Στον πρόεδρο της Βουλής απεστάλη σήμερα από την Εισαγγελία Εφετών ο φάκελος της δικογραφίας που αφορά στην υπόθεση του Βατοπεδίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες τις οποίες επικαλείται το ΑΠΕ, συζήτηση για το θέμα αυτό είχαν χθες ο υπουργός Δικαιοσύνης Σωτήρης Χατζηγάκης και ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γιώργος Σανιδάς.
Μετά την αποστολή αντιγράφου της δικογραφίας για το Βατοπέδι στη Βουλή, η εισαγγελική έρευνα θα συνεχιστεί κανονικά.
Επίσης, με την αποστολή του φακέλου της υπόθεσης στη Βουλή είναι πλέον ανοικτό το ενδεχόμενο να ζητήσει η αξιωματική αντιπολίτευση ολιγοήμερη αναβολή της συζήτησης για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής (σ.σ. ήταν προγραμματισμένη για την Παρασκευή), προκειμένου όπως ανέφεραν βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, να μελετηθεί αναλυτικά το περιεχόμενο της δικογραφίας.
Η συζήτηση επί της πρότασης που κατέθεσε ο Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής και 80 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, σχετικά με τη διερεύνηση του συνόλου της υπόθεσης της Μονής Βατοπεδίου, θα αρχίσει σήμερα στις 5 μ.μ..
Η πρόταση βρίσκει και τη σύμφωνη γνώμη όλων των υπολοίπων κομμάτων του Κοινοβουλίου που ζητούν να ριχτεί άπλετο φως στην υπόθεση.
Η Ν.Δ. αναμένεται να εστιάσει την κριτική της στο πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γιώργο Παπανδρέου, ο οποίος ως υπουργός Εξωτερικών είχε την ευθύνη για το Βατοπέδι, καθώς και στους πρώην υπουργούς Ευάγγελο Βενιζέλο, Πέτρο Ευθυμίου και Κώστα Λαλιώτη. Στην αντίπερα όχθη, το ΠΑΣΟΚ ήδη έχει στοχοποιήσει τον υπουργό Επικρατείας Θεόδωρο Ρουσόπουλο, τον πρώην υφυπουργό Οικονομίας Πέτρο Δούκα και τον πρώην υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Ευάγγελο Μπασιάκο.
Αντίθετα, το ΚΚΕ το ΣΥΡΙΖΑ και ο ΛΑΟΣ επιρρίπτουν ευθύνες τόσο στην κυβέρνηση της ΝΔ όσο και στην προηγούμενη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Να σημειωθεί, πάντως, ότι η απόφαση για τη σύσταση της εξεταστικής επιτροπής θα ληφθεί με φανερή ονομαστική ψηφοφορία.
Η αντιπαράθεση αναμένεται να κορυφωθεί την Παρασκευή κατά τη συζήτηση της πρότασης του ΠΑΣΟΚ για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής. Σε αυτή τη συζήτηση, όμως, η απόφαση θα ληφθεί με μυστική ψηφοφορία όπου αναμένεται να δοκιμαστεί η «συνοχή» της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ.
Για τη λήψη της σχετικής απόφασης απαιτούνται, πάντως, 151 ψήφοι. Μέχρι στιγμής υπέρ της πρότασης έχει ταχθεί ο ΛΑΟΣ και το ΚΚΕ το οποίο σε ανακοίνωσή του υπογραμμίζει ότι η παραίτηση και μόνο των δύο εισαγγελέων από την υπόθεση επιβάλλει να συσταθεί παράλληλα με την εξεταστική και προανακριτική επιτροπή. Θετική στάση αναμένεται να κρατήσει και ο ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος έθετε ως προϋπόθεση την αποστολή του φακέλου της υπόθεσης στη Βουλή.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είχε προτείνει να αναβληθεί η συζήτηση και ψήφιση της πρότασης σε περίπτωση που δεν μεταβιβαστεί στη Βουλή ο φάκελος. Σε περίπτωση που εμφανιστεί συμπαγές το μέτωπο της αντιπολίτευσης (συγκεντρώνει 148 ψήφους συνολικά), τότε αρκούν τρεις βουλευτές της κυβερνητικής παράταξης να ψηφίσουν υπέρ της πρότασης για να εγκριθεί. Από πλευράς της ΝΔ εγκαταλείφθηκε πάντως η σκέψη περί αποχώρησης του κόμματος από τη συζήτηση και την ψηφοφορία.