Η διασφάλιση πόσιμου νερού και η δημιουργία αποχωρητηρίων στις φτωχότερες χώρες του κόσμου, είναι ο ασφαλέστερος τρόπος μείωσης της φτώχειας και της βελτίωσης της δημόσιας υγείας, αναφέρεται σε χθεσινή έκθεση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.
«Τα προβλήματα στο νερό, που κατά μέγα μέρος προκαλούνται από την σαφή έλλειψη επαρκών αποχωρητηρίων σε πολλά σημεία συνεισφέρουν υπέρογκα στην δημιουργία ακόμη μεγαλύτερων προβλημάτων, όπως για παράδειγμα στη στενή σχέση ανάμεσα στην κακή κατάσταση της υγείας και στη χρόνια φτώχεια», τονίζει ο διευθυντής του διεθνούς δικτύου νερού, περιβάλλοντος και υγείας του Πανεπιστημίου του ΟΗΕ στον Καναδά Ζαφάρ Αντίλ.
Περίπου 900 εκατ. άνθρωποι σε ολόκληρο τον κόσμο δεν έχουν πρόσβαση σε πόσιμο νερό και 2,5 δισ. άνθρωποι ζουν χωρίς αρκετά αποχωρητήρια, το 80% των οποίων ζει στο ύπαιθρο.
Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, το 10% των ασθενειών στον κόσμο αποδίδονται στην κατανάλωση ακατάλληλου νερού, στην έλλειψη εγκαταστάσεων υγιεινής, κι ήταν υπεύθυνες για 3,5 εκατ. θανάτους μόνο το 2002.
Περίπου 4 εκατ. άνθρωποι πλήττονται από την διάρροια κάθε χρόνο κι 1,4 εκατ. παιδιά - τα μισά εκ των οποίων ηλικίας κάτω των 5 ετών - πεθαίνουν κάθε χρόνο από την ασθένεια αυτή, καίτοι το 94% των κρουσμάτων αυτών διάρροιας μπορούν να αποφευχθούν.
Οι χρόνιες διάρροιες μπορούν επίσης να καταλήξουν στην κακή διατροφή των νεώτερων ηλικιών, καθιστώντας τους πάσχοντες πιο επιρρεπείς σε άλλες ασθένειες, με 860.000 από αυτούς να χάνουν τη ζωή τους κάθε χρόνο, τονίζει ο ΟΗΕ.
Μία απλή βελτίωση της πρόσβασης σε πόσιμο νερό, των αποχωρητηρίων και το πλύσιμο των χεριών με σαπούνι θα μπορούσε να μειώσει κατά 25% του αριθμού των ασθενειών που οφείλονται στην έλλειψη υγιεινής, τονίζει ο ΟΗΕ.