Π. Σκουρλέτης στο Naftemporiki TV: Ο πρωθυπουργός είναι πολιτικά απομονωμένος

Δευτέρα, 12 Σεπτεμβρίου 2022 18:01
UPD:18:14
A- A A+

«Ο πρωθυπουργός είναι απομονωμένος πολιτικά, χωρίς πολιτικούς συνομιλητές», υποστήριξε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, βουλευτής Επικρατείας, Πάνος Σκουρλέτης, μιλώντας στο Naftemporiki TV, στην εκπομπή του Τάκη Σπηλιόπουλου. 

«Είναι βαθιά ανάγκη οι κυβερνήσεις συνεργασίας σε μια σαφή, ορατή, προγραμματική βάση, μέσα από έναν έγκαιρο, ανοικτό, δημοκρατικό διάλογο σε ισότιμη βάση, των αριστερών και προοδευτικών πολιτικών δυνάμεων», επεσήμανε.

Αναφορικά με τις πολιτικές εξελίξεις ο κ. Σκουρλέτης υπογράμμισε πως «νομίζω ότι για πρώτη φορά ήταν τόσο φανερό πως ο πρωθυπουργός είναι πολιτικά απομονωμένος. Αυτή την αντικειμενική, πια, κατάσταση, με την έννοια ότι δεν υπάρχουν συνομιλητές ή εν δυνάμει πολιτικοί σύμμαχοι με βάση τη σημερινή διαμόρφωση του πολιτικού σκηνικού, προσπάθησε να την ξεπεράσει καταρχάς με μια επιλογή συσπείρωσης της φθίνουσας εκλογικής του βάσης. Είδαμε και πράγματα που θα έλεγε κανείς ότι είναι πολιτικοί νεολογισμοί. Δεν μπορείς να λες ότι θα έχουμε αυτοδύναμη κυβέρνηση, αλλά όχι μονοκομματική». 

«Αυτό που ο κ. Μητσοτάκης ονομάζει τερατογένεση, είναι η άλλη αντίληψη. Δηλαδή ποια; Κυβερνήσεις συνεργασίας σε μια σαφή, ορατή, προγραμματική βάση. Αυτό είναι το ζητούμενο. […] Είναι μια βαθιά πολιτική ανάγκη. Αυτή η αναγκαιότητα προκύπτει αν κανείς αξιολογήσει την κυβερνητική πολιτική. Τα συγκεκριμένα μέτρα που έχει πάρει, τις επιπτώσεις τους. Η ίδια η ζωή θέτει το θέμα των απαντήσεων. Εκεί γεννιούνται και οι όροι της προγραμματικής σύγκλισης. Θα μπορούσαμε να αναφερθούμε σε βασικούς τομείς. Για παράδειγμα, στα θέματα των εργασιακών σχέσεων. Ο κ. Χατζηδάκης εισήγαγε την «καινοτόμα» αντίληψη των απλήρωτων δεκάωρων, των απλήρωτων υπερωριών. Τα κόμματα, σχεδόν όλα, εναντιώθηκαν σε αυτό το μέτρο. Αυτό δεν είναι, λοιπόν, μια κοινή βάση συνεννόησης; Το ίδιο και στα θέματα της υγείας».

«Είμαι υπέρ της άποψης ότι αυτά πρέπει να γίνονται δημόσια και έγκαιρα για να είναι φερέγγυα, αλλιώς είναι τακτικισμοί για το ποιος θα καταφέρει, τελικά, να διαμορφώσει μια κυβερνητική πλειοψηφία. Δεν το υποτιμώ, έχει μεγάλη αξία, αλλά οι κυβερνητικές πλειοψηφίες και οι συνεργασίες είναι πιο στέρεες όταν είναι κατανοητές στην ίδια την κοινωνία. Άρα, από τώρα θα έλεγα, στα μεγάλα προβλήματα, στους μεγάλους άξονες της πολιτικής να υπάρξει ένας ανοιχτός προγραμματικός διάλογος σε ισότιμη βάση. Εκ των πραγμάτων, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα είναι ο κορμός μιας τέτοιας, ενδεχόμενης, πλειοψηφίας. Σε αυτό συμπεριλαμβάνουμε όχι μόνο την πλευρά του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, αλλά και του ΜέΡΑ25 και του ΚΚΕ. Ο καθένας να αναλάβει τις ευθύνες του», τόνισε.

«Γιατί είναι πιο σταθερή μία κυβέρνηση η οποία έχει το 33% της εκλογικής δύναμης και όλους τους άλλους απέναντι και δεν είναι μια κυβέρνηση συνεργασίας, που αθροιστικά το κομμάτι της κοινωνίας από το οποίο στηρίζεται φτάνει σχεδόν το 50%», συνέχισε και προσέθεσε: «θεωρώ ότι οι τρέχουσες δημοσκοπήσεις θα ανατραπούν εις βάρος της κυβέρνησης, γιατί υπάρχει μια ιστορική υποεκτίμηση, ιδιαίτερα προς τον ΣΥΡΙΖΑ, σε όλες τις εκλογικές μάχες. Δηλαδή στο «παρά πέντε» των εκλογών δείχνουν λιγότερο από αυτό που κατορθώνει και βγάζει η πραγματική κάλπη. Ο κόσμος αυτή τη στιγμή  είναι σιωπηρός, είναι βουβός, είναι αμήχανος, αλλά και απελπισμένος». 

«Την απλή αναλογική δεν την φέραμε για να βάλουμε μία βόμβα στα θεμέλια του πολιτεύματος ή της κοινωνίας. Την πιστεύουμε. Δηλαδή σε τι πιστεύουμε; Στις πραγματικές προγραμματικές συγκλίσεις, στη ευρεία κοινωνική βάση μιας κυβέρνησης. Αυτό σημαίνει σταθερότητα. […] Πιστεύω ότι είναι απολύτως ρεαλιστικό να μην υιοθετήσουμε το σενάριο του κ. Μητσοτάκη, το οποίο λέει ότι σώνει και καλά, για να υπάρξει βιώσιμη κυβέρνηση πρέπει να πάμε σε δεύτερες εκλογές. Από τις πρώτες εκλογές, λοιπόν, με αριστερή, προοδευτική πλειοψηφία».

PANOS SKOURLETIS
Για την Εξωτερική Πολιτική

«Διπλωματικά έχω διάφορες αντιρρήσεις», δήλωσε στο Naftemporiki Tv ο κ. Σκουρλέτης. «Η εξωτερική πολιτική του δεδομένου συμμάχου και του προβλεπόμενου, εκ μέρους της κυβέρνησης, δεν έχει βοηθήσει στους χειρισμούς ώστε να διευρύνει το τόξο των δυνάμεων που μας υποστηρίζει». 

«Ο δρόμος που ακολουθεί σήμερα η Ευρώπη είναι αδιέξοδος, «πυροβολεί τα πόδια της» και αυτό αποτυπώνεται με πολύ έντονο τρόπο στα ενεργειακά ζητήματα. Η Ευρώπη θα έπρεπε να πρωτοστατεί σήμερα στο να βρεθεί μια λύση ειρήνης, να υπάρξουν ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις ανάμεσα στους Ουκρανούς και τους Ρώσους». 

Για τις υποκλοπές

«Ο ίδιος σύνδεσμος (σ.σ. που στάλθηκε στον κ. Σπίρτζη) ήταν αυτός τον οποίο έστειλαν και στον κ. Ανδρουλάκη. Άρα, ο αποστολέας είναι κοινός. Αυτό συνέπεσε ταυτόχρονα με την παύση της παρακολούθησής του από την ΕΥΠ. Υπάρχει μια συσχέτιση, γι, αυτό γίνεται η εξεταστική. Εδώ είναι τεράστια η πολιτική ευθύνη της κυβέρνησης και της Πολιτείας, που από τις αρχές Αυγούστου, ενώ γνωρίζουμε τα γεγονότα, δεν έχει πάει να ελέγξει, για παράδειγμα, την εταιρεία η οποία εμπορεύεται το συγκεκριμένο λογισμικό, την Intellexa. Έχει, λένε, 30 πελάτες εκτός Ελλάδας και έχει τα γραφεία της εντός Ελλάδας. Σε ποια άλλη ευρωπαϊκή χώρα θα υπήρχε τέτοια συσκότιση; Γιατί νομίζω ότι η παρουσία του πρωθυπουργού χθες, με τα όσα είπε στη συνέντευξή του γι’ αυτό το θέμα, αποτελούν την «ταφόπλακα» στην επιχείρηση «όλα στο φως». Υπεραμύνθηκε της συγκάλυψης. Το θέμα είναι διαρκώς στην επικαιρότητα, αφορά την ίδια την Δημοκρατία, είναι θέμα κράτους δικαίου, θεσμικό, δικαιωμάτων. Θα συμβιβαστούμε με αυτή την ιδέα; Ενώ στην εξεταστική επιτροπή απορρίπτουν κρίσιμους μάρτυρες, αρνούνται στα μέλη τους να τους δίνουν τα πρακτικά των διαφόρων στοιχείων, τα αποχαρακτηρισμένα στοιχεία, όχι αυτά που είναι εθνικά κρίσιμα, την ίδια στιγμή στην Ευρώπη, τώρα που μιλάμε γίνεται ζωντανή μετάδοση της αντίστοιχης επιτροπής για το παράνομο λογισμικό». 

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή