Ο εκλογικός νόμος πρέπει να είναι τέτοιος, που να αποτρέπει και την ακυβερνησία και τον σχηματισμό αδύναμων κυβερνήσεων, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, ο οποίος κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών δέχθηκε «βροχή» ερωτήσεων για τα σενάρια περί αλλαγής του εκλογικού νόμου.
«Δεν έχω να πω πολλά περισσότερα στο θέμα αυτό. Έχουμε τοποθετηθεί. Τα δεδομένα είναι γνωστά» απάντησε συγκεκριμένα ερωτηθείς αν η κυβέρνηση εξετάζει αλλαγή του εκλογικού νόμου ώστε να επιτευχθεί αυτοδυναμία.
«Από εκεί και πέρα» πρόσθεσε, «πάγια θέση της παράταξής μας είναι ότι ο εκλογικός νόμος πρέπει να αποτυπώνει προφανώς τους εκλογικούς συσχετισμούς και να οδηγεί σε ισχυρές και σταθερές κυβερνήσεις, σε κυβερνήσεις που μπορούν να παίρνουν γρήγορα ουσιαστικές, θαρραλέες αποφάσεις και αντίστροφα ο εκλογικός νόμος να είναι τέτοιος, έτσι ώστε να αποτρέπει και την ακυβερνησία και το σχηματισμό αδύναμων κυβερνήσεων που δεν θα μπορούν να ανταπεξέλθουν στις πολύ αυξημένες ανάγκες ουσιαστικών αποφάσεων που επιβάλλει το διεθνές περιβάλλον στο οποίο ζούμε» ανέφερε.
Ερωτηθείς με βάση τα παραπάνω αν αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να αλλάξει ο νόμος ώστε να υπάρχει ισχυρή διακυβέρνηση απάντησε: «Συνεπώς δεν έχω να προσθέσω τίποτε παραπάνω».
Σε συνέχεια, απαντώντας σε άλλη ερώτηση ο κ. Οικονόμου τόνισε πως «Εμείς θα επιδιώξουμε μία καθαρή εντολή σχηματισμού αυτοδύναμης κυβέρνησης... Αυτό έχουμε πει από την αρχή, αυτή είναι η επιδίωξη μας... Στο τέλος της ημέρας αυτοί που αποφασίζουν είναι οι Έλληνες πολίτες. Αυτοί αποφασίζουν, αυτοί θα διαλέξουν πώς θα είναι η Ελλάδα της επόμενης ημέρας».
«Δεν έχουμε να πούμε κάτι περισσότερο σε ό,τι αφορά τα του εκλογικού νόμου» είπε σε άλλο σημείο της ενημέρωσης και πρόσθεσε: «Βαδίζουμε με το θεσμικό πλαίσιο που υπάρχει και από εκεί και πέρα προφανώς προχωράμε, κάνοντας τη δουλειά μας να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα των πολιτών και όταν έρθει η ώρα της κάλπης οι πολίτες θα αποφασίσουν (...) Η κυβέρνηση προχωρά για εκλογές στο τέλος της τετραετίας με το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο. Από εκεί και πέρα υπάρχουν ζητήματα που κανείς οφείλει να προσμετρά και να τους δίνει τη δέουσα σημασία. Δεν έχει αλλάξει κάτι».
Κληθείς να απαντήσει αν δέχεται σχετικές εισηγήσεις ο Κυριάκος Μητσοτάκης για αλλαγή του εκλογικού νόμου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε: «Δεν νομίζω να έχει πάρει ο πρωθυπουργός συγκεκριμένες εισηγήσεις προς την κατεύθυνση αυτή. Όταν ο πρωθυπουργός αισθανθεί την ανάγκη να μιλήσει για το ζήτημα αυτό, να είστε σίγουροι ότι θα το κάνει ο ίδιος στο χρόνο που θα επιλέξει, αν το επιλέξει».
Στο θέμα αναφέρθηκε σε τηλεοπτική συνέντευξή του και ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ο οποίος μεταξύ άλλων υπογράμμισε την ανάγκη να υπάρχει κυβερνητική σταθερότητα και τόνισε πως «όταν κόμματα αποκλείουν το ενδεχόμενο συνεργασίας, η χώρα δεν μπορεί να μείνει ακυβέρνητη».
«Αυτή τη στιγμή πορευόμαστε με όσα έχει πει ο πρωθυπουργός: πρώτον, εκλογές στο τέλος της θητείας, η χώρα δεν αντέχει πρόωρες εκλογές, δεν αντέχει κυβερνητική αστάθεια. Και δεύτερον, πορευόμαστε με τον παρόντα εκλογικό νόμο» δήλωσε στον Ant1. Όπως επεσήμανε, «δεν σκέπτομαι την αλλαγή του εκλογικού νόμου, εκείνο το οποίο όμως σκέπτομαι είναι αυτό το κύμα σε σχέση με την κυβερνητική σταθερότητα. Δεν προβληματίζομαι για τον εκλογικό νόμο, έχω τη βαθύτατη πεποίθηση ότι όταν έλθει η ώρα, ο ελληνικός λαός θα αξιολογήσει ποιος είναι εκείνος που πραγματικά εισφέρει στη χώρα και ποιος όχι. Η χώρα δεν αντέχει κυβερνητική αστάθεια».
Έφερε δε, στο σημείο αυτό, το παράδειγμα της Ιταλίας, η οποία «ταλανίζεται από κυβερνητική αστάθεια, που έχει οδηγήσει σε πολύ μεγάλη διολίσθηση της οικονομίας. Τα spreads έχουν εκτοξευθεί, οικονομική αστάθεια, ο δύσκολος χειμώνας που έρχεται, θα προκαλέσει μεγάλα προβλήματα», είναι τα στοιχεία που παρέθεσε.
Δεδομένου επιπλέον ότι «εξαιτίας της τοξικότητας στο πολιτικό κλίμα, καθίστανται δύσκολες οι συνεργασίες», διερωτήθηκε: «όταν ένα κόμμα, πολύ σημαντικό στη διαμόρφωση των πλειοψηφιών, όπως είναι το ΚΙΝΑΛ, έχει τη σαφή τοποθέτηση ότι δεν συνεργάζεται με το πρώτο κόμμα, τότε ποια είναι η εναλλακτική;».
«Θέλω να παραμείνω θεσμικός, αυτός είναι ο εκλογικός νόμος, όμως δεν μπορεί να ξεφεύγει της προσοχής μας ότι αυτήν τη στιγμή διαμορφώνεται ένα κλίμα, το οποίο υποβαθμίζει την πιθανότητα των συνεργασιών. Όχι με ευθύνη της κυβέρνησης. Ο πρωθυπουργός σε όλους τους τόνους δήλωσε πως είναι ανοιχτός στις συνεργασίες, αναλαμβάνοντας, ενδεχομένως, και ένα εσωτερικό πολιτικό κόστος» συμπλήρωσε για να σημειώσει στη συνέχεια: «Όταν κόμματα αποκλείουν ενδεχόμενο συνεργασίας, η χώρα δεν μπορεί να μείνει ακυβέρνητη». Ειδικότερα, «εκείνο που είναι κρίσιμο για τη χώρα, είναι να υπάρχει κυβερνητική σταθερότητα. Ο ελληνικός λαός θα τάξει όλους μας σε μία θέση. Θα είναι θέση ευθύνης, να μπορέσουμε να διαμορφώσουμε μία σταθερή πολιτική κυβέρνηση, η οποία θα βγάλει τη χώρα από τη μέγγενη των προβλημάτων», κατέληξε.