«Πόλεμος» ανακοινώσεων μετά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών

Αντεγκλήσεις Ν.Δ. - ΣΥΡΙΖΑ και παρέμβαση Τασούλα για τις «απαράδεκτες διαρροές»
Τετάρτη, 24 Αυγούστου 2022 19:04
UPD:19:30
Eurokinissi/ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
A- A A+

Την «αυλαία» της κοινοβουλευτικής αντιπαράθεσης για το θέμα των παρακολουθήσεων άνοιξε η σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, κατά την οποία η πλειοψηφία έδωσε την έγκρισή της στον διορισμό του Θεμιστοκλή Δεμίρη, στη θέση του διοικητή της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, ενώ όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης εξέφρασαν αρνητική γνώμη.

Ενδεικτικός του φορτισμένου κλίματος ήταν ο «πόλεμος» ανακοινώσεων που ακολούθησε μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης, αλλά και η παρέμβαση του προέδρου της Βουλής Κώστα Τασούλα, ο οποίος έκανε λόγο για «απαράδεκτες διαρροές», εγκαλώντας όσους μετατρέπουν τη διαδικασία σε «σουρωτήρι».

Μετά την ακρόαση του νέου διοικητή της ΕΥΠ πηγές του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. κάλεσαν τον πρωθυπουργό να πει «να πει ποιους άλλους πολιτικούς παρακολουθούσε», επικαλούμενες αναφορές του κ. Δεμίρη. «Μετά τη χθεσινή άρνηση του κυβερνητικού εκπροσώπου να διαψεύσει πως παρακολουθούνται και άλλοι πολιτικοί, σήμερα ο κ. Δεμίρης στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας επιβεβαίωσε ακόμα πιο εμφατικά το παρακράτος Μητσοτάκη. Σε απανωτές ερωτήσεις βουλευτών για το αν υπάρχουν και άλλες παρακολουθήσεις πολιτικών και δημοσιογράφων, ο ίδιος απάντησε ότι "έχω πλήρη έλεγχο της Υπηρεσίας τις τελευταίες 15 μέρες, κανείς δεν εξαιρείται"».

«Το μόνο που έχει να κάνει πλέον ο κ. Μητσοτάκης είναι να πει δημοσίως ποιους ακόμα βουλευτές και ευρωβουλευτές παρακολουθεί, για ποιους ακριβώς λόγους και εν συνεχεία να παραιτηθεί. Τα "δεν ήξερα" και "φταίει ο ανιψιός μου για το λάθος" τελειώσανε» ανέφεραν οι ίδιες πηγές του κόμματος.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας εξέφρασε την έντονη αντίδρασή του για τις «απαράδεκτες διαρροές» που - όπως επεσήμανε - «συνέβαιναν ακόμα και κατά τη διάρκειά της σημερινής συνεδρίασης της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας» παρά «τον αυστηρά απόρρητο χαρακτήρα της».

Όπως σημείωσε, «η εν λόγω συνεδρίαση, παρά τον αυστηρά απόρρητο χαρακτήρα της, μεταδίδετο κατά τη διάρκεια της διεξαγωγής της επιλεκτικά σε συγκεκριμένο μέσο ενημέρωσης με αποτέλεσμα να μετατραπεί έτσι η όλη διαδικασία σε 'σουρωτήρι', δίνοντας την εντύπωση πως η επίκληση των θεσμικών διαδικασιών είναι εντελώς προσχηματική και το μόνο που ενδιαφέρει τελικά είναι η αναπάντητη, άρα και ανεξέλεγκτη, δημοσιότητα, λόγω ακριβώς και του ότι οι υπεύθυνοι και επώνυμοι θεσμικοί φορείς αδυνατούν να απαντούν».

Ο κ. Τασούλας υπογράμμισε ότι «βάσει του Κανονισμού της Βουλής οι συζητήσεις για την ΕΥΠ είναι απόρρητες και όσοι λαμβάνουν μέρος σε αυτές δεσμεύονται να τηρούν το απόρρητο και μετά τη λήξη της θητείας τους».

«Η διενέργεια ελέγχων και η επιδίωξη διορθώσεων σε θέματα που αφορούν στην ΕΥΠ πρέπει να προχωρήσουν, αλλά και να διαφυλαχθούν από τη μετατροπή τους σε επιλεκτικό, παράνομο και εκτός ελέγχου καθημερινό ανάγνωσμα διαστρεβλώσεων, που αποβαίνει τελικά αδιέξοδο ως προς το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα» τόνισε για να καταλήξει: «Ως Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων αισθάνομαι την ανάγκη σήμερα, στο ξεκίνημα αυτών των διαδικασιών, να τονίσω την ανάγκη πιστής τήρησης των προβλεπόμενων διαδικασιών. Δεν γίνεται να ζητούμε την ενεργοποίηση Επιτροπών και θεσμικών πρωτοβουλιών και ταυτόχρονα οι ίδιοι να περιφρονούμε και να καταπατούμε τον τρόπο λειτουργίας τους, στον οποίον όλοι έχουμε συμφωνήσει. Ήδη επικοινώνησα και αναζήτησα από όλα τα κόμματα την υπεύθυνη προς τούτο στάση και συμπαράστασή τους».

Για « διπλό ατόπημα» του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ν.Δ. Όπως σημείωσε σε ανακοίνωσή της, «η αγωνία του ΣΥΡΙΖΑ να εργαλειοποιήσει την υπόθεση Ανδρουλάκη, τον έσπρωξε στην παραβίαση του απορρήτου και στον ευτελισμό μιας εξόχως σημαντικής κοινοβουλευτικής διαδικασίας όπως αυτή της ακρόασης του Πρέσβη κ. Δεμίρη για τον διορισμό του στη θέση του Διοικητή της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών με διαρροές από τη συνεδρίαση».

«Το μέλημα του ΣΥΡΙΖΑ, όπως αποδείχθηκε από τις διαρροές του σε φιλικά μέσα ενημέρωσης που δημοσίευσαν αποσπάσματα τοποθετήσεων βουλευτών του ενώ η απόρρητη συνεδρίαση βρισκόταν σε εξέλιξη, ήταν να κατασκευάσει ένα νοσηρό αφήγημα», επεσήμανε η Κ.Ο του κυβερνώντος κόμματος προσθέτοντας: «Το δεύτερο σοβαρό ατόπημα, είναι ότι προκειμένου να υπηρετήσει το αφήγημά του, διαστρεβλώνει την απάντηση του Διοικητή της ΕΥΠ, καθώς ούτε η απάντηση του ούτε τα πρακτικά μπορούν να δημοσιοποιηθούν. Η κυβέρνηση μάλιστα έχει εκφράσει επί του θέματος σαφή θέση».

Καταλήγοντας η Κ.Ο. της ΝΔ υπογράμμισε πως «η προκλητική και πρωτοφανής για τα κοινοβουλευτικά χρονικά στάση του, τον καθιστά αναξιόπιστο συνομιλητή σε μια κορυφαία διαδικασία που αφορά τη θεσμική θωράκιση του πλαισίου λειτουργίας της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών. Η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, ενέκρινε τον Θεμιστοκλή Δεμίρη ως νέο Διοικητή της ΕΥΠ. Η κυβέρνηση με αίσθημα ευθύνης είναι αποφασισμένη να διορθώσει παθογένειες και διαχρονικές αδυναμίες και δεν πρόκειται να τη σταματήσουν κανενός είδους 'πολακισμοί'».

Σημειώνεται ότι ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας Χάρης Καστανίδης με δήλωσή του ζήτησε να προσέλθει εκ νέου ο διοικητής της ΕΥΠ Θεμιστοκλής Δεμίρης προκειμένου να ενημερώσει εάν γίνονται παρακολουθήσεις και αυτή την στιγμή πολιτικών προσώπων. Μία ενημέρωση, που όπως τόνισε, θα πρέπει να γίνει πριν τη συζήτηση της προημερησίας συζήτησης σε επίπεδο πολιτικών αρχηγώνς την Ολομέλεια που έχει προγραμματιστεί για την Παρασκευή.

«Σήμερα στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής αρνήθηκε να παράσχει θετική γνώμη στο νέο εκλεκτό του κ. Μητσοτάκη για την θέση του νέου διοικητή της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών. Και αυτό γιατί διανύουμε μία περίοδο θεσμικής εκτροπής με όσα τρομερά έχουν συμβεί στην προσβολή της Δημοκρατίας και το κράτος δικαίου και συνεπώς θα έπρεπε ένας πρωθυπουργός ο οποίος ενδιαφέρεται να διορθώσει τα λάθη του και τα ημαρτημένα, να συνεννοηθεί με τα κόμματα της αντιπολίτευσης και μέσα σε ένα πλαίσιο συναίνεσης να οριστεί πρόσωπο που να έχει ευρύτερη συμφωνία και στήριξη για να ασκήσει τα καθήκοντά του» ανέφερε.

Όπως σημείωσε, «πριν παρέλθει η συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας προέκυψε μείζον πολιτικό θέμα για την κυβέρνηση από τις απαντήσεις που έδωσε ο προτεινόμενος για την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών κ. Δεμίρης σχετικά με την παρακολούθηση πιθανόν και αυτήν τη στιγμή πολιτικών προσώπων. Το μείζον αυτό πολιτικό θέμα αποκτά βαρύνουσα σημασία και έχει απόλυτη προτεραιότητα στη διερεύνησή του. Γι’ αυτό ακριβώς και το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, απευθυνόμενο στο σύνολο των πολιτικών κομμάτων, με αίσθηση εθνικού καθήκοντος και θεσμικής ευθύνης, ζητά να προηγηθεί της προ ημερησίας διατάξεως συζήτησης στη Βουλή σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων, η άμεση σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, προκειμένου να προσέλθει εκ νέου και ο νυν διοικητής της ΕΥΠ να δώσει εξηγήσεις για αυτό που αποκαλέσαμε μείζον πολιτικό θέμα» δήλωσε ο κ. Καστανίδης.

Διαφορετικά, πρόσθεσε, «η συζήτηση της Παρασκευής, χωρίς να γνωρίζουμε πρόσωπα παρακολουθούμενα, πώς, υπό ποιες συνθήκες και γιατί, θα αποτελέσει αφορμή μιας στείρας κομματικής αντιπαράθεσης, που δεν διευκολύνει την αποκάλυψη της αλήθειας. Και κυρίως δεν θα καθοδηγεί η αλήθεια τα πολιτικά κόμματα».

«Εμείς πάντως αναλαμβάνουμε την ευθύνη αυτή να προχωρήσουμε σε θεσμικές αποφάσεις που θα διορθώνουν τη λειτουργία τα ΕΥΠ και θα την τοποθετούν στη βάση της συνταγματικής τάξης και της νομιμότητας» κατέληξε.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή