολιτικά και οικονομικά μπλοκ», δήλωσε δυτικός διπλωμάτης στη Μόσχα. Αν και η Κίνα επωφελήθηκε από τις χαμηλές τιμές για να αυξήσει τις αγορές ρωσικών εμπορευμάτων, ο κίνδυνος δευτερογενών κυρώσεων από τις ΗΠΑ σημαίνει ότι οι εταιρείες της διστάζουν να καλύψουν το κενό που άφησαν οι κυρώσεις στον αμυντικό και τεχνολογικό τομέα της Ρωσίας. «Περίμεναν περισσότερα από την Κίνα», είπε ένας άλλος δυτικός διπλωμάτης στη Μόσχα. «Οι κινεζικές εταιρείες είτε έχουν υπόδειξη να μην είναι δραστήριες είτε χρειάζονται άδεια υψηλού επιπέδου για να το κάνουν».

Σύμφωνα με το Κρεμλίνο πάντως η σχέση της Ρωσίας με την Κίνα παραμένει ισχυρή. Σε σχόλια που μεταδόθηκαν την Κυριακή, ο εκπρόσωπος του Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκόφ, είπε στη ρωσική κρατική τηλεόραση ότι η Μόσχα και το Πεκίνο έχουν «απόλυτη συγγένεια στην προσέγγισή μας σε κάθε είδους προκλητικές ενέργειες που προέρχονται από τις Ηνωμένες Πολιτείες και το απαράδεκτο μιας τέτοιας καταστροφικής συμπεριφοράς». Ο Πεσκόφ αναγνώρισε ότι οι δυνητικές δευτερογενείς κυρώσεις της Δύσης είναι «περίπλοκοι παράγοντες» που έχουν «αρνητική επίδραση» στην εμβάθυνση των εμπορικών σχέσεων της Κίνας με τη Ρωσία, αλλά τόνισε  ότι «δεν ήταν σε θέση να έχουν σημαντικό αποτέλεσμα, επειδή η γενική τάση είναι ακόμη προς εμβάνθυνση». 

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή