Την ανησυχία της εκφράζει και η Ελλάδα για την ασφάλεια των πυρηνικών εγκαταστάσεων στην Ζαπορίζια της Ουκρανίας,
«Η Ελλάδα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις αναφορικά με το ζήτημα της ασφάλειας των εγκαταστάσεων του πυρηνικού σταθμού στην Ζαπορίζια της Ουκρανίας, καθώς τυχόν διαρροή πυρηνικής ενέργειας σε συνέχεια των συγκρούσεων θα είχε καταστροφικές συνέπειες», τονίζει σε ανακοίνωσή του, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.
Όπως υποστηρίζει το ΥΠΕΞ, «ενδεχόμενη διαρροή θα αποτελέσει περιβαλλοντική καταστροφή τόσο για την ίδια την περιοχή, όπου διαβιοί μέρος της Ελληνικής Κοινότητας της Ουκρανίας, καθώς και εσωτερικά εκτοπισμένοι προερχόμενοι από την Μαριούπολη, αλλά βεβαίως και για την υπόλοιπη Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της χώρας μας».
Το υπουργείο υπογραμμίζει ότι «ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας είχε συζητήσει το ζήτημα αυτό κατά τη συνάντηση που είχε με τον Γενικό Διευθυντή του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας Rafael Grossi, τον περασμένο Μάρτιο στη Βιέννη».
«Στο πλαίσιο αυτό, η Ελλάδα στηρίζει με τον πιο έντονο τρόπο την έκκληση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Antonio Guterres για την ασφάλεια των εγκαταστάσεων», καταλήγει η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ.
Αλληλοκατηγορίες
Την ίδια ώρα, η Ρωσία και η Ουκρανία αλληλοκατηγορήθηκαν για μία ακόμη φορά χθες, Τρίτη, στη διάρκεια συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ότι θέτουν σε κίνδυνο τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, ενώ αξιωματούχος του οργανισμού τις κάλεσε να σταματήσουν κάθε στρατιωτική δραστηριότητα γύρω από αυτόν.
«Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις εξακολουθούν ουσιαστικά καθημερινά να βομβαρδίζουν την περιοχή του πυρηνικού σταθμού, δημιουργώντας έναν πραγματικό κίνδυνο για ένα πυρηνικό ατύχημα το οποίο θα έχει καταστροφικές επιπτώσεις για το σύνολο της ευρωπαϊκής ηπείρου», κατήγγειλε ο Ρώσος πρεσβευτής στον ΟΗΕ Βασίλι Νεμπένζια, ο οποίος είχε ζητήσει τη σύγκληση του Συμβουλίου.