Την Ανθής Αγγελοπούλου
[email protected]
Να δοθούν άμεσα κίνητρα ώστε να σταματήσει η μετανάστευση των νέων γιατρών, ζήτησε με υπόμνημά του στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Νίκος Νίτσας. Σύμφωνα με τον κ. Νίτσα, 20.000 γιατροί εργάζονται στο εξωτερικό τη στιγμή που οι δομές υγείας της πατρίδας μας έχουν τεράστια κενά.
«Στις προτεραιότητες μας είναι η στήριξη των νέων συναδέλφων οι οποίοι στον καιρό της εκπαίδευσης τους (ειδικευόμενοι) και στον καιρό της πανδημίας έβαλαν πλάτη στο ΕΣΥ και στην κοινωνία, μαζί με τα παλαιότερα μέλη του συλλόγου. Η πολιτεία οφείλει να βελτιώσει άμεσα τις εργασιακές συνθήκες ώστε να μείνουν και να προσφέρουν στον τόπο τους» επισημαίνει ο κ. Νίτσας.
Στο υπόμνημα του ΙΣΘ θέτονται επίσης ζητήματα που αφορούν στην έλλειψη προσωπικού στα νοσοκομεία και στα Κέντρα Υγείας ζητώντας προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και επιστροφή του μισθολογίου των γιατρών (ΕΣΥ & ΕΟΠΥΥ) -τουλάχιστον- στα επίπεδα προ κρίσης. Για τον προσωπικό γιατρό τονίζεται ότι θα πρέπει να δοθεί η δυνατότητα στον πολίτη να επιλέξει μεταξύ όλων των γιατρών, καθώς «μόνο οι συμβεβλημένοι και οι γιατροί των δημοσίων δομών δεν επαρκούν». Ενώ, ζητείται για μία ακόμη φορά η άμεση κατάργηση clawback με θεσμοθέτηση επίσκεψης για τους εργαστηριακούς γιατρούς καθώς και η άμεση αποπληρωμή των πρόσθετων εφημεριών αποζημιώσεων των επιστρατευμένων.
Ολόκληρο το υπόμνημα
Αξιότιμε κ. Πρωθυπουργέ,
H υγειονομική κρίση αφήνει πίσω της πολλά προβλήματα αλλά και χρήσιμες εμπειρίες καθώς φαίνεται να απομακρύνεται. Οι μεταλλάξεις του ιού εμφανίζονται ηπιότερες προς το παρόν και η ανοσοποίηση περιλαμβάνει μεγάλο μέρος του πληθυσμού ενώ αναμένονται νέα επικαιροποιημένα εμβόλια. Ο δημόσιος και o ιδιωτικός τομέα της υγείας κατά τη διάρκεια αυτών των ετών που βιώνουμε την πανδημία έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό. Η αναγνώριση αυτής της προσπάθειας αυτονοήτως πρέπει να γίνει έμπρακτα και άμεσα καθώς τα προβλήματα διογκώνονται καθημερινά.
Η υποστελέχωση στο δημόσιο τομέα της υγείας (Νοσοκομεία, ΚΥ) θα ενταθεί ακόμη περισσότερο το επόμενο χρονικό διάστημα καθώς θα αποχωρήσουν λόγω συνταξιοδότησης πολλοί συνάδελφοι οι οποίοι υπηρετούν με παράταση λόγω της πανδημίας. Τα κέντρα υγείας ειδικά μετά τις απολύσεις του 2014 και τις συνεχείς συνταξιοδοτήσεις συρρικνώνονται. Τρανταχτό δε παράδειγμα υποστελέχωσης αποτελεί η δυσλειτουργία που παρατηρείται στο νοσοκομείο Ιπποκράτειο από την έλλειψη αναισθησιολόγων όπου από τις 27 οργανικές θέσεις υπηρετούν μόνο 7.
Πρέπει λοιπόν να προκηρυχθούν νέες οργανικές θέσεις στα Νοσοκομεία και στα Κέντρα Υγείας άμεσα και όχι μετά τις συνταξιοδοτήσεις ή τις αποχωρήσεις του προσωπικού. Ο θεσμός των επικουρικών γιατρών πρέπει να συνεχισθεί καλύπτοντας τις έκτακτες ανάγκες αλλά σε καμία περίπτωση υποκαθιστώντας τις προσλήψεις μόνιμου προσωπικού γιατρών ΕΣΥ. Συγχρόνως πρέπει να δοθούν ισχυρά κίνητρα για τους νέους ιατρούς μας, οι οποίοι όλο αυτό το χρονικό διάστημα βοήθησαν τα μέγιστα στη νοσηλεία των ασθενών με covid-19. Να σημειώσουμε εδώ ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της Πολιτικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού 20000 Έλληνες γιατροί βρίσκονται στο εξωτερικό και εάν δε ληφθούν άμεσα μέτρα από την κυβέρνηση ο αριθμός αυτός συνεχώς θα αυξάνεται.
Σε ότι αφορά τους μισθούς, αυτοί θα πρέπει να επανέλθουν τουλάχιστον στα προ κρίσης επίπεδα για τους γιατρούς του ΕΣΥ ενώ το ίδιο πρέπει να γίνει και με τις αποζημιώσεις της επίσκεψης των γιατρών συμβεβλημένων με τον ΕΟΠΥΥ κλινικών και εργαστηριακών.
Άμεσα πρέπει να τακτοποιηθούν οι πληρωμές των πρόσθετων εφημεριών. Επίσης τονίζουμε ότι παραμένουν απλήρωτοι οι ιατροί που επιστρατεύτηκαν τον Νοέμβριο του 2021 και τον Ιανουάριο του 2022 αλλά και αυτοί που εφημέρευσαν για να καλύψουν έκτακτες ανάγκες covid, ενώ δεν έχουν τακτοποιηθεί οι αποζημιώσεις γιατρών που εργάστηκαν στα εμβολιαστικά κέντρα. Είναι αδιανόητο να καθυστερούν πληρωμές δεδουλευμένων εξαιτίας αβελτηρίας κάποιων υπηρεσιακών παραγόντων.
Σε ότι αφορά τον ιδιωτικό τομέα πρέπει άμεσα να προχωρήσει η νομοθετημένη από την κυβέρνηση συλλογική σύμβαση εργασίας μεταξύ ΕΟΠΥΥ και ΠΙΣ. Το clawback στους κλινικοεργαστηριακούς γιατρούς που τους τελευταίους μήνες παρά τις όποιες ονομαστικές βελτιωτικές παρεμβάσεις φτάνει μεσοσταθμικά στο 35%, ζητούμε άμεσα να καταργηθεί καθώς ειδικά τα μικρά εργαστήρια δεν μπορούν να ανταποκριθούν και οδηγούνται σε μαρασμό με αποτέλεσμα την αδυναμία εξυπηρέτησης των πολιτών.
Επίσης ζητούμε να θεσπιστεί αμοιβή ιατρικής επίσκεψης στον εργαστηριακό γιατρό. Σχετικά με την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας ο νέος νόμος που ψηφίστηκε για τον προσωπικό ιατρό περιλαμβάνει πολύ θετικά στοιχεία τα οποία θα οδηγήσουν σε αναμόρφωση του συστήματος ΠΦΥ στη χώρα μας εάν εφαρμοστεί στην ολότητά του. Συγκεκριμένα επειδή ο αριθμός των συμβεβλημένων ιατρών, καθώς και των ιατρών των δημοσίων δομών δεν επαρκεί ώστε όλοι οι πολίτες να έχουν τον προσωπικό γιατρό τους, πρέπει άμεσα να δοθεί η δυνατότητα σε όλους τους ιατρούς του ιδιωτικού τομέα να μπορούν να συμμετάσχουν στο σύστημα. Οι πολίτες δικαιούνται να επιλέγουν τον προσωπικό γιατρό τους κατά την πάγια προεκλογική εξαγγελία της κυβέρνησής για ελεύθερη επιλογή γιατρού.
Επίσης μας προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι δίνεται η δυνατότητα εγγραφής (επ’ αμοιβή) σε προσωπικό γιατρό στα φαρμακεία, με σπατάλη πόρων οι οποίοι θα μπορούσαν να ενισχύσουν τον προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ, ενώ οι ίδιοι οι γιατροί δεν έχουν αυτή τη δυνατότητα. Σε ότι αφορά το τμήμα ιατρικής του ΑΠΘ, μετά την επιτυχημένη λειτουργία του πρώτου αγγλόγλωσσου προπτυχιακού στη χώρα μας πρέπει να δοθεί βαρύτητα και να υλοποιηθεί το medical cluster σε ιδιόκτητη γη του πανεπιστημίου, δίπλα στο αεροδρόμιο με μεταφορά του Νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ και τις ιατρικής σχολής.
Η εγγύτητα της περιοχής με το πάρκο ThessINTEC θα επιτρέψει συνέργειες δημιουργώντας έναν νέο πόλο τεχνολογικής ανάπτυξης. Ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης εδώ και χρόνια παρεμβαίνει με επισημάνσεις και προτάσεις που αποσκοπούν στην προστασία και βελτίωση της Δημόσιας Υγείας κυρίως στη Θεσσαλονίκης αλλά και στην αναβάθμιση του κύρους του ιατρικού επαγγέλματος, της ποιότητας της ιατρικής εκπαίδευσης και των ιατρικών υπηρεσιών και είναι κάθετα αντίθετος σε κάθε απόπειρα αντιποίησης του ιατρικού επαγγέλματος. Αρκετά με τις επιστημονικοφανείς "εισβολές" στο χώρο των υπηρεσιών υγείας.
Για να γίνουν όλα αυτά πραγματικότητα απαιτούνται ευήκοα ώτα από τους καθ’ ύλην αρμόδιους καθώς και νομοθετικές παρεμβάσεις στα πλαίσια των προτάσεων του ΠΙΣ και του ΙΣΘ. Δεν αρκούν οι εξαγγελίες και η προφορική αποδοχή των εισηγήσεων μας.
Τέλος σας παραδίδω τα αποτελέσματα της φετινής έρευνας που διεξάγει ο ΙΣΘ από το 2021 σχετικά με τα προβλήματα της δημόσιας υγείας και σας καλώ να επισκεφτείτε το περίπτερό μας στη ΔΕΘ που φέτος έχει ως στόχο να προβάλει και να ενημερώσει τους συμπολίτες μας για 3 μείζοντα θέματα που αφορούν τη δημόσια υγεία. 1) Εμβολιασμοί παιδιών και ενηλίκων , 2) Δωρεά οργάνων και ιστών, 3) Παιδική παχυσαρκία.
Νίκος Νίτσας
Χειρουργός Οφθαλμίατρος
Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης