Διακρατική συμφωνία για τη συμμετοχή της Κύπρου στο Πολυεθνικό Συντονιστικό Κέντρο Στρατηγικών Θαλάσσιων Μεταφορών της Αθήνας (ΠΟΣΚΕΘΑΜ) υπέγραψαν ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Ευάγγελος Μεϊμαράκης και ο υπουργός ¶μυνας της Κύπρου Κώστας Παπακώστας.
Ο κ. Μεϊμαράκης τόνισε πως «η συμμετοχή της Κύπρου στις ειρηνευτικές δυνάμεις θα αναβαθμίσει το επίπεδο της προσφοράς και της βοήθειας για την αντιμετώπιση φυσικών και άλλων καταστροφών».
«Είναι πάρα πολύ θετικό» είπε ο κ. Μεϊμαράκης «το ότι οι χώρες έχουν καταφέρει να συγκροτήσουν μια δύναμη σε ότι αφορά τη θαλάσσια συνεργασία ώστε να μπορούν να αντιμετωπίζουν δύσκολες καταστάσεις παρέχοντας βοήθεια πάντοτε προς όφελος της ειρήνης και υπό την ομπρέλα του ΟΗΕ» πρόσθεσε.
Από την πλευρά του ο υπουργός ¶μυνας της Κύπρου δήλωσε ότι «η συμφωνία διανοίγει νέες προοπτικές για τον εμπορικό στόλο της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ παράλληλα βοηθά την όλη προσπάθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις στρατηγικές θαλάσσιες μεταφορές οι οποίες έχουν σχέση με τις ειρηνευτικές και ανθρωπιστικές αποστολές της. Το γεγονός ότι η έδρα αυτού του Οργανισμού είναι η Αθήνα καθιστά για εμάς τη συμμετοχή μας καθήκον» συμπλήρωσε.
Η συμφωνία αποτελείται από ένα μνημόνιο συναντίληψης, που έχει ως στόχο τη θέσπιση των διαδικασιών για την εφαρμογή της συνεργασίας στο πλαίσιο του ΠΟΣΚΕΣΘΑΜ, αλλά και από κείμενο τεχνικής συμφωνίας, που θα αποτελέσει τη βάση για το σχεδιασμό και την υλοποίηση στρατηγικών θαλάσσιων μεταφορών.
Οι στόχοι του μνημονίου συναντίληψης εντοπίζονται:
Στην παροχή υπηρεσιών από το ΠΟΣΚΕΣΘΑΜ, προκειμένου να καλυφθούν οι στρατηγικές θαλάσσιες μεταφορές, με έμφαση στις ανάγκες που προκύπτουν για την ταχεία ανάπτυξη δυνάμεων σε επιχειρήσεις ή αποστολές ανθρωπιστικής βοήθειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή άλλων πολυεθνικών φορέων, υπό τη διοίκηση του ΟΗΕ ή της ΕΕ.
Στη διευκόλυνση της παροχής υπηρεσιών από το ΠΟΣΚΕΣΘΑΜ προς την Κυπριακή Δημοκρατία, για το συντονισμό και τη συνεργασία των δυνατοτήτων θαλασσίων μεταφορών, μεταξύ των συμβαλλόμενων πλευρών.
Το ΠΟΣΚΕΣΘΑΜ, δημιουργήθηκε το 2004, υπάγεται στο Ελληνικό Γενικό Επιτελείο Εθνικής ¶μυνας και στελεχώνεται από πολυεθνικό προσωπικό 45 στελεχών από τα κράτη-μέλη που συμμετέχουν σε αυτό. Μέχρι σήμερα, το αναφερόμενο κέντρο έχει υπογράψει συμφωνίες συνεργασίας ή βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις για την υπογραφή τους, με 12 χώρες (Ελλάδα, Ιταλία, Σλοβενία, Τσεχία Πολωνία, Ρουμανία, Κύπρος, Κροατία, Ουγγαρία, Πορτογαλία, Σλοβακία και Λιθουανία) ή όργανα των διεθνών οργανισμών, μεταξύ των οποίων, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αλλά και το Ανώτατο Στρατηγείο των Συμμαχικών Δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη (SHAPE).
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ