Η ελληνική μαγειρική και ζαχαροπλαστική αποδεικνύουν περίτρανα ότι για τους Έλληνες, σταφύλι και αμπέλι δεν σημαίνει αποκλειστικά κρασί. Αντίθετα, υπάρχουν αμέτρητοι τρόποι για να αξιοποιηθεί η πολύτιμη άμπελος στη γαστρονομία.
Πολλές και διαφορετικές κατηγορίες
Οι ποικιλίες του αμπελιού μπορούν να χωριστούν σε δύο βασικές κατηγορίες: αυτές που προορίζονται για την παραγωγή κρασιού και αυτές που προορίζονται για επιτραπέζια κατανάλωση του ίδιου του φρούτου.
Τα κρασοστάφυλα είναι συνήθως πιο μικρά, έχουν κουκούτσια και τα περιβάλλει πιο χοντρός φλοιός. Με αυτά τα σταφύλια, εκτός από κρασί, σε πολλές περιοχές της χώρας φτιάχνουν και τσίπουρο, ένα απόσταγμα νόστιμο και χωνευτικό, που χρησιμεύει επίσης στη μαγειρική και τη ζαχαροπλαστική. Τα κρασοστάφυλα, αν και πολύ νόστιμα, δυσκολεύουν κάποιον που θα θελήσει να τα φάει.
Διαβάστε περισσότερα