Ο Κινέζος πρόεδρος έφτασε στο Καζακστάν, σύμφωνα με τα κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης. Ο Σι Τζινπίνγκ προσγειώθηκε στην πρωτεύουσα Νουρ-Σουλτάν το απόγευμα της Τετάρτης, σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Xinhua, και πρόκειται να συναντηθεί με τον πρόεδρο Κασίμ-Τζομάρτ Τοκάγιεφ.
Μετά το Καζακστάν, επόμενη στάστη για τον Σι είναι το γειτονικό Ουζμπεκιστάν, όπου αναμένεται να συναντήσει τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης. Αυτή η συνεδρίαση θα είναι η πρώτη κατ ιδίαν συνομιλία μεταξύ των δύο ηγετών από τότε που η Μόσχα εισέβαλε στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο.
Με αυτό το ταξίδι ο Σι επιστρέφει στην παγκόσμια σκηνή, αφού δεν είχε βγει εκτός Κίνας από την έναρξη της πανδημίας, εδώ και σχεδόν 1.000 ημέρες δηλαδή. Ήταν επίσης ο μόνος ηγέτης της ομάδας των χωρών της G20 που απέφυγε να ταξιδέψει εκτός της χώρας του από τότε που ξεκίνησε το πρώτο lockdown στον κόσμο για τον Covid τον Ιανουάριο του 2020. Εκτός από μια επίσκεψη στην κινεζική επικράτεια του Χονγκ Κονγκ τον Ιούλιο, ο Σι παρέμεινε στη χώρα με την πολιτική των μηδενικών κρουσμάτων για περίπου 970 ημέρες.
Το Καζακστάν δεν ήταν τυχαία επιλογή για το πρώτο εκτός Κίνας ταξίδι του Κινέζου ηγέτη. Η χώρα της Κεντρικής Ασίας φιλοξενεί το 40% του παγκόσμιου ουρανίου, έναν ολοένα και πιο σημαντικό πόρο καθώς τα ανεπτυγμένα έθνη στρέφονται στην ατομική ενέργεια ως μακροπρόθεσμη πηγή ενέργειας. Συνορεύει επίσης με την επαρχία Σιντζιάνγκ, όπου το Πεκίνο έχει κατηγορηθεί για επιθετικές πολιτικές καταστολής των εθνοτικών μειονοτήτων, κυρίως μουσουλμάνων Ουιγούρων.
Το ταξίδι του Σι στην Κεντρική Ασία έρχεται ένα μήνα πριν από το συνέδριο του κόμματος- που πραγματοποιείται δύο φορές μέσα στη δεκαετία. Στο συνέδριο αναμένεται να εξασφαλίσει μια τρίτη θητεία στην εξουσία. Η απόφασή του να εγκαταλείψει την Κίνα την παραμονή των εργασιών που ξεκινουν στις 16 Οκτωβρίου, είναι άλλο ένα σημάδι ότι ο Σι είναι σίγουρος για τη θέση του.
Το ταξίδι είναι επίσης μια ευκαιρία για τον Σι να έρθει σε επαφή με μια ομάδα χωρών που θεωρούνται ανοιχτές στην αντιμετώπιση των δυτικών συμμαχιών, σε μια εποχή που η σχέση της Κίνας με τις ΗΠΑ γίνεται όλο και πιο δύσκολη. Οι εντάσεις ανέβηκαν άλλωστε μετά το ταξίδι της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι στην Ταϊπέι τον περασμένο μήνα, με την Κίνα να ξεκινά πρωτοφανείς στρατιωτικές ασκήσεις γύρω από το δημοκρατικά διοικούμενο νησί που το Πεκίνο θεωρεί μέρος της επικράτειάς του.
naftemporiki.gr